Enflasyon kasımda da artar

MERKEZ Bankası Durmuş Yılmaz’ın enflasyonda yeniden artış trendine dikkat çekerek, "yıl sonu itibariyle belirlenen hedef aralığının bile üzerine çıkılacağını" söylemesinin nedeni belli olmaya başladı. Ekim ayında tüketici fiyat artışları (TÜFE), piyasa beklentilerin epeyce üzerine çıkarak, yüzde 1.8 oranında gerçekleşti.

Yıllık TÜFE enflasyonu Eylül ayı sonunda yüzde 7.1 iken, bu rakamlarla birlikte Ekim ayı sonunda yüzde 7.7’ye yükseldi.

Enflasyondaki yükselişin sebebi gıda fiyatları olarak belirlendi.Gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 3.41 oldu. İşlenmiş gıda fiyatları yüzde 2.1 arttı ve yıllık ulaştığı yüzde 11.4 rakamıyla, 2004’ten beri en yüksek yıllık enflasyona işaret etti. İşlenmemiş gıdada ise aylık artış yüzde 4.9, yıllık artış yüzde 18.7’yi buldu.

Giyim fiyatları da bu kez mevsimsel nedenlerle yüzde 8.22 oranında yüksek bir artış gösterdi.

Hizmetler tarafında ise kira fiyatları yüzde 1.5 artmasına rağmen, yıllık bazda düşüş sürdü ve yüzde 17.1’den 16.9’a düştü. Yaklaşık bir yıldır düşen lokanta ve oteller grubu yıllık enflasyonu ise Ekim’deki lokanta grubundaki yüzde 1.7’lik artış nedeniyle yükseldi.

Kısacası; Ekim ayında piyasalar yüzde 1.1-1.2 gibi TÜFE artışları beklerken, bu artış beklentilerin hayli üzerine çıktı, yüzde 1.8’i buldu.

Bu göstergelerin ardından ise, piyasalarda bazı oyuncuların, "Kasım ayında enflasyon rakamlarının yeniden düşüşe geçeceği"ni söylediklerine şahit olduk. Halbuki aynı gün her türlü akaryakıt ile sigara fiyatlarına önemli zamlar yapılmasını zorunlu kılan, vergi artışlarına, özel tüketim vergisi(ÖTV) oranlarının yükseltilmesine şahit olduk.

Acaba, 2006 Kasım ayında TÜFE enflasyonu çok yüksekti de, bu nedenle mi "enflasyon Kasım’da düşer " deniyordu ? Buna da baktık; geçen yıl Kasım ayında TÜFE fiyatları yüzde 1.29 oranında artmış....

FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ SÜRÜYOR

Bilindiği gibi akaryakıt ürünlerinin enflasyona, doğrudan olduğu gibi, dolaylı etkileri de bir hayli yüksek. O nedenle akaryakıt fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkilemesi, aybaşında yapıldığı için Kasım’ın tümünü etkilemesi kaçınılmaz. Yanısıra Hükümetin artık elektrik zammını gerçekleştirmesi gerekiyor. Sigara fiyatları da enfasyona küçük de olsa etki yapıyor. Bütün bunlara rağmen "Enflasyon Kasım’da düşer" diyenler neye güveniyor, anlamış değiliz.

Ekim’de yeniden yönünü yukarı çeviren TÜFE enflasyonunun Kasım’da da yüksek çıkması, dolayısıyla yılık rakamların yukarı doğru çıkması, sürpriz sayılmamalı.

Aslında piyasa oyuncularının çoğu da enflasyondaki artış trendine dikkat çekiyor. Ancak bununla birlikte aynı piyasa oyuncuları, "Kasım ayında yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından faiz indirim kararı çıkacağı" konusunda hayli iyimserler.

Son enflasyon raporlarından sonra yüksek indirim beklentileri azaldı ama piyasalar hala faiz indiriminde vazgeçmiş değiller.

Bir banka raporunda enflasyon rakamının belli olmasından sonra çıkan yorum şöyleydi.:

"Gıda enflasyonu dışında da Ekim ayı enflasyon verilerine bakarak, enflasyonla ilgili daha temkinli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat, piyasa faizleri ile Merkez Bankası faizleri arasındaki marjın yüksek olmasından dolayı, Merkez Bankasının faiz indirimine devam edebileceğini tahmin ediyoruz"

Bir başka banka raporunda ise Merkez Bankası’nın önem verdiği H çekirdek enflasyonunda yaşanan olumlu trendin devam ettiğine dikkat çekilip şöyle deniyordu:

"Gıda fiyatlarının dışında, özellikle hizmet ve çekirdek fiyat göstergelerinin yansıttığı görünümün önceki aya göre bir bozulmaya işaret etmediği izlenirken, bu görünüm altında, gelişmiş ülkelerden gelen ekonomik veriler ölçülü bir yavaşlamaya işaret etmeye de devam ederse, 14 Kasım’daki PPK toplantısında 50 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz"

Özetle; piyasalar verilerle pek ilgilenmeden hızlı faiz indirimi istemeye devam ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları