Engin Kratzer: Mariuana doping değil!

Güncelleme Tarihi:

Engin Kratzer: Mariuana doping değil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1999 00:00

Engin KRATZER
Haberin Devamı

İspanya'da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası'nda atletler salise farkı ile yeni rekorlar kırdılar. Bu rekorların ardından akla hemen ‘‘Acaba sporcular dopingli miydi’’ sorusu geliyor. Son zamanlarda başta IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) olmak üzere dopinge karşı arttırılan takip ve cezalara rağmen halen dopingli sporcular tespit edilmekte. Çoğu atletin ifadesi ise şöyle: ‘‘Dopingli çıksam bile, bir kez dünya şampiyonu olayım.’’

Geçen yıl ATP klasmanında bir süre birincilik tahtına oturan Çek Cumhuriyeti'nden Petr Korda, 1998 Amerika Açık Tenis Turnuvası'nda (US Open) yapılan doping testinde pozitif çıkmıştı. Esasen teniste doping olaylarına çok nadir rastlanmakta. Tenisçilerin durumu atletlerden farklı. Yani belli bir zamanda çok yüksek performans göstermek mecburiyetinde değiller. Tenisçiler 3-4 haftalık müsabakalar periyodlarında, sürekli ortalama bir performans göstermeleri daha önemli.

Petr Korda'nın durumu profesyonel tenis camiasında şok etkisi yapmıştı. Hafifletici sepeplerden dolayı ITF'nin (Uluslararası Tenis Federasyonu) verdiği ceza şöyleydi; US Open'da aldığı puanların silinmesi ve para ödülünün iadesi. Bu cezanın hafif kalması diğer tenisçileri çileden çıkardı. Bunun üzerine ITF, ATP, WTA harekete geçerek şubat ayında ‘‘Sporda Doping’’ konulu uluslararası toplantıya katılarak bazı yeni kararlar aldı. Bundan böyle dopingli tenisçilere turnuvalara 1 yıl yerine 2 yıl süre ile katılmama cezası verilecek. ITF ayrıca Lozan'da alınan antidoping kararlarını da destekleyeceğini açıkladı. Ancak ITF'nin Sağlık Komisyonu'nun bugünlerde IOC ile anlaşamadığı nokta şu. MARİUANA doping mi, değil mi? Yani MARİUANA performans arttırıcı sir madde mi, değil mi? ITF'nin yaptığı araştırmalara göre Marivana performans arttırıcı değil. Fakat 2000 Olimpiyatları'nda MARİUANA doping listesine girmiş bile.

Tenisçilerin en çok kullandıkları performans attırıcı madde KREATİN. Vücuttaki enerjiyi harekete geçiren, depolayan ve kullanıma hazır hale getiren bu aminoasid kana doğal olarak karışıyor... EN ÖNEMLİSİ DE DOPİNG SAYILMIYOR.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!