ERASMUS VE JEAN MONNET

Geçtiğimiz hafta basında Türkiye’deki binlerce üniversite öğrencisinin de faydalandığı Avrupa Birliği’nin öğrenci değişim programı Erasmus’un bütçesinin tükendiğine dair haberler yer aldı.

Haberin Devamı

Birçoğu ekonomik krizle mücadele eden AB ülkelerinin içinde bulunduğu durum sonunda eğitime de yansıdı. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, AB ülkelerinin bu programa para aktarmaması halinde programın sürdürülemeyeceği uyarısında bulunuldu. Tabii ki bu açıklama, üniversitede okuyan ve eğitiminin bir kısmını yurt dışında sürdürme planları yapan Türkiye’deki üniversite öğrencilerini hayal kırıklığına uğrattı. Ne var ki bizim öğrencilerimizin üzüntüsü fazla sürmedi. Öğrencileri rahatlatan açıklama bu işin başındaki isim Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan geldi. Bağış, bu sıkıntının programa katılım için mali katkı ödeyen Türkiye, İsviçre ve Hırvatistan için sözkonusu olmadığı söyledi.

GÜVENCE ALTINDA

Bağış, “Ülkemizin Erasmus bütçesi güvence altındadır. AB bütçesindeki gelişmelere doğrudan bağlı değildir. Biz, vatandaşlarımızın programdan yararlanabilmesi için bir kısmı kendi ulusal bütçemizden olmak üzere bir katılım bedeli ödüyoruz. Gerek içinde bulunduğumuz 2012 yılına gerekse 2013 yılına ilişkin bütçe anlaşmaları Avrupa Komisyonu ile imzalanmış durumdadır. AB bütçesindeki ilgili sıkıntının ülkemizi etkilemeyeceği hususu da Komisyon tarafından Ulusal Ajansımıza resmi yazıyla bildirilmiştir. O yüzden, Erasmus öğrencilerimizin de üniversite hocalarımızın da içleri müsterih olsun” dedi.

Haberin Devamı

JEAN MONNET BURS PROGRAMI

Erasmus’la ilgili gelişmeleri takip ederken aklıma Jean Monnet burs programı geldi. Bilenler biliyordur ama bilmeyenler için gerçekten farklı ve faydalı olduğunu düşündüğüm bu program hakkında da bilgi vermek istiyorum. Sadece üniversite öğrencilerini değil, kamu görevlileri, üniversitelerin akademik ve idari personeli ile STK ve özel sektör çalışanlarını da kapsayan bu program, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB alanında uzmanlaşmış kişi sayısının artırılması amacıyla hayata geçirilen bir burs programı. AB tarafından finanse ediliyor, 1990 yılından beri yürütülüyor. Bugüne kadar da yaklaşık 1.400 kişi faydalanmış. AB ile ilgili konularda yüksek lisans veya araştırma yapmak isteyen herkese açık. Program kapsamında, bursiyerler AB alanında en az 3 en fazla 12 aylık dönemde AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta araştırma veya yüksek lisans yapma hakkı kazanıyor. Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri önceliklerine bağlı olarak çalışma alanları her yıl yeniden belirleniyor ve burs desteği AB müktesebat başlıklarına sağlanıyor.

Haberin Devamı

130 KİŞİYE BURS

Hemen hatırlatayım, sizin de böyle bir hayaliniz varsa Jean Monnet Burs Programı’nın 2013- 2014 akademik yılı için başvurular başladı. Burslar için son başvuru tarihi 19 Kasım. Bu yıl için Türkiye’den 130 kişiye burs verilmesi planlanıyor. Bursun yüzde 60’ı kamu sektörüne, yüzde 30’u üniversitelere, yüzde 10’u da sivil toplum kuruluşları ve özel sektöre tahsis edilecek. Jean Monnet Bursu Programı’na ilişkin detaylı bilgi www.ab.gov.tr, www.cfcu.gov.tr, www.avrupa.info.tr, www.jeanmonnet.org.tr internet sitelerinde yer alıyor.

HEM EĞLENİN HEM ÖĞRENİN

Bir yanda üniversite öğrencileri için Erasmus, diğer tarafta ister üniversite öğrencisi, isterseniz kamu veya özel sektör çalışanı olun Avrupa’da eğitim hayalinizi gerçekleştirebileceğiniz Jean Monnet. Türkiye her iki programa da tam gaz devam ediyor. Tercih sizin elinizde. Ben böyle bir fırsat varken mutlaka değerlendirin, hayatınıza renk katın, hem eğlenin hem öğrenin derim.

Yazarın Tüm Yazıları