Enflasyon cebimize ne zaman yansıyacak

İZMİR'de, 20 yıl içinde 20 bin konut yapan 'Ege-Koop'un hafta sonu düzenlediği ‘Seçim öncesi Türkiye’ konulu panellerde, ekonomi, yasal partiler ve kamu yönetim ve yerel yönetim tasarısı ve sorunları üzerinde ilginç tartışmalar oldu.

Bilgi Üniversitesi'den Prof. Taner Berksoy ekonomide iyileşen şeyin ne olduğunu şöyle açıkladı:

‘‘Türkiye'nin son 15 yılı israf edildi. 1990'den itibaren ekonomide müthiş bir dağınıklık içinde 'şişme' yaratıldı, kronik enflasyon tüm temel değerleri bozdu. IMF'in üç yıllık programının ilk hedefi, kötü tablonun tersine çevrilmesi oldu. Frene yavaş yavaş basıldı. Yani, ülserli bir hastanın bir de kalp rahatsızlığı geçirip tedavisine başlanmasıdır bu. İlk neşter enflasyon ve borç yüküne vuruldu. Trent iyileşmeye başladı. Borç yükü yavaşladı; borçlanma aşağıya çekilmeye başladı. Biz geçen yıl, konsolidasyonu konuşurken, bugünkü tablo iyi bir gelişme sayılmalı. Ancak bunun da ağır bir bedeli de oldu; çok yüksek bir gelir kaybı, işsizlik ve yatırımsızlık...’’

Demek ki devrilen araba henüz ayağa kaldırılmış; daha uzun bir onarım dönemi var.

Peki bu durumda iktidara 'olumlu' not olarak verilebilir mi?

‘‘Hayır’’ diyor Berksoy: ‘‘İktidar geçen şubat mart aylarında programın her yönüne itiraz etti; Merkez Bankası ile kavga etti. Programa değil de, felsefesine karşı gelmek istedi. Ancak dıştaki güçlere dayanamadı. Bu başarıysa başarı var; yoksa hala birileriyle dövüşülür olurdu.’’

Peki enflasyonun yavaşlıyor olmasını vatandaş hissediyor mu?

‘‘Sorunları sıraya koyup enflasyonu tek haneli rakama getirelim, yıllık 5-5.5 büyümeyi sağlayalım, vatandaş o zaman kendine gelmeye başlayacak’’ diyor.

Peki, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın tepkisine ne demeli?

‘‘Dolar bir yılda %17.1 düşerken, yıl sonunda çimento ve demire %15, keresteye %20, tuğlaya %26.87 oranıdaki yapılan insafsız, hem de rekor seviyedeki zammı nasıl izah edeceğiz?’’

Prof. Berksoy'un dediği gibi daha yapılacak çok iş var; düşük enflasyonun cebimize yansıması da yavaş yavaş hissedilecek.

Kim görevden alındı, kim atandı

DEVLET Bakanlığı Gümrük Müsteşarlığı'nda, gümrükler başmüdürlüklerine yapılan atamalarda kimler görevden alındı? Yerlerine kimler vekáleten getirildi?

Üçlü kararname Cumhurbaşkanlığı'nda incelemedeyken, yapılan atamalarla bölge müdürlüklerine gönderilenler görevlerine başladılar.

Gerekçe gösterilmeden yerlerinden alınanlar ve yerlerine verilen isimler şöyle:

Edirne'den İbrahim Ekinci'nin yerine Başmüfettiş Nevzat Er (İmam Hatipli), İstanbul'dan Nadide Ünlü'nün yerine Başmüfettiş Aslan Günler (İmam Hatipli), İzmit'ten Nurettin Çelik'in yerine Bursa Maşmüdürü Mehmet Kut... (babası RP/FP'li), Bursa'dan Mehmet Kut'un yerine Başkontrolör Mehmet Şahin (İmam Hatipli), İzmir'den Ali Cevat Akın'ın yerine Gümrük Müdürü Sabahattin Çavdar, Antalya'dan Ertuğrul Konukman'ın yerine Başkontrolör Mehmet Ergül (İmam Hatipli), Mersin'den Lütfü Ekinci'nin yerine Başkontrolör Şükrü Keleş (İmam Hatipli), İskenderun'dan İsmet Sözen'in yerine Gümrük Muhafaza Müdürü Metin Yücedal (İmam Hatipli), Gaziantep'ten Mehmet Karabağ yerine Başmüdür Yardımcısı Selahattin Aldemir, Habur'dan Mehmet Hatipoğlu'nun yerine Gümrük Müdürü Rüstem Danış, Hakkári'den Muammer Batur'un yerine Gümrük Müdürü Necati Türedi, Gürbulak'tan Ragibe Coşkun yerine ‘‘vekil’’ Gümrük Müdürü Ali Fuat Kılıç, Hopa'dan Ali İhsan Merdanoğlu'nun yerine Başkontrolör Tevfik Usta (İmam Hatipli), Trabzon'dan İlhan Hınçal'ın yerine Başmüdür Yardımcısı Avni Ertaş (İmam Hatipli), Samsun'dan Nurhayat Talay'ın yerine İskenderun Başmüdürü İsmet Sözen, Ankara'dan Muzaffer Uygar'ın yerine Başkontrolör Kaptan Kılıç (İmam Hatipli), Malatya'dan Mahir Cemiloğlu'nun yerine Gümrük Müdürü Süleyman Karadurmuş (İmam Hatipli), Sinop'tan Şükrü Ünlüoğlu'nun yerine Hakkari Başmüdürü Muammer Batur.

AÇIKLAMA

KOMBASSAN Holding Hukuk Müşaviri Ahmet Güney, ‘‘Şu ana kadar Tahir Akyürek (Konya-AKP) de dahil olmak üzere hiçbir aday adayına maddi ve manevi destek vermedikleri gibi bundan sonra adaylıkları kesinleşse bile hiçbir anlamda hiç kimseye hiçbir destek vermeyeceklerini’’ bildirerek, ‘‘Siyaset alanındaki her türlü gelişme, iştigal sahamızın dışında kalmaktadır!’’ dedi.

CE’siz ürünler

YURTİÇİ dolaşımında ve AB ülkelerine yapılacak ihracatta zorunlu hale gelen CE işareti ile ilgili tüketicileri uyaran Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ‘‘Sağlıklı ve güvenli olduğu deklare edilmeyen, yani CE işareti bulunmayan ürünleri tercih etmeyin’’ diyor.

Bağış uygulaması sürüyor

DEVLET
dairelerinde bağış alınması devam ediyor. Nüfus Müdürlüğü'nden bir kimlik numarası almanın karşılığı 10 milyon, savcılıktan sabıka kaydı 8 milyon, çocuğu okula yazdırmak 1-1.5 milyar, Esnaf Kefalet Odası'ndan bir imza almak 17 milyon TL... Bunlar kamu hizmeti değil mi?

Neden açık açık sömürülüyoruz?

Aydın AYDIN-İZMİT

Eryaman’da daire aldım, yandım

1998 yılında TOKİ'den 11.7 milyara Eryaman'da daire aldım. Borç bakiyesi sözleşmedeki gibi memur maaş artış oranlarına göre olacaktı. 27.08.2001'de 27 milyar, yeniden değerlendirme adı altında zam yapılarak 39.2 milyara baliğ oldu. Ecevit hükümeti, medyanın ilgisi karşısında iki yıl memur artış oranı yapılmayacağına karar vermişti (dondurmuştur). AKP seçim bildirgesinde, bu zammı fahiş olarak nitelendirmiş, kolaylık sağlanacağı vaadinde bulunmuştu. Bu bölgede hiç borcu olmayan daireler 30 milyar civarındadır. Borcunu ödeyemeyen bizlere TOKİ'den Derya Hanım telefon ederek, ‘‘Karşınızda devlet var. Borcunuzu ödeyin, ödeyemiyorsanız diğerleri devrediyor’’ diyor. Dairenin maliyeti 100 milyarı geçiyor. Ben borcumu ödeyemediğim için ilk önce sözleşmemi feshettiler. Şimdi de tahliye için mahkemeye başvurdular. Genelde başkalarına devrettiriyorlar.

Ali YETİŞKİN-ANKARA

Biliyor musunuz?

ERZURUM'daki ‘‘Kırkıncı Hoca (Mehmet Kırkıncı)’’ cemaatinin mensubu olduğu ve dinci kadrolaşma yaptığı gerekçesiyle ‘‘Batı Çalışma Grubu’’ tarafından kara listeye alındığı bilinen; döneminde bilim adına bir şey yapılmadığı kaydedilen ve Süleyman Demirel'in tavsiyesi üzerine Kırgızistan'da bir üniversitede görev yapan Atatürk Üniversitesi'nin önceki rektörü Prof. Erol Oral'ın AKP Erzurum adaylığına başvurduğunu; ancak AKP çevrelerinde ‘‘Döneminde üniversiteyi geriye götüren bu kişi mi Erzurum'u çağdaş bir kent haline getirecek’’ diye sorgulandığını...

Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

BODRUM Bitez'
de her gün 4-5 saat elektriklerimiz kesiliyor. Voltajların bir inip bir çıkmasından dolayı bizi sürekli zarara uğratan TEDAŞ'tan çektiğimiz nedir? Bodrum yarımadasının genelinde yaşanan problemler bir türlü düzelmiyor. Hani turizm gelirlerinde hedeflerimiz vardı? Altyapısız bir turizm olur mu?

Melih AKKOÇ BODRUM

ORMAN Bakanlığı'nın diktiği fidanların Burgazada'nın ekolojisine uymaması nedeniyle yeşeremeyeceklerini gözlüyoruz. Dernek olarak fıstık çamı veya kızıl çam dikeceğiz. Kuyu ve sarnıçların iyileştirilmesi ile toplanan suları çekip dağıtabilecek hareketli pompalara gereksinimimiz doğmaktadır. Desteğinizi bekliyoruz.(Beyoğlu-İş Bankası-1494022)

Perihan ERGUN-Ada Dostları Derneği Başkanı

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘İt, dişi ile konuşur.’’

(Atasözü)
Yazarın Tüm Yazıları