Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelsiz spor, engelli ulaşım nedeni olmamalı…

Merhabalar sevgili okurlar. Geçtiğimiz Cuma günü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen, kas hastalıkları ile ilgili bir toplantıya katıldım. Bu günkü yazımı bu toplantı ile ilgili izlenimlerime ayırmayı planlamıştım. Ancak İstanbul’da iki Pazar arka arkaya kapanan yollar bu planımı biraz ertelemeye yöneltti beni.

Haberin Devamı

Ben, daha önce de söylemiş olduğum gibi, Kadıköy-Kızıltoprak’ta oturuyorum. Evvelsi Pazar Karacaahmet Mezarlığı’nda yatan eşimi ziyaret etmeye gidebilmek için bir gün önceden ricada bulundum bir yakınıma. Yakınım arabasını yolda bırakmak zorunda kalarak geldi ve Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu nedeni ile yolun kapalı olduğunu söyledi. Bağdat Caddesi ve Sahil Yolu akşamüzeri saat beşe kadar kapalıydı. Boğaz Köprüsü de çok uzun bir süre kapalı kaldı trafiğe. Ben çıkmaz bir sokakta oturuyorum, yani sokağımdan yalnızca Bağdat Caddesi’ne çıkış yapılabiliyor. Bu nedenle kabristana gidemedim. Cumartesi gecesi bende kalan kızım ise akşama kadar dönemedi evine.

“Ne yapalım, kırk yılda bir olur böyle bir şey” diye kendi kendimizi avuturken, yine aynı durumla karşılaştık bu hafta da. Ama bu sefer akıllanmıştım; bir gün öncesinden haberim vardı kapalı yollardan.

Haberin Devamı

Dün, ‘Orijinal Kuzey Disiplin Yürüyüşü’ nedeniyle saat 07.00’dan itibaren yürüyüş sona erinceye kapatıldı, başta Boğaziçi Köprüsü olmak üzere, pek çok yol. Açıkçası bu yürüyüşün ne anlama geldiğini bilmiyordum ben. Merak ettim ve araştırdım. Öğrendiğime göre; Kuzey disiplini yürüyüşü, Finlandiya’dan dünyaya yayılan bir spor. Bu yürüyüş için iki batona ihtiyaç var. Bu disiplin için özel batonlar olsa da kayak batonları da aynı işi görüyor. Kuzey disiplini yürüyüşü vücudu bütünüyle çalıştırdığı için tercih edilen bir spor. Bu etkinlik Estonya Büyükelçiliği için bir gelenek haline gelmiş. Bu, ülkemizde gerçekleşen ikinci  ‘Orijinal Kuzey Disiplin Yürüyüşü’. İlk etkinlik geçen yıl Ankara’da yapılmış.

Dün gerçekleşen bir diğer spor etkinliği ise; Geleneksel Kadir Has Üniversitesi Altın Boynuz Ödüllü Liselerarası ve Büyükler 10.Yıl Yol Koşusu. Bu etkinlik nedeniyle de saat 07.30’dan itibaren koşu sona erinceye kadar Unkapanı-8 Mayıs Kavşağı arası, Balat Sahil Yolu gidiş ve geliş güzergahı ile bu güzergaha çıkan cadde ve sokaklar, Haliç Köprüsünden Ayvansaray’a İnişler (Kuzey-Güney) trafiğe kapatıldı.

Spor yapmanın, uluslararası spor etkinliklerine katılmanın ne denli önemli olduğu tartışılamaz. Ancak bunu yapabilmek için sıradan vatandaşların bazı hak ve hürriyetlerinin kısıtlanması da hoş görülemez. Bu gibi etkinlikler şehir merkezinin biraz dışında, trafiği fazla etkilemeyecek yerlerde gerçekleştirilebilir. Örneğin, Kurtköy’deki Formula Yarış Alanı bu gibi etkinliklere de ev sahipliği yapabilir. Hem o zaman sporcular halkın protestosundan da kurtulmuş olurlar.

Haberin Devamı

İstanbul’da dün kapanan yollar bunlarla da sınırlı kalmadı. Çeşitli mitingler nedeni ile Kadıköy ve Zeytinburnu’nda da pek çok yol trafiğe kapatıldı. Oysa ki ben de bir davet almıştım Pazar günü için. Engelli Hakları Atölyesi, “engelsiz güvenli ulaşım için bir imza da sen ver kampanyası” nı  duyurmak üzere saat 11:30’da Taksim Tramvay Durağı’nda buluşularak Galatasaray’a doğru yapılacak yürüyüşe katılmaya çağırıyordu beni. Benim için çok zor da olsa, katılmak isterdim bu etkinliğe; eğer geçmem gereken yollar kapalı olmasaydı… Ama bu kez engellenenler yalnız biz engelliler değildik; pek çok engelsiz vatandaş da nasbini aldı bu durumdan. On beş gün önce Avustralya’ Melburn kentinden konuk olarak İstanbul’a gelmiş bulunan bir arkadaşım “Her Pazar yollar bir nedenle kapatılıyor mu İstanbul’da?” diye sordu bana. Umarım, önümüzdeki Pazar onu doğrulayacak bir durumla karşı karşıya kalmayız.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
 

Yazarın Tüm Yazıları