Engelsiz meslek lisesi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Engelsiz meslek lisesi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2012 00:00

SP’Li bir çocuğun “Mezun olduğum için beni çok sevdiğim okulumdan ayırıyorlar. Ben bir yıl daha okumak istiyorum” çığlığı sonuç verdi. Engelsiz meslek lisesi için düğmeye basıldı.

SEREBRAL Palsi (beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği hastalığı) olan bir çocuğun “Mezun olduğum için beni çok sevdiğim okulumdan ayırıyorlar. Ben bir yıl daha okumak istiyorum. Sadece bana bir yıl daha verin. Lütfen” dileği, SERÇEV’e Serebral Palsililer için engelsiz meslek lisesi kurulması projesini başlattı.

Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kurnaz, yaptığı açıklamada, derneklerinin Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Vakfı ve Ankara Valiliği işbirliği ile Türkiye’nin çapraz kaynaştırma ile eğitim yapılan model okulu olan MEV Gökkuşağı EÇEM Anaokulu ve İlköğretim Okulunun yapıldığını anımsattı.

Okulun tüm projelendirmesinin engellilere yönelik yapıldığını, okulda fizyoterapi, spor, konferans ve yemek salonlarının bulunduğunu anlatan Kurnaz, Türkiye’de bir ilk olan bu okulun 2006-2007 eğitimöğretim yılından beri hizmet vermeye başladığını söyledi.

Hayırseverlere çağrı

Çocukların ilköğretim okulundaki eğitimlerinin ardından 16 yaşlarında tekrar evlerine döndüklerini ve eğitimlerinin yarım kaldığını dile getiren Kurnaz, şunları söyledi:

“Bu durumdan dolayı çocuklarımızın fırsat eşitliği ilkesine dayalı, hareket kısıtlamaları ile karşı karşıya kalmayacakları ve gelecekte iş imkanı elde edebilecekleri bir engelsiz meslek lisesine ihtiyaçları var. Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde uygulanan ülkemizde de uygulaması yapılabilecek Engelsiz Meslek Lisesi için çalışmalar yapılmasını arzu ediyoruz.
Çocuklarımızın rahatsızlık durumlarına göre meslekler çeşitlendirilebilir. Buna göre çeşitli örnekler olabilir. Profesyonel anlamda meslek eğitimi, web tasarımcılığı, çağrı merkezi operatörlüğü ve grafikerlik gibi eğitimlerin engelli arkadaşlarımıza verilmesi için bir meslek lisesinin kurulması elzemdir. Bunun için hayırseverlerin desteğine ihtiyacımız var.”

Bakan Çelik söz verdi

Kurnaz, serebral palsili çocukların en büyük hayalinin ilköğretimin ardından meslek sahibi olabilecekleri bir eğitim almak olduğunu dile getirdi. Bu çocuklardan birinin bir dilek ağacına yazdığı “Mezun olduğum için beni çok sevdiğim okulumdan ayırıyorlar. Ben bir yıl daha okumak istiyorum. Sadece bana bir yıl daha verin. Lütfen” dileğinin kendilerini çok duygulandırdığını dile getiren Kurnaz, bu dileklerin ardından SERÇEV’in Serebral Palsililer için engelsiz meslek lisesi kurulması projesini başlattığını bildirdi. Kurnaz, dilek ağacına asılan dileklerin hemen hemen tamamından bu dileğe benzer dileklerin yer aldığının da altını çizdi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Çelik’le yaptıkları görüşmede, Engelsiz Meslek Lisesinin kurulması için gerekli inceleme ve çalışmaların başlatılacağı yönünde söz aldıklarını aktaran Kurnaz, liseyle ilgili dernek olarak üniversite camiasından da aldıkları destekle oldukça hızlı ve verimli bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Verilen işi çok iyi yapıyorlar

BEYİN felçlilerin kendilerine verilen görevi en iyi şekilde yaptığını belirten Kurnaz, şöyle konuştu:
“Bir örnek vereyim. Hafif zihinsel engelli bir arkadaşımız var. Onun için yapacak bir iş arıyorduk ve ne yapar diye düşünürken büyük bir bahçemiz vardı. O bahçenin temizliğinden sorumlu olsun dedik. (Bu süpürgeyi ve şuraları süpür) dedik. Sonradan bir şey fark ettik. Eksi 10 derecede o bahçeye bir yaprak düştüğünde hiç kimse bahçeye çıkmazken o çıkıp o yaprağı alıp o meydanı temizliyor. Biz sadece bu meydan temiz olacak dedik, başka bir şey demedik.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!