Engelli sığınmacılar hayat mücadelesi veriyor

Güncelleme Tarihi:

Engelli sığınmacılar hayat mücadelesi veriyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 12:59

Almanya'nın Köln kentinde, konuşma ve işitme engelli Suriyeli sığınmacıların hayat mücadelesi çetin geçiyor.

Haberin Devamı

Almanya'nın Köln kentinde, konuşma ve işitme engelli Suriyeli sığınmacıların hayat mücadelesi çetin geçiyor. Almanya'da oturma ve çalışma izinleri olmasına karşın Suriyeli engelli sığınmacılar, meslek sahibi ve üniversite mezunu olsalar dahi aylardır iş bulamıyor.

İşaret dili tercümanı aracılığıyla açıklamalarda bulunan sığınmacı gençler, iş bulmak için çalmadıkları kapının kalmadığını ve 10 arkadaşlarından sadece birisinin Türklere ait bir işletmede çalışmaya başladığını belirterek, geleceklerinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Suriye'de savaştan önce ayakkabı ustası olarak çalışan Mohammed Tarem Ghlawan (28) çatışmalardan kaçarak Türkiye üzerinden 15 günlük zorlu bir yolculuk sonrasında Almanya'ya gelebildiklerini ve yetkililer tarafından Köln'de diğer işitme ve konuşma engellilerle birlikte bir kampa yerleştirildiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Bu süreçte oturma ve çalışma izni aldığını ifade eden Ghlawan, Almanya'da çok yalnızlık çektiklerini ve bu yalnızlıklarını kısmen de olsa Köln'de yaşayan Türkler sayesinde giderdiklerini anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. İyi bir ayakkabı ustası olmasına rağmen iş bulamamaktan yakınan Ghlawan, Alman hükümetinin ve burada yaşayan Türklerin kendilerine yaptığı yardımlarla yaşamak zorunda olduklarını ifade etti.

Bir diğer Suriyeli engelli sığınmacı Yasser Al Hamoud (28), 10 gün süren ızdıraplı bir yolculukta adeta ölümle pençeleşerek Almanya'ya geldiklerini, burada kendilerini çetin bir hayat mücadelesinin karşıladığını ve iş bulmakta zorlandıklarını anlattı.

Konuşma engelli Mohammad Mohammad (27), Türkiye ve Yunanistan üzerinden zorlu bir yolculukla ulaştıkları Almanya'da sorunların bitmediğini, gelecekten endişeli bir şekilde iş aradıklarını belirtti. Köln'deki Kuba Camisi'nin din görevlisi Selahattin Demirci, çevrelerindeki sığınmacılara destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Engelli sığınmacıların en büyük sorunlarından birisinin yalnızlık olduğunu belirten Demirci, "İşitme ve konuşma problemleri olduğu için çok güçlük çekiyorlar. Şu an hepsi işsiz. Bir esnaf kardeşimizle görüşerek sadece bir dilsiz kardeşimize iş bulabildik" dedi.

Haberin Devamı

Savaştan kaçan sığınmacıların büyük sorunları olduğunu ve herkesin bu insanlara yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Demirci, özellikle parçalanmış ailelerin birleştirilebilmesi için dua ettiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!