Engelli gençleri olimpiyatlara hazırlıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Engelli gençleri olimpiyatlara hazırlıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2012 11:54

Çukurova Engelliler Sanat Eğitim ve Spor Kulübü Derneği (ÇESES-DER), Adana Valiliğinin koordinesinde hayata geçirdikleri “Adana Özel Oyunlar” projesi ile engelli gençleri atletizm, yüzme, masa tenisi, satranç, futbol, voleybol, basketbol, eskrim, goalball ve boccia branşlarında özel olimpiyatlara hazırlamayı hedefliyor.

ÇESES-DER Başkanı İpek Kobaner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce hizmete giren derneklerinin ilk projesini hayata geçirdiğini belirtti.

Kobaner, Adana Valiliğinin koordinatörlüğünde başlattıkları “Adana Özel Oyunlar” Projesini, Adana Büyükşehir Belediyesi, Yüreğir Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Çukurova Özel Eğitim Kurumları Derneği, M1 Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Acıbadem Hastanesi, BSK Metropark Hastanesiyle ortaklaşa yürüttüklerini kaydetti.

Proje kapsamında sanat ve sportif eğitimlerle 10 bini aşkın engelli genç ve ailesine ulaşılacağını ifade eden Kobaner, “Engelsiz çocuklarımız için sanat ve spor çalışmaları ne kadar önemliyse, engelli çocuklarımız içinde bir o kadar önemli. Özel çocuklarımız bu tür eylemlerle kendilerini ifade edebilmekte, 'ben de varım, önemliyim ve değerliyim' diyebilmektedir. Özel çocuklarımızın bakımlarını sağlayan aileleri, yakınları ve öğretmenleri de bu tür faaliyetlerle emeklerinin karşılığını görüp, moral ve güç kazanıyor” dedi.

Kobaner, engelli gençlere atletizm, yüzme, masa tenisi, satranç, futbol, voleybol, basketbol, eskrim, goalball ve boccia branşlarında eğitim vermeye başladıklarını, amaçlarının engelli sporcuların özel olimpiyatlara hazırlanması olduğunu söyledi.

Hedeflerinin 2020'de Türkiye'de yapılması hedeflenen Olimpiyat Oyunları'ndan 15 gün sonra gerçekleştirilecek Paralimpik Oyunlarına çok sayıda Adanalı özel sporcunun katılması olduğunu anlatan Kobaner, şöyle devam etti:
“Başlangıç olarak, Adana'da 2012'de bütün engel gruplarını kapsayan özel oyunlar düzenlemeyi planlıyoruz. 2020 yılına kadar geçecek sürede ise paralimpik oyunlara katılabilme şartlarını yerine getirmeyi hedefliyoruz. Onların aslında hep spor yapmaları gerekiyor. Adana'da 8 bin 500 kadar engelli okullarına devam eden öğrencimiz var. Hepsi spora aç. Çünkü, okullarında yeterince spor yapma olanaklarını bulamıyorlar, spor yapacak alanları yok. Onlara bu projeyi hazırladık. Bu çocuklarımızla spor yapacağız. Onların sporla hayata karışmasını sağlamak istiyoruz. Çünkü engelli gençlerimizin en güzel yaptıkları şey spor ve sanat etkinlikleri. Adanalı engelli çocuklarımız destek verilirse her şeyi başarıyor. Atina'daki son yapılan olimpiyatlara giden Adanalı kızımız 4 ay çalışmayla orada yüzmede ikincilik elde etti. Özel eğitimdeki çocuklarımız, biz eğer emek verirsek karşılıklarını çok güzel veriyorlar. Proje kapsamında geçen ay sonunda spor salonlarında eğitim çalışmalarına başladık. Mayıs ayına kadar bütün paralimpik branşlarda çalışma yapacağız. Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğüne ait tesisleri engellilerin hizmetine açtık. “

Kobaner, engelli gençlerin sporla daha sağlıklı hale gelebileceği gibi aileleri ve çevreleriyle iletişimlerinin de daha iyi olacağını vurguladı.
Adana'nın bu alanda bir kıvılcım olacağını ve engelli sporlarını ateşleyeceğini ifade eden Kobaner, “Hedefimiz tüm Türkiye'deki özel çocuklarımızın sporcu olmaları. Sadece zihinsel engelliler değil, tüm engelli gruplarının spor yapmasını istiyoruz. Spor yaparak hayata karışmasını istiyoruz. Başarılı çocuklarımızı federasyonlara kaydederek, paralimpik olimpiyatlara hazırlamak istiyoruz. Umuyorum 2020'de Türkiye'ye gelecek olimpiyatların hemen 15 gün sonra yapılacak paralimpik oyunlarda ne kadar çok öncelikle Adanalı çocuğumuz olursa biz o kadar mutlu olacağız” dedi.

Engelli sporunun başkenti

Gelecek yıllarda, bu alanda çalışmaları yaygınlaştırıp, geliştirerek Adana'yı engelli sporunun başkenti haline getirmek istediklerini ifade eden Kobaner, öncelikle çevre illerin katılımını sağlayarak büyümek ve sonrasında tüm illerden sporcuları Adana'ya getirerek Türkiye'ye sinerjilerini yaymayı hedeflediklerini, faaliyetlerini eğitim ve sanat çalışmalarıyla da süsleyip, zenginleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Kobaner, geçmiş dönemde de Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanlığı görevini de yürütürken de her yıl Yeşiloba Hipodromu'nda Engelli Gençlik Festivali etkinliklerine ve “Engelsiz Mekan” projelerine imza attıklarını, çok sayıda engelli gencin katılımının sağlandığını hatırlattı.

İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, Türkiye'de ilklerden bir tanesini gerçekleştirdiklerini, engelli öğrenciler için özel spor oyunları projesi hazırladıklarını vurguladı.

Bu proje kapsamında engelli öğrencilerin spor yapma ihtiyacının karşılanacağını anlatan Büyükfırat, şunları kaydetti:
“Bu ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında uluslararası arenada Adana'yı, ülkemizi temsil edecek sporcuların altyapısını oluşturmak için güzel bir proje olduğuna inanıyorum. Sadece rehabilitasyon merkezlerinde 8 bin 500 civarında öğrencimiz var. Okula gitmeyen yetenekli çocukların da değerlendirilmesi konusunda projenin ses getireceğine inanıyorum. Çocuklarımızın da bu imkanlardan faydalandırılması konusunda yeteneklerinin ortaya çıkarılmasına sebep olacak projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!