Enis Berberoğlu: Tescilli marka Yeşil

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Bombanın sesi bu kez çabuk duyuldu...

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, önceki sabah Mısır'dan Ankara'ya işaret etti, yakalanan çetecinin ismi dün öğlene kadar CNN Türk'e ulaştı: Yeşil'in sağ kolu, Bedirhan kod adlı Zahir Selvi...

* * *

Zahir Selvi'nin polis tarafından Akın Birdal suikastında azmettirici rol oynadığı gerekçesiyle arandığı belirtiliyor. Zahir Selvi resmi arşivlere Birdal suikastına karışan Cengiz Ersever'in polis ifadesiyle geçti.

Ersever bir şirketin yönetim kurulu başkanı E.D'den birbuçuk milyon dolar haraç istenmesi olayında polise ‘‘Bedirhan’’ kod isminden söz etti:

‘‘Etlik'te PTT'de çalışan Yeşil'in kardeşi Bahattin Yıldırım aracılığıyla E.D'yi tanıdım. Beraber ziyaretine gittik. Yeşil adına gelen 2 kişinin kendisinden para istediğini söyleyince, bu olayı hemen polise intikal ettirmesini söyledim. Bu görüşmede Yeşil'i kastederek, ‘Abi nasıl?' diye sorunca, ben de onunla görüşmediğimi beyan ettim.’’

‘‘Aradan 2-3 gün geçtikten sonra beni tekrar telefonla arayarak ‘Bedirhan'ı tanıyor musun?' diye sordu. Ben de ‘Evet tanıyorum, niye soruyorsun?' dediğimde gelen iki şahsın Bedirhan'ın göndermiş olabileceğini duydum dedi. Kendisine ‘Sen gelen şahıslarla muhatap olma. Ben Bedirhan'la görüşür konuyu aktarırım' dedim.’’

‘‘Bursa'da bulunan Bedirhan'ı cep telefonundan arayıp konuyu kendisine aktararak bu olaydan vazgeçmelerini istedim. Daha sonra Emin Değer beni aramayınca ben arayıp, ‘Rahatınıza bakın, sıkıntınız olunca beni arayın' dedim.’’ (Cengiz Ersever'in polis ifadesi, Sabah Gazetesi, 30 Mayıs 2000).

* * *

Polisin son günlerde kritik bir ismi daha gözaltına aldığı geçen haftadan bu yana Ankara'da herkesin bildiği sırdı. Hatta Emniyet'teki heyecan dozuna bakılarak ‘‘Yeşil yakalandı’’ yorumu bile yapıldı.

Ama eldeki çeteci Yeşil'in yakını çıktı...

Zaten sizi bilmem ama ben zaman geçtikçe bu ‘‘Yeşil’’ isminin tescilli marka olduğunu düşünüyorum. Kişiden çok faili meçhul sayılan cinayetleri, haracı ve hatta bazen uyuşturucu kaçakçılığını tarif ediyor.

Asıl Yeşil, Güneydoğulu uyuşturucu kaçakçılarından topladığı haraçla ünlü. İkinci Yeşil diye bilinen diğer kolu ve astsubay Cengiz Ersever, Akın Birdal'a silahlı saldırıdan hükümlü. Üçüncü Yeşil, Zahir Selvi, uyuşturucu kaçakçılığı operasyonunda sahte kimlikle yakalandı...

Yeşil'in her tonu suç makinesi gibi ve ne yazık ki tamamı devletle bir ucundan irtibatlı. Yeşil kod Mahmut Yıldırım Ankara'da yakalandı, polis-MİT itişince, serbest bırakıldı. Cengiz Ersever'in çeteci arkadaşı, MİT'ten kovulan bir kişiden talimat aldığını itiraf etti.

Bakalım ‘‘Bedirhan’’ kod Zahir Selvi neler anlatıyor?

* * *

Galiba Ankara'da devletin çöpü toplanıyor, kılıç artıklarının tasfiyesi yaşanıyor. Zaten aksi halde Mumcu-Kışlalı-Üçok-Aksoy suikastlarının nasılını çözmek mümkündür, ancak ‘‘Neden gecikti?’’ sorusu yanıtsız kalır.

Yazarın Tüm Yazıları