Engelsiz yaşam için suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Engelsiz yaşam için suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2015 01:16

Başkent’te engelliler, Büyükşehir ve 5 ilçe belediyesi hakkında 5378 sayılı Yasa kapsamında yapılması gereken erişilebilirlik düzenlemelerini tamamlamadıkları gerekçesiyle ‘ayrımcılık’ ve ‘görevi ihmal’ suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği öncülüğünde bir araya gelen Engelliler Konfederasyonu, Altınokta Körler Derneği, Altınokta Körlere Hizmet Vakfı ve Altınokta Ankara Şubesi yöneticileri, belediyeler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunun ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı. 2005 yılında çıkan yasanın 10 yıl ertelenmesine rağmen gerekli düzenlemelerin yapılamdığını ifade eden Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, şunları söyledi:
“Belediyelere verilen süre 7 Temmuz 2015’te doldu. Ancak bütün süre uzatmalarına rağmen birçok belediye, kanunun gerektirdiği çalışmaları yapmadı. Çukurlar, gelişigüzel dikilmiş levhalar, direkler var. Sarı çizgiler engellilerin erişimine uygun olmadığı gibi hayati tehlike oluşturuyor. Toplu taşıma araçları hala uygun değil.”

Haberin Devamı

BAKANLIKLAR SESSİZ ŞEYTANI OYNUYOR

Belediyelerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında gerekli düzenlemeyi yapmayan bakanlıkları da eleştiren Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu ise şöyle konuştu:
“Engellilerin hayata tutunmasının birincil koşulu mimari engellerin aşılması. Maalesef 10 yıl gibi uzun bir süre yanlış yapılanmayla, belediyeler süreyi harcadı ve görevlerini ihmal etti. Belediye başkanları ile fen işleri, park bahçeler, imar, ruhsat, zabıta müdürleri bu ihmalden sorumludur. Yerel yönetimlerin yanı sıra tüm bakanlıklar, sessiz şeytanı oynamaya devam ediyor. Bundan sonra umarım uyanır ve bir arada olmak için engelleri kaldırırlar. Türkiyenin her yerinde sivil toplum kuruluşları ve bireysel olarak suç duuyurularına devam edeceğiz. Çünkü bu durumun soruşturulmasını, görevini ihmal edenlerin işine son verilmesini istiyoruz.”

ENGELLİLERE AKADEMİSYEN DESTEĞİ

Engellilere destek veren Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Hülagü Kaplan da Ankara’daki belediyeler hakkıında bireysel suç duyurusunda bulundu. Kaplan, “Yerel yönetimlerimiz, bu konuda dernek, konfederasyon ve üniversitelerle birlikte işbirliği yapıp, çözüm üretebilirler. Kanunla getirilen hükümlerin yerine getirilmemesinden şikayetçiyim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Engelsiz yaşam için suç duyurusu

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği’nin şikayetçi olduğu suç duyurusunda Büyükşehir, Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle belediyeleri ile belediyelere bağlı fen işleri, park ve bahçeler, imar, ruhsat, denetim ve zabıta müdürlükleri ve EGO Genel Müdürlüğü şüpheli olarak gösterildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!