Engeller azaldı

Güncelleme Tarihi:

Engeller azaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2017 22:55

Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında ticari ilişkilerin önüne geçen engeller, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 25’inci kuruluş yıldönümü zirvesinde gelen imzayla ortadan kaldırıldı. Rusya Başbakanı Medvedev ve Başbakan Yıldırım’ın katıldığı törende imzayı Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç attı. 6 alanda kısıtlamalar kalktı domates ithalatında ise sürüyor.

Haberin Devamı

KARADENİZ Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) 25’inci kuruluş yıldönümü zirvesi Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin normalleşmesi ve geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmasını da sağladı. KEİ zirvesi için İstanbul’a gelen Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Başbakan Binali Yıldırım önce baş başa görüşme yaptılar. Ardından heyetlerarası görüşmeler gerçekleşti. Bu toplantıların sonrasında ise Türkiye ile Rusya Başbakan Yardımcıları arasında ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik ortak bildiri imzalandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç arasında imzalanan ortak bildiri, ticari ve ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi, mevcut ticaret ve iş hacminin arttırılması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Rusya Başbakanı Medvedev de, Türkiye’den domates alımına yönelik yasağı ‘şimdilik koruyacaklarını’ söyledi. Diğer taraftan Türkiye’den bir dizi ürünün alımına yönelik yasakları ve Türk vatandaşlarının Rusya’da çalışmalarına yönelik kısıtlamaları kaldıracaklarını belirten Medvedev, Türkiye’nin de ‘aynı biçimde davranmasını’ beklediklerini kaydetti.

6 ALANDA KALKTI

Başbakan Yıldırım da, 6 alanda Türk firmalarına uygulanan yasağın mayısta kaldırılacağını dile getirerek, şöyle konuştu: “Domates dışında ciddi ilerleme sağlandı. Rusya ile mevsimsel talepler dikkate alınarak ithalata izin verilmesiyle domates konusunda da bir adım atıldı. Türk firmaların Rusya’da Türkleri çalıştırmasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı. Taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık ve beyaz ete yönelik yasaklar 1 hafta içinde sonlandırılacak. Domates konusunda biraz zamana ihtiyaç var.”

MEDVEDEV: KEİ İÇİN 1 MİLYON DOLAR

RUSYA Başbakanı Dimitri Medvedev, KEİ zirvesinde Medvedev, örgütün bölgesel işbirliğini daha derinlemesine geliştirebileceğini söyleyerek, bunun için kendi finansman kaynaklarının olması gerektiğini dile getirdi. KEİ’de yer alan ülkelerle ikili düzeyde büyük projeler gerçekleştirildiğini ancak projelerin sayısının yeterli olmadığını kaydeden Medvedev, Rusya’nın girişimiyle bir proje iş birliği mekanizması kurulduğunu ve kendilerinin buraya tahsis ettiği 1 milyon dolar kaynakla, yeşil teknoloji, KOBİ’lerin geliştirilmesi, ihracatın desteklenmesi gibi çalışmaları yapabileceklerini kaydetti. Ayrıca Medvedev, modern teknoloji, bilişim altyapısının geliştirilmesi, ulaştırma ağlarının yoğunlaştırılması, yeni güzergahların açılması ve Karadeniz çevresindeki otoyolların geliştirilmesi gibi konuların da önemli olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

YILDIRIM: 2.7 TRİLYON DOLARLIK İŞBİRLİĞİ

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) ülkeleri arasında zaman zaman bazı siyasi sorunlar ve sıkıntılar olabileceğini belirterek, “Bunlar gelip geçicidir. Bunlara takılıp kalmamamız gerekir. Hiçbir zaman yakın iş birliğine uzak durmamalıyız. Ekonomik iş birliği demek daha fazla ticaret, daha fazla yatırım, daha fazla istihdam ve daha iyi komşuluk ilişkileridir” dedi. Kurulduğu günden bu yana teşkilatın her türlü olumsuzluğa rağmen önemli başarılara imza attığını belirten Yıldırım, 1992’de KEİ kapsamındaki ülkelerin toplam gayrisafi hasılasının 658 milyar dolar iken bugün 2.7 trilyon dolara ulaştığını dile getirdi. Yıldırım, 1993’te KEİ ülkeleri içerisinde yapılan doğrudan kürsel yatırım miktarının 3 milyar dolar seviyesinde olduğunu, 2016 sonu itibarıyla ise 83 milyar dolar seviyesine ulaştığını, bunun da havzanın geldiği noktayı göstermesi bakımından çarpıcı bir gelişme olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!