Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelli çocuklarımızın topluma kazandırılması yolunda önemli adımlar atılıyor…

Merhabalar sevgili okurlar. Son zamanlarda, engelli çocuklarımızın topluma kazandırılması için devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör işbirliğinde büyük adımlar atılıyor.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın devlet koruması altındaki zihinsel engelli çocukların günlük hayata uyum sağlamaları için başlattığı 'Umut Evi' projesi, böyle bir işbirliği sonucunda hayata geçirildi. Elin Elimde Derneği'nin Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim Üretim Rehabilitasyon Merkezi'yle yaptığı protokolle İstanbul'da eğitilebilir spastik gençler için site ya da apartmanlarda evler döşeniyor. Bu evlerde 13-18 yaş arasında dört spastik engelli kız çocuk kalacak. Umut Evi'nde kalan çocuklar, bir yandan özgür bir ev hayatı yaşayıp mahalleyle entegre olurken bir yandan da çeşitli mesleklerde eğitilmeleri için İŞKUR ya da belediyelerin açtığı kurslara katılacaklar.

Şerifali bölgesinde hazırlanan ilk Umut Evi’nin tefrişat masrafları çok sayıda şirketin desteğiyle karşılanmış bulunuyor. Şerifali'deki Umut Evi'ni diğerleri de takip edecek. İmzalanan protokole göre 5 yılda 20 ev yapılacak. Hedef; en büyük sorunları iletişimsizlik olan bu çocukların topluma entegre olmaları.

Haberin Devamı

Elin Elimde Derneği kurucu üyeleri, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme .Kurumu Metin Sabancı Spastik Çocuklar ve Gençler Eğitim ve Rehabilitasyon ve Üretim Tesisleri Müdürlüğü‘ndeki engelli çocuklarla yaptıkları gönüllülük çalışmalarıyla, 2009 yılında bir araya gelmişler. 22 Haziran 2011 tarihinde de Elin Elimde Derneği’ni hayata geçirmişler. Amaçları; temel haklardan yoksun kimsesiz ve engelli çocukların ve yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirmek. Dernek üyeleri, kimsesiz ve engelli çocukları daha mutlu, sağlıklı ve umutlu bir geleceğe hazırlamak için, psikolojik ve sosyal açıdan olduğu kadar, eğitim alanında da tüm şartları sağlamak için çalışıyorlar.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu projeyi çok önemsiyor. Bakanlık bu tür projelerin sayısının arttırılması için her türlü desteği vermeye hazır.

Engellilik alanında önemli bir adım da Sabancı Vakfı tarafından atıldı. Sabancı Vakfı, Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu ile Vista Turizm ve Seyahat A.Ş., merkezi ABD’de bulunan Perkins Görme Engelliler Okulu ile “Çok Engelli Görmeyen Çocuklar” için yeni bir işbirliğine imza attı.
 
İşbirliği kapsamında, Perkins Görme Engelliler Okulu’nun uzmanları, Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu’ndaki “çok engelli görmeyen çocukların” öğretmenlerine, eğitici eğitimi verecek. Bu öğretmenler daha sonra, öğrencilerin ailelerine eğitim ve danışmanlık hizmeti de sağlayacak.

Haberin Devamı

Massachusetts’da yerleşik bulunanan Perkins Görme Engelliler Okulu 65 ülkede ortak programlar yürütmekte. Okul, dünyadaki görme ve hem işitme hem görme engelli çocuk ve yetişkinler için üretken ve anlamlı bir yaşam sağlamaya yönelik eğitim sunma amacı güdüyor. Görme engelinin yanında farklı bir engele daha sahip olan çocuklar da okulun hizmetlerinden yararlanabiliyor.

Perkins’in tarihindeki zenginlik, 180 yıldan fazla bir süre önce, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk körler okulu olarak kuruluşuyla başlamış. Okul, kısa süre içinde öğretim teknikleri ile tanınır duruma gelmiş. Bilinen ilk eğitimli görme ve işitme engelli kişi olan Laura Bridgman bu okulda öğrenim görmüş. Ardından Helen Keller da Perkins’in öğrencisi olmuş.

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı ile Perkins arasında 2012 yılı için imzalanan yeni işbirliği protokolü ile, Perkins’in uzmanlık ve deneyiminden yararlanarak; Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu’ndaki öğretmenlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi ve okulda eğitimlerine devam eden birden fazla engeli bulunan öğrencilerin daha kaliteli eğitim hizmetlerine ulaşabilmesi amaçlanıyor. Ayrıca işbirliği kapsamında, engelli çocukların okuldan eve geldikten sonraki gelişimlerinin devam ettirilmesi amacıyla aileler için de seminerler ve eğitimler düzenlenecek.

Elin Elimde Derneği ve  Sabancı Vakfı’nın başlattıkları bu çalışmalarla diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olmalarını diliyoruz. Bu gibi çalışmalar çoğaldıkça, kazanan yalnızca engelli çocuklarımız ve aileleri olmayacak; tüm Türkiye kazançlı çıkacak…

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları