Ercan Kumcu: Avrupa Topluluğu herkesi kalıba sokuyor

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

İtalya, Avrupa'nın yaramaz çocuğudur. Siyaset diğer Avrupa ülkelerinden farklıdır. Bir Akdeniz ülkesi olması dolayısıyla İtalyanlar bize çok benzerler.

İtalya'da bölgesel farklılıklar da diğer Avrupa ülkelerine göre fazladır. Zenginlik Kuzey İtalya'da yoğunlaşırken, ülkenin güneyi göreli olarak fakir kalmıştır. İtalyanlar bu konuyu hálá çözememişlerdir.

Mafyanın mucidi de İtalyanlar'dır. Sicilya Adası'nın bu konudaki şöhreti ülke sınırlarını aşıp Amerika'ya kadar uzanmıştır. Akdenizli Avrupalı değilmiş gibi, Orta ve Kuzey Avrupalılar İtalya'yı Avrupalı değil de Akdenizli olarak tanımlarlar.

AVRUPA'DA İTALYA

Bütün olumsuzluklarına rağmen İtalya, Avrupa'daki önemli hareketlerin merkezi olmayı başarmıştır. Avrupa Topluluğu'nun kuruluşunu sağlayan anlaşma İtalya'nın da dahil olduğu altı ülke arasında Roma'da imzalanmıştır. Avrupa'nın alışmadığı kamu açıkları vermesine rağmen, Euro bölgesine girebilen ülkeler arasında İtalya vardır. Çünkü, kamu açıklarını çok hızlı bir şekilde düşürebilmişlerdir. İtalya her zaman değişik bir Avrupa ülkesi olmuştur.

Şimdi, Avrupa Topluluğu İtalya'yı da değiştirmiş. Artık, insanlar kuyrukta beklerken öne geçmek için birbirlerini itmiyorlar. Otomobiller kırmızı ışıkta duruyorlar. Trafik ışığı olmayan yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçen biri varsa, otomobiller yayaya yol veriyorlar. Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde dahi korna sesleri duyulmuyor.

Trafik polisleri artık hataları görmezlikten gelmiyorlar. Sokakta insanları rahatsız eden evsizler, kalabalık yerlerden nazikçe uzaklaştırılıyorlar. Bir sokak kahvesinde gecenin geç saatlerinde bile kendinizi güvende hissediyorsunuz.

İtalyanlar bazı diğer alışkanlıklarını bırakamamış. Turistleri aldatmak hálá en sevdikleri işlerden. Paranın üstünü verirken birkaç banknot eksik vermeden edemiyorlar. İtiraz edildiğinde de, hiç tereddüt etmeden yaptıklarının istenmeden yapıldığı izlenimi veriyorlar. Bu numarayı çok sık yapıyorlar. Hata olması mümküm değil.

LAZIO ŞAMPİYON

Geçen pazar günü Lazio, İtalyan liginde şampiyonluğunu ilan etti. İtalyanlar bir Akdeniz ülkesi olduklarını ispat ettiler. Sokaklar Galatasaray'ın Avrupa'daki zaferlerinden sonra alıştığımız İstanbul sokaklarından farklı değildi.

Arabası olanlar arabalarında bellerine kadar dışarı sarkmışlar, arabası olmayanlar taksilerde ellerinde Lazio bayraklarıyla bütün gece sokaklarda dolaştılar. Korna seslerinden yanınızdaki ile sohbet etmeniz mümkün değildi. Doğal olarak kazalar oldu. Belki, bazı insanlar hayatlarını kaybettiler. Fakat, hiç silah sesi duyulmadı.

İtalya Akdenizliliğini koruyarak değişmiş. Aynı değişiklikler İspanya'da da gözleniyor. Yunanistan da bir Avrupa ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. Avrupa Topluluğu üyelerini olumlu yönde tek bir kalıba sokmayı başarmış.

Darısı bizim başımıza.

Yazarın Tüm Yazıları