Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelleri aşmanın yolu eğitimden geçiyor…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi her yıl, Kadıköy’de yaşayan, ekonomik durumu yetersiz, ihtiyaçlarına yönelik uygun eğitim imkânı bulamayan engelli ve dezavantajlı gençler için ücretsiz “üniversiteye hazırlık eğitimi” düzenliyor.

Söz konusu eğitim geçtiğimiz öğretim yılında, Kadıköy Belediyesi, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Uğur Dershanelerinin işbirliği ile, 24 Kasım 2012- 15 Haziran 2013 tarihleri arasında Kadıköy Kemal Atatürk Anadolu lisesinde gerçekleştirilmiş ve eğitime katılan öğrencilerin 54'ü üniversitelerin çeşitli bölümlerine yerleşme başarısını göstermiş bulunuyor. Bu öğrenciler; çeşitli üniversitelerin Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Matematik Öğretmenliği, Fizik Bölümü, Bilgisayar Programcılığı, Müzik Öğretmenliği, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, İspanyol Dili ve Edebiyatı , Rus Dili ve Edebiyatı, Güzel Sanatlar, Radyo ve Sinema- TV, Banka ve Sigortacılık, İşletme, Dış Ticaret, Pazarlama, Maliye , Muhasebe, Emlak, Çocuk Gelişimi, Büro Yönetimi ve Asistanlığı, Yapı Ressamlığı, Spor Akademisi bölümlerine yerleştirilmiş durumdalar.

Haberin Devamı

Engelli ve dezavantajlı gençlere yapılabilecek en büyük yardım, onlara eğitim desteği vermek. Bu gençler ancak eğitimli olduklarında kendi ayakları üzerinde durabilirler. Ancak o zaman ülke ekonomisine katkı verebilirler. Bu yüzden, verdiği eğitim desteği için Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etmek istiyor; engelli ve dezavantajlı gençler için ücretsiz üniversiteye hazırlık eğitiminin uzun yıllar devamını diliyorum.

Engellilerin hayatın içinde eşit şekilde ve rahatça yer almalarını, gelecek kaygısı olmadan güven içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla hizmetler veren Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği “engelsiz daha özgür yarınlar için” ve “engelsiz, herkes için ulaşılabilir şehirler”
konulu seminerler düzenliyor. Seminerlerde aşağıdaki konular işleniyor:

*Engellilik nedir, kimlere engelli denir
*Engellilerin eğitim, sağlık ve iş hayatında karşılaştıkları sorunlar; engelsiz hayat için
yürürlükteki kanunlar ve pratikteki durum; çözüm önerileri; yeni yönetmelikler; otizmde
eğitim modelleri
*Engelliliğin engelli bireyler aileleri ve toplum tarafından kabullenilmesi ve birlikte
yaşamanın yolları
*Engelsiz mimari hakkında kanunlar, TSE ölçüleri, yanlış uygulamalar ve doğru
uygulamalar, kaldırımlar, resmi binalar
*Engelsiz konut, engelsiz otel, engelsiz lokanta ve pastaneler nasıl olmalı ölçü ve çizim
örnekleri
*Engelsiz turizm ve engelsiz mekânların, üretilen mal ve hizmetlerin engellilere ve
işletmelere faydaları, topluma psikolojik etkileri

Haberin Devamı

Dernek, ayrıca, beden eğitimi, özel eğitim, mimarlık ve mühendislik fakülteleri öğrencilerine yönelik farklı seminerler de gerçekleştiriyor. Tamamen ücretsiz olan seminerler, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu tarafından veriliyor. Mimarlık öğrencileri için hazırlanmış bir konferans videosunun linkini ilgilenenlerin izleyebilmeleri amacı ile veriyorum. http://www.youtube.com/watch?v=bBssBvVsowM&feature=youtu.be
Bence bu konferansın, gelecekteki engelsiz Türkiye için, tüm mimarlık öğrencilerine izlettirilmesi gerek.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, engellilerin hayatın her alanında engelsiz yaşam hakkına kavuşması için toplumdaki tüm bireylerin eğitilmesi ve farkındalıklarının arttırılması gerektiğine inanıyor. Dernek Başkanı Adem Kuyumcu; toplum olarak acıma kültüründen kurtulup eşit yaşam hakkına saygı gösteren bireyler olmamız gerektiğini düşünüyor ve “Engelleri kaldırmanın yolu toplumun tüm bireylerinde zihniyetlerin doğru bilgilerle değişmesi ile mümkün olacaktır.” diyor.

Haberin Devamı

Sayın Adem Kuyumcu’ya kesinlikle katılıyorum. Umarım engellerin kaldırılması için çok uzun bir süre beklememize gerek kalmaz.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları