Engellilerin evlilikte ölüm aylığı kesilemez

Güncelleme Tarihi:

Engellilerin evlilikte ölüm aylığı kesilemez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2016 20:24

KAMU Denetçiliği Kurumu (KDK) Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından evlendiği gerekçesiyle ölen ebeveynlerinden aldığı maaşı kesilen engelli vatandaşın şikayetini haklı buldu.

Haberin Devamı

Ombudsman, SGK’dan şikayetçi vatandaşın emekli maaşının yeniden bağlanmasını istedi. Emekli vatandaş, 2010 tarihinde eşinden boşandıktan sonra Bağ-Kur emeklisi olan ve ölen annesinden dolayı aylık almaya başladı. Şikayetçi hastaneden de psikolojik tedavi görmesi nedeniyle yüzde 94 engelli raporu aldı. SGK’ya annesiyle birlikte Bağ-Kur emeklisi olan ölmüş babasının aylığını da alıp almayacağını soran şikayetçiye verilen cevapta “Rahatsızlığıyla ilgili sağlık raporunun Sağlık Kurulu’nca yüzde 60 ve üzerinde olduğunun tespiti halinde hem müteveffa anne hem de babasından dolayı aylık alabileceği” iletildi. Vatandaş da 2012 yılından itibaren hem annesinden hem babasından dolayı çocuk ölüm aylığı almaya başladı. 2013’te evlenen şikayetçi, anne ve babasından dolayı aldığı aylığın evlenmesi halinde kesilip kesilmeyeceğini sordu. SGK, evlenmiş olsa da aylıklarının kesilmeyeceği yanıtını verdi. 

Haberin Devamı

HUKUKA AYKIRI BULUNDU 

Ancak 2015’te SGK bu kez tam aksi bir karar alarak vatandaşa evlendiği gerekçesiyle maaşının kesildiği bildirildi. Şikayetçinin başvurusunu haklı bulan KDK ise SGK’ya ödenmeyen maaşlarla birlikte maaşının ödenmeye devam etmesi için tavsiyede bulundu. KDK kararında özetle şöyle denildi: “1479 Sayılı Kanun uyarınca müteveffa anne ve babasının 4/b kapsamında sigortalılıkları nedeniyle şikayetçiye malul çocuk statüsünde bağlanan aylığın evlenmesi sebebiyle kesilmesi yönündeki idari işlemin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır. Şikayetçinin kesilen aylığının yeniden bağlanılması ve ödenmemiş bulunan aylıkların ödenmesi kararı verilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!