‘Engelsiz kafe’ umut oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Engelsiz kafe’ umut oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 11:39

Bartın'da özel bir eğitim okuluna bağlı faaliyet gösteren kafeteryada çalışan hafif zihinsel engelli çocuklar, hem toplumsal yaşama adapte oluyor, hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelliler Destek Programı kapsamında hayata geçirilen ‘Umudum Var Projesi’ çerçevesinde geçen yıl Kanlı Irmak Caddesi'nde açılan kafeterya, okulun servis hizmetleri bölümünde eğitim gören zihinsel engelli öğrenci tarafından işletiliyor. 26 öğrencinin sekizer kişilik gruplar halinde dönüşümlü olarak işlettiği kafede, halka içecek ve kahvaltı servisi yapılıyor. Hesapların da öğrenciler tarafından toplandığı işletmede sadece kasa hesabı okul yönetimi tarafından tutuluyor.

Asgari ücretli ve sigortalı çalışıyorlar

‘Engelsiz kafe’ umut oldu

Okul müdürü İbrahim Yıldırım, hafif zihinsel engelli çocukları topluma kazandırmaya çalıştıklarını söyledi. Öğrencilerinin, aynı zamanda staj yapma imkanı bulduğunu ve bu sayede vatandaşlarla iç içe olduklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Engelli çocuklarımız, kafede mesleki, fiziki ve zihinsel açıdan birçok yönden becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra halkla da iç içe oluyor, hem aileleri hem de kendileri hayata tutunuyor. Yine engelli öğrencilerimiz burada çalışarak para da kazanıyor. Bugüne kadar 10 öğrencimiz burada asgari ücret ve sigortalı olarak çalıştı. Velilerimiz de bu durumdan çok memnun. Bu dönem boyunca 26 öğrencimiz burada hem dört duvar arasından çıkarak eğitim almış, hem de meslek edinmiş oluyor. Engelli insanlara fırsat verilince neler yapabileceklerini görüyoruz. Engelli arkadaşlarımız kendilerine güvendikleri sürece yapamayacakları şey yoktur."

Haberin Devamı

Okul öğretmenlerinden Mustafa Çelik de, Bartın Valiliği’nin desteğiyle yürütülen proje çerçevesinde Bartın Belediyesi’nce inşa edilerek tahsis edilen kafenin engellilerin topluma kazandırılması açısından örnek bir çalışma olduğunu söyledi. Çelik, "vatandaşlarımızın burada, Bartın Irmağı'nın kenarında, doğayla iç içe içeceği bir çay ve yiyecekleri bir tost, engelli öğrencilere destek olarak dönecek. Haftanın 7 günü açık olan kafemize tüm halkımızı bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kafede çalışan engelli Sema Ayözen ise "Kafede çalıştığım için çok mutluyum. Arkadaş çevrem oldu. Burası çok güzel" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!