Enis Berberoğlu: Parlamento baskınında esrar perdesi aralanıyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Türkiye bayram için bavul hazırlarken komşu Ermenistan'da geçen ekim ayında yaşanan kanlı parlamento baskınını örten esrar perdesi iyice aralandı... Önce gelişmeleri yorumsuz aktaralım isterseniz.

* * *

27 Ekim 1999 günü Erivan'da Parlamento Binası'nı basan silahlı beş kişi kürsüde konuşma yapan Başbakan Vasken Sarkisyan'ı öldürdü.

Kurşun yağmuru sırasında Parlamento Başkanı Karen Demirciyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Yuri Bakşiyan, Parlamento Başkan Yardımcısı Ruben Miroyan, Acil Sorunlar Bakanı Leonard Petrosyan, milletvekilleri Mikhael Kotanyan ile Armenak Armenakyan da yaşamlarını yitirdi.

Milletvekili ve Hayastan gazetesinin yazı kurulu başkanı Genrik Abramyan olay sırasında kalp krizi geçirerek öldü.

Sekiz cana malolan parlamento baskını ve ardından ortaya çıkan rehine krizini Devlet Başkanı Robert Koçaryan sona erdirdi.

Parlamento binasına gelen ve sabaha kadar pazarlık yapan Koçaryan, baskıncılara yazılı bir garanti belgesi verdi.

50 parlamenteri rehin tutanlar Başkan'dan, hayat garantisi, adil yargılama ve televizyondan canlı yayında halka seslenmek istedi. İstekleri yerine getirildi.

Rus NTV televizyonu parlamentodan yayın yaptı. Baskıncıların lideri, gazeteci ve Daşnak Partisi'nin eski üyesi Nairi Unanyan, canlı yayında, ‘‘Koçaryan ile sorunun barışçı çözümü konusunda anlaştık. Koçaryan, bizim kişisel güvenliğimizi garanti etti, adil, dürüst ve açık yargılama konusunda gereken her şeyin yapılacağı teminatını verdi’’ dedi.

* * *

Parlamento baskınına ilişkin soruşturmada çarpıcı iddialar gündeme geldi. Rus Tass Ajansı'na göre Nairi Unanyan ifadesinde Başkan Robert Koçaryan'ı açıkça suçladı: ‘‘Başbakan'ı vurduktan sonra Başkan Koçaryan'ın Parlamento'ya gelip beni önemli bir göreve atayacağı sözü verilmişti. Ayrıca vaad edilen takviye silahlı güçler de yardıma gelmeyince çaresiz teslim olduk.’’

Nairi Unanyan'ın ifadesi ışığında 18 kişi yakalandı:

Muşek Movseyan isimli parlamenter baskıncılara silah ve mühimmat verdiği gerekçesiyle dokunulmazlığını yitirdi ve gözaltına alındı.

Baskın günü parlamentoda güvenlikten sorumlu çavuş Armen Gasparyan işbirlikçi olarak tutuklandı.

Devlet Başkanı'nın diplomasi danışmanı Aleksan Artunyan ile ulusal TV kanalının yöneticisi Armen Artunyan komploya karıştıkları iddiasıyla gözaltındalar.

* * *

Yukardaki şüpheli listesindeki meslek hanesine kısaca göz atarsak; Ermenistan'daki Parlamento baskınında iplerin derin devletin elinde olduğu ortada...

Dökülen kan nedensiz olmadığına göre...

Ölenlerin-kalanların ve daha da önemlisi öldürüp sağ kalabilenlerin kısa künyelerini biraz daha dikkatle okumakta yarar var... Devamı yarına...

Yazarın Tüm Yazıları