Enis Berberoğlu: Hizbullah'ı rutini ele veriyor

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Raporlu paranoyak olmanız arada sırada takip edilmediğiniz anlamına gelmez... Mühim olan siz farkında değilken takip edenlerin gözlemleridir. Çünkü yakın takipte gerçek ajanları aldıkları eğitim ele verir...

Diyelim ki bir başkente yeni bir diplomat atandı...

Peşine düşenlerin eline uzun bir soru formu verilir.

Bu forma takip edilenin günlük rutini düşülür.

Örneğin, evden her gün aynı saatte mi çıkıyor, aynı yol güzergáhını mı izliyor, otomobiline bindiği zaman hep aynı aynalarla mı oynuyor?

Böyle küçük soruların yanıtları alt alta dizilir, sonuca gidilir.

Çünkü eğitimli ajanlar, sıradan yaşam sürenlerden farklı olarak yerleşik alışkanlıklara sahiptir... Bu alışkanlıklar onları hayatta tutar. Ama aynı zamanda tıpkı mezun oldukları okul kravatı gibi hangi serviste (CIA, KGB, BND gibi) yetiştiklerini sergiler.

* * *

Bu kadar uzun girişten kastım, Hizbullah'la ilgili bazı belirleyici detaylara dikkatinizi çekmektir. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün dört yıl önce hazırladığı Hizbullah raporunda ‘‘kurumsal kimlik’’ etiketi barizdir.

Örneğin, Hizbullah'ın kaçırıp hapis tuttuğu kurbanlarının sorgulanması için özel el kitabı bastırdığı ortaya çıktı...

Gelişigüzel sorgu ve yanıtlar yerine tek tip uygulamaya geçmeyi öngören bu kitap ‘‘Münafıkların Sorgularının Değerlendirilmesi’’ başlığını taşıyor.

Kitapta sorgulama teknikleri, sorgu anketi var. Ayrıca PKK'lıların sorgu örnekleri yer alıyor.

* * *

Hizbullah'ın eylem yerinden kaçış, hücre evinin güvenliğini sağlama gibi konularda izlediği taktikler de diğer örgütlerden çok farklı...

Örneğin, örgüt üyeleri eylemden sonra olay yerinden kaçarken ‘‘U çiziyor’’.

Diyelim ki önce batıya doğru kaçıyorlar, sonra kuzeye yönelip, yeniden doğuya dönüyorlar... Böylece aslında bir üst paralel sokak veya caddeden olay yerine yaklaşıyorlar. Böylece görgü tanıklarının tarif ettikleri istikametin tam tersine yönde kaçmış oluyorlar.

* * *

Her eylemden sonra güvenli bir evde buluşuluyor. Eğer kadrodan bir kişi eksik kalırsa ev bir saat içinde tamamen boşaltılıyor.

Evin pencerelerine veya dışarıdan görünür yerlerine daha önceden anlaşılan işaretler bırakılıyor. Bu işaretler, evin polis tarafından basılmadığını ve hálá güvenli olduğunu gösteriyor. Eve yaklaşan kadrolar bu işaretlere göre hareket ediyor.

* * *

Örgüt evlerinde torna makineleri bulundu.

Polisin tahminine göre, eylem silahlarının namluları değiştiriliyor, yivleri siliniyor. Böylece diğer örgütlerden farklı olarak aynı silahı birkaç eylemde kullanma imkánı bulunuyor.

* * *

Hizbullah'ın kurumsal icraatı, çoğu güvenlik biriminde bir devletle irtibatlı olduğu ve eğitildiği izlenimini yaratıyor.

Yazarın Tüm Yazıları