Enis Berberoğlu: 2 milyar dolar ve 36 milyon vatandaş

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Sosyal güvenlik tartışmasının rakamsal özetini yazının başlığına taşımaktaki amacımız belli... Sizleri bu iki rakam arasında taraf olmaya çağırıyoruz...

2.3 milyar dolar ‘‘kara delik’’ adı da verilen SSK açığıdır. 36 milyon vatandaş ise bu ülkedeki 9.2 milyon aktif sigortalı ile bunların ana-babaları, çocukları veya dul-yetimlerinin toplamıdır. (Resmi rakamlar DPT'ye aittir.)

Bu ülkenin kayıtlı milli geliri 200 milyar dolar düzeyindedir.

Ülkenin nüfusu 62 milyondur.

Demek ki bir yanda milli gelirin yüzde biri...

Diğer yanda nüfusun yarısından fazlası...

Seçim sizin... Ama seçiminiz her ne yöndeyse, kararın sadece hükümete ait olamayacağını teslim edin. İşçi, işveren ve esnaf kuruluşlarının ayaklanmasının boşuna olmadığını anlayın.

* * *

Yıllardır emeklilik yaşını tartışır dururuz. Ama ortada başka rakamlar da var. Mesela DPT'ye göre bu ülkede aktif sigortalı sayısı yılda 100-150 bin kişi artıyor. Ama her yıl aylığa bağlananların sayısı 300-400 bin kişi büyüyor. Sorun sadece erken emeklilik mi, hiç sanmıyoruz...

Kayıt dışı ekonominin gölge ameleleri tabii ki sigortalı değil.

DPT'nin 1996 yıl sonu itibariyle yaptığı hesabı ortaya koyalım.

Ülkedeki çalışabilir nüfus 23 milyon kişi.

Düşelim yüzde 5.8'lik işsizlik payını, kalır 21.7 milyon kişi.

Eksi tarımda istihdam edilen 10 milyon kişi...

Demek ki aktif sigortalı sayısının 11.7 milyon kişi olması gerekli.

Oysa aynı tarihteki sigortalı sayısı sadece 9.2 milyon kişi.

Kayıt dışı işçi sayısı 2.5 milyon kişi.

SSK'da bir emekliye 1.9 çalışan bakıyor... Kayıt dışı işçiler sigortalansa, prim ödense aynı rakam 2.8'e çıkacak. SSK açığı kapanmaya başlayacak.

* * *

Çalışma Bakanlığı'na sitem etmenin álemi yok... Bakan Yaşar Okuyan ile ekibi, yıllardır tartışılan soruna doğru bildikleri (bizce yanlış değilse de eksik) yoldan neşter atma cesaretini gösteriyor.

Ama bir de aynı partinin (ANAP) Maliye Bakanlığı'na baksanıza... Geçen hükümetin zor bela Meclis'ten geçirdiği ekonomiyi kayda alma önlemlerini teker teker kaldırmaya hazırlanıyor. Mali Milat erteleniyor, ‘‘Vergisini ödemediğin bu parayı nereden buldun?’’ sorusu tarihe karışıyor. Doğaldır ki kayıt dışı sektörün çalışanları da sigortasız kalıyor.

Hükümetteki uyum müthiş...

Sigortalı çalışanlar daha geç emekli olacak...

Sigortasız çalışan köleler hiç emekli olmayacak...

Sevsinler böyle reformu...



Yazarın Tüm Yazıları