Engin Kratzer: Tenis yeniden zengin sporu olmasın

Güncelleme Tarihi:

Engin Kratzer: Tenis yeniden zengin sporu olmasın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1999 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

AVRUPA ülkelerinden her birinde ortalama 2 bin 500 civarında kapalı tenis kortu var. Türkiye'deki kapalı kort sayısının 10-15 civarında olduğunu söylersek herkes bundan gerekli sonucu kolayca çıkarabilir. Yine nüfusu İstanbul kadar olmayan pek çok ülkede, pek çok tenis kulübü ve on binlerle belirtilen tenis oynayan var.

Çünkü tenis bir aile sporu. Aynı ailede baba, anne ve çocuklar tenis oynuyorlar. Aile bireylerinin birlikte giderek mutlu ve sağlıklı vakit geçirdikleri yerlerin başında tenis kulüpleri geliyor. Bunun yanı sıra yerel yönetimler başta parklarda olmak üzere halkın yararlanabileceği ücretsiz veya çok düşük ücretli tenis kortları yapıyorlar. Bizde maalesef olmayan bir uygulama.

ENDİŞE VERİYOR

Tenis tesisleri konusunda ülkemizde de bir hayli yol alındığını söyleyebiliriz. Çok da güzel kulüpler yapılıyor. Tatil yörelerinde çok kort var. Sitelerde ilk aranan kort ve havuz oluyor. Ancak bu gelişme içinde endişe içinde izlediğimiz bir durum var. Orta gelir düzeyindeki aileler de tenisle tanışmıştı. Kendileri de oynuyorlar. Çocuklarını da tenisçi yapmaya çalışıyorlardı. Son zamanlarda tenisle ilgili her ayrıntıda bir zam furyasıdır gidiyor. Bu bir bakıma ülke ekonomisinin içinde bulunduğu dar boğazdan kaynaklanıyor. Ancak bazı (artçı depremleri) de göz ardı edemeyiz.

Ticari Tenis kulüplerine girmek ve oynamak, esasında büyük para. Tenis araç gereçleri de öyle. Üç ay dört ay giden ayakkabılar otuz milyona dayandı. Toplar dayanıksız ve pahalı. Performans tenisle veteran tenisi bir arada götürmek zorunda olan federe kulüpler ise yerel yönetimlerin ve maliyenin istediği yüksek ödentiler karşısında zor durumda bulunuyorlar.

Yeşilyurt Spor Kulübü Başkanı Sedat Börekoğlu, ‘‘Yeni vergi yasası kulüplere taşınması imkansız mali ve cezai mükellefiyetler getirmiştir’’ derken TED Başkanı Behbut Cevanşir de ‘‘TED'in sadece üyelerinden ve sportif faaliyetlerden sağladıkları ile performans tenisin yaşaması mümkün olmayacaktır’’ diyor. En yetkili ağızlardan verilen bu SOS tenisimizdeki orta kuşak için tehlikenin büyüklüğünü gösteriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!