Engelli babası olmak iki kat daha zor

Güncelleme Tarihi:

Engelli babası olmak iki kat daha zor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2017 14:43

Erken yaşça eşini kaybetti, çocuklarına hem anne hem babalık yaptı. Mücadelesi ve azmiyle serebral palsili oğlunu kendi suyunu içebilir, kendi yemeğini yiyebilir hale getirdi. Oğlunu sırtında taşıyarak okumayı öğrenmesini sağlayan baba Hasip Yazar’ın çağrısı şöyle: “Engelli ailerinin işi iki kat daha zor oluyor. Engelli ailelerine devlet daha çok destek olmalı.”

Haberin Devamı

Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nin (SERÇEV) kurucularından Hasip Yazar, hayatını, 26 yaşındaki serebral palsili oğlu Veysel Yazar'ın bakımı ve eğitimi ile engelli çocukların ve ailelerinin sesi olmaya adadı. Erken yaşta kaybettiği eşinin yokluğunda çocuklarına hem anne hem babalık yapan Yazar, dün(18 Haziran Babalar Günü) engelli ailelerine psikolojik destek verilmesi konusunda devletin yasal düzenleme yapmasını istedi. Doktorlar, bir yaşında havale geçiren Veysel’e ‘serebral palsi’ teşhisi koydu. Baba Hasip Yazar, oğlunun hastalığa yakalandıktan sonra rahmetli eşinin büyük üzüntü geçirdiğini ve hastalandığını kaydetti. Yazar, oğlunun az da olsa konuşabilecek ve oturup kalkabilecek duruma gelebilmesi için 9 yıl boyunca her gün 2 saat evde fizik tedavi masajları yaptığını ve 2 saat de terapist eşliğinde konuşma, okuma, yazma eğitimleri gördüğünü ifade ederek, “Oğlum bir bardak tutup su içsin, kaşık tutup yemek yesin diye dua ettik. Kendi başına ihtiyaçlarını giderebilmesi bizim için çok büyük bir lütuftu. Yıllar süren rehabilitasyonun sonunda büyük emeklerle oğlum kendi suyunu içebilir, kendi yemeğini yiyebilir hale geldi. Şükürler olsun" dedi. Yazar, oğlunun yürüyebilmesi için de gerek evde gerekse rehabilitasyon merkezlerinde paralel bar ile yıllarca çalıştıklarını ama bir bunu türlü başaramadıklarını aktardı.
Serebral palsili Veysel Yazar'dan 12 yaş küçük bir de kızı bulunan baba Yazar, kızı 2,5 aylıkken eşini kaybettiğini kaydederek, şöyle devma etti:

Haberin Devamı

Engelli babası olmak iki kat daha zor


YORULDU AMA YILMADI

“Biri hasta, diğeri bebek iki çocukla tek başıma kalınca çok cefa çektim. Yorucu ve zorlu bir süreç geçirdim. Ama yılmadım. O günden bugüne çocuklarıma hem babalık hem de analık yaptım. Her anne, baba gibi çocuklarım için her şeyi yaparım. Ama engelli ailerinin işi iki kat daha zor oluyor. Diğer serebral palsili çocuklara ve ailelerine destek olmak, seslerini duyurabilmek için SERÇEV'in kuruluşuna öncülük ettim.
Engelli ailelerine devlet daha çok destek olmalı. Aileler engelli çocukları için iğneyle kuyu kazıyorlar. Engelli babası olmak iki kat daha zor. Gerçekten zahmetli bir süreç ve bunu tek başına yönetmek zor. Ailelere psikolojik destek verilmeli ve çocuklarına nasıl yaklaşacakları öğretilmeli. Devlet ailelere psikolojik destek verilmesi konusunda yasal düzenleme yapmalı.”

Haberin Devamı

SIRTINDA TAŞIDI

Baba Hasip Yazar, oğlunun 9 yaşında okula başlayabildiğini çünkü başvurdukları eğitim kurumlarının müdürlerinin "Senin çocuğun okulda düşse bir yerini kırsa biz bunun sorumluluğunu alamayız" diyerek kendilerini geri çevirdiğini dile getirdi. Evladını büyük gayretlerle mahallerindeki bir okula kaydettirmeyi başardığını belirten Yazar, "Veysel'i her gün bıkmadan usanmadan okula götürdüm. Okulda merdivenlerden sırtımda çıkardım. Veysel okumayı da öğrendi fakat yazma becerisi gelişemedi. Ortaokuldan mezun olduktan sonra yine evde yaşamaya mahkum oldu." dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!