Engellilere engel olmayın

Güncelleme Tarihi:

Engellilere engel olmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 00:00

Bağımsız Eğitimciler Sendikası bünyesinde, "5 Yılda 5 Engelli Okulu" kampanyasını çerçevesinde kurulan Engelleri Kaldıralım Derneği Genel Başkanı Mine Kıvrak, engellilerin işsizlik, yetersiz eğitim, sağlık hizmeti, elverişsiz fiziksel koşullar ile toplumun engellilere bakışındaki olumsuz yargılar nedeniyle toplumsal hayata uyum sorunu yaşadığını söyledi.

Kıvrak yaptığı açıklamada, "Ülkemizde engelli vatandaşlarımız kendi engellerinin yanı sıra, toplumun ve devletin yaşattığı engellerle de başa çıkmaya çalışmaktadırlar. Sevimsiz-yanlış tanımlamalar ve toplumsal ön yargılar en az engelin kendisi kadar büyük bir sorundur" dedi. Kıvrak, yaklaşık 8.5 milyon engellinin; işsizlik, yetersiz eğitim, sağlık hizmeti, elverişsiz fiziksel koşullar ile toplumun engellilere bakışındaki olumsuz yargılar nedeniyle toplumsal hayata uyum sorunu yaşadığını söyledi.

Türkiye’de engellilerin büyük bölümünün eğitim hizmetinden mahrum bulunduğunu ifade eden Kıvrak, engellilere nitelik ve erişim açısından çağdaş kriterlerin uzağında eğitim hizmeti sunulduğunu kaydetti. Resmi verilere göre engelli nüfusun işgücüne katılım oranının yüzde 22 olduğuna işaret eden Kıvrak, "Tüm bu gerçeklerden hareketle denilebilir ki, ülkemizde hayatı normal insanlara göre planlayan, engellileri yok sayan kurumsal ayrımcılık, engelli insanlarımızın hayatını zorlaştıran en önemli sorun olarak varlığını sürdürmektedir" dedi.

Engelliye destek olsunlar

Belediyeler başta olmak üzere kamu kuruluşlarının engellilere karşı "ödevlerini" yerine getirmediğini ifade eden Kıvrak, "Engellilerimizin hayat mücadelesi çok daha ağır koşullarda sürmektedir. Trilyonlarca lira para sarfederek laleler, ithal fidanlar alan, köyüne öykünerek şehrin dört bir yanına zevksiz pınarlar, şelaleler, suni dereler yaptıran yerel yöneticilerin laleler, arabesk konserler ve şelaleler yerine eğitimden sağlığa, ulaşımdan istihdama kadar, engellilerin otobüsler, hastaneler, kaldırımlar, okullar, eğlence yerleri, iş ortamları gibi hayatın her alanında önlerine çıkan engellerin aşılması için uğraşmaları gerekir" dedi.

Kıvrak, Türkiye’de engellilerin sorunlarının ötelendiğini söyleyerek, "Engellilerin engellendiği en önemli alan eğitim alanıdır" dedi. Zihinsel engellilere eğitim veren resmi ve özel okul sayısının 548, öğrenci sayısının ise 18 bin 479 olduğuna değinen Kıvrak, "Bu okullarda toplamda ise 4 bin 171 öğretmen görev yapmaktadır. Kaldı ki, pek çok ailenin engelli çocuğunu sakladığı, ortaya çıkartmadığı da göz önüne alınırsa, zihinsel engellilerin eğitiminin yetersizliği istihdam sorununu, istihdam sorunu gelir azlığını, gelir azlığı ise sosyal ve kültürel yaşama katılma sorununu doğurmaktadır" dedi.

Bowlingte yarıştılar

ENGELLİLER Günü’nde Ankara Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü ortaklaşa "Engelliler Arası Bowling Turnuvası" düzenledi.

Optimum’un Rollhouse Spor ve Eğlence Merkezi’ndeki turnuvaya görme ve bedensel engelli yarışmacılar katıldı. Yapılan turnuvada ilk üçe giren yarışmacılara hediyelerini Bowling Federasyon Başkanı Ahmet Recep Tekcan verdi.

Türkiye genelindeki 8,5 milyon engelli vatandaşın sesi olmak için yarışan yarışmacılar, Ankara Optimum Outlet ve Eğlence Merkezi’nde keyifli anlar yaşadı.

Öte yandan Zihinsel Engelliler Türkiye Bowling Şampiyonası’nda dereceye giren sporcuların kupa ve ödüllerini de Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu verdi. Rollhouse firması yetkilileri tarafından bakan Murat Başesgioğlu’na törenin ardından birer adet labut, tişört ve rozet hediye edilirken, Başesgioğlu, salonda bulunanların isteğini kırmayarak, bir kez atış yaptı.

Engelli anneleri depresyona daha yakın

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, zihinsel veya bedensel engelli çocuğa sahip annelerde, bedensel yakınmalar, depresyon ve anksiyete bozukluğu, alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozuklukların daha sık görüldüğünü bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 10’unun, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 12’sinin engellilerden oluştuğunu kaydeden Özer, "Buna göre dünyada yaklaşık 500 milyon engelli bulunmaktadır. Avrupa’da fiziksel ve zihinsel engelli sayısı 46 milyondur" dedi.

Özer, Türkiye’de Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından 2002’de gerçekleştirilen Türkiye Engelliler Araştırması verilerine göre, engelli nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 12.29 olarak saptandığını bildirdi.

Engelliliğin, sadece bu sorunu yaşayan kişiyi değil, ailesini ve yakın çevresini de ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkilediğine işaret eden Özer, "Araştırmalar, zihinsel veya bedensel engelli çocuğa sahip anne-babaların, özellikle annelerin, engelli çocuğa sahip olmayan anne-babalara göre daha çok stres altında olduklarını ve anksiyete düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Zihinsel veya bedensel engelli çocuğa sahip annelerde bedensel yakınmalar, depresyon ve anksiyete bozukluğu, alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozukluklar daha sık görülmektedir" diye konuştu.

Özer, engelliliğe neden olan genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan ilaç kullanımı, radyasyon, alkol ve madde kullanımı gibi sorunların tümünün önlenebilir olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!