"Enflasyon kalıcı olarak düşerse Merkez Bankası daha cesur adım atabilir"

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon kalıcı olarak düşerse Merkez Bankası daha cesur adım atabilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2017 15:18

"Enflasyon kalıcı olarak düşerse Merkez Bankası daha cesur adım atabilir"

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA)- MERKEZ Bankası'nın beklentiler dâhilinde faiz oranlarında değişiklik yapmamasına ilişkin Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, dün FED’in aldığı faiz artışı kararı sonrası yükselmesi beklenen kurun daha çok TCMB’nin kararı sonrası hareketlendiğini söyledi. Tufan, Merkez Bankasının enflasyona olan vurgusuna devam ettiğini de belirtti.

Merkez Bankası, Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı ve piyasalarda oluşan beklentiler paralelinde faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. TCMB'nin açıkladığı kararında, yüzde 8 olan politika faizini, yüzde 7,25 olan faiz koridorunun alt bandını ve yüzde 9,25 olan faiz koridorunun üst bandını sabit tuttu. GLP borç verme faiz oranı da yüzde 12,25 olarak bırakıldı. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, Merkez bankasının faiz kararını değerlendirdi. Merkezin faizlere dokunmadığını aktaran Tufan, "Mayıs ayında açıklanan ve ılımlı düşüş gösteren enflasyon oranı önümüzdeki aylarda kalıcı bir düşüş göstermesi durumunda Merkez Bankasının faiz kararında daha cesur adımlar atmasını sağlayabilir" dedi.

"MERKEZ BANKASI ENFLASYONA VURGU YAPTI"

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararının beklentiler dahilinde olduğunu bildiren Tufan, " Merkez Bankası böylelikle politika faizini yüzde 8 geç likidite penceresini yüzde 12,25 ve borç alma faizini yüzde 7,25 seviyesinde sabit tuttu. Son gelen ve beklentilerin çok üzerinde açıklanan Türkiye büyüme rakamları sonrası her ne kadar piyasalarda faizlerde düşüş yapılabileceği ihtimalleri zayıfta olsa da konuşulmaya başlanmıştı. Toplantı metninde enflasyona vurgu yapan Merkez Bankası, enflasyon görünümünde iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun devam edeceğinin altını çizdi. Mayıs ayında açıklanan ve ılımlı düşüş gösteren enflasyon oranı önümüzdeki aylarda kalıcı bir düşüş göstermesi durumunda Merkez Bankasının faiz kararında daha cesur adımlar atmasını sağlayabilir" diye konuştu.

"FED'İN FAİZ KARARI MERKEZİ ETKİLEMİŞ OLABİLİR"

Dün açıklanan FED faiz kararından şahin tonda mesajlar gelmesi de Merkez Bankasının faizleri sabit bırakmasının bir başka nedeni olabileceğini dile getiren Tufan," Hatırlayacağımız üzere FED dün ki kararında piyasalara şahin tonda mesajlar vermişti. Karar ardından Dolar-TL paritesinin 3.50 seviyesinin üzerindeki hareketlerine devam ettiğini görüyoruz. Dün açıklanan Fed kararı sonrası yükselme eğiliminde olan kurda 3,50 üzerinde fiyatlamaların kalıcı olması oldukça önemli. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yükselişlerde 3.5500 – 3.5750 bölgesi gündeme gelebilir. BİST 100 endeksi ise düzeltme sürecine devam ediyor. 98000 seviyesi önemli destek olarak izlenebilir" diyerek sözlerini tamamladı.

(FOTOĞRAFLI)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!