Enerjide eş-dost istismarına son

Güncelleme Tarihi:

Enerjide eş-dost istismarına son
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2016 01:57

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hayata geçirdiği lisanssız üretime ilişkin düzenleme ile gerçek ve tüzel kişiler yenilenebilir kaynaklardan 1 megavata (MW) kadar elektrik üretebiliyor.

Haberin Devamı

Üretilen enerji kapsamında vatandaşlar, ihtiyacından fazlasını da sisteme satabiliyor. Lisanssız elektrik üretimi olarak bilinen bu uygulamada rekabetin korunması ve üretimin arttırılıması için EPDK mevzuatta değişikliğe gitti. Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, bundan sonra rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı lisanssız elektrik üretiminde aynı kişi ve kurum aynı trafo merkezinde çatı uygulamaları hariç olmak üzere 1 megavattan fazla tesise sahip olamayacak. 

EŞ-DOSTA NEŞTER

Vatandaşın 1 MW’a kadar ihtiyaç duyduğu elektriği üretmesini öngören bu uygulamada, kanundaki bir boşluk nedeniyle ticari projelerin yaygınlaşması, hatta zamanla trafo kapasitelerini başkalarına devretmek için kapatanların çoğalması, EPDK’yı rahatsız etti. Yapılan düzenlemeyle, bundan sonra aynı yatırımcı 1 MW’tan fazla aynı bölgede elektrik üretemeyecek. EPDK’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Yapılan düzenlemenin öncelikli hedefleri, lisanssız üretim mevzuatında piyasanın tabana yayılması ve saha uygulamalarına ilişkin kaynakların gerçek piyasa oyuncularının eline geçmesi, şeffaflığın güçlendirilmesi ve hane halkı ihtiyaçlarına cevap verecek çatı uygulamalarının birçok gelişmiş ülke uygulamasında olduğu gibi geliştirilmesi, rekabet ortamı oluşturulması ve şeffaflığın artırılması olarak sıralanabilir. Alınan kararla dağıtım şirketlerinin patronlarının ve yöneticilerinin yakın akrabaları, eşi, çocuğu ve çalışanları kendi dağıtım bölgelerinde lisanssız üretim faaliyetinde yer alamayacak. Projeler, üretim aşamasından önce el değiştiremeyecek, hisse devri yapılamayacak. Böylece çantacıların önüne geçilecek.”

Haberin Devamı

Düzenlemenin detayları

Bağlantı kapasitelerinin gerçek yatırımcılara tahsis edilmesinin sağlanması amacıyla, rüzgar ve güneşe dayalı tesisler için başvuru tarihinden, işletmeye geçiş tarihine kadar pay devri yapılamayacak.Rekabetin korunması amacıyla, dağıtım ve görevli tedarik şirketleri, ortakları ve çalışanlarının kendi dağıtım bölgelerinde lisanssız üretim faaliyetinde bulunamayacak.Özellikle, güneş enerjisine dayalı mesken uygulamalarına ilişkin üretim tesislerinin yaygınlaştırılması amacıyla gücü 10 kW’a kadar olan üretim tesisleri, tarım ve kırsal kalkınma amaçlı kurulu gücü 300 kW olan üretim tesisleri, Köy İdareleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri, tarafından geliştirilen projelerinde kullandırılmak üzere, AB fonlarından sağlanan hibelerin etkin kullandırılması amacıyla, TEİAŞ tarafından her bir trafo merkezi bazında 5 MW bağlantı kapasitesi tahsis edilecek.Mevcut uygulamada, tamamı dağıtım şirketi çalışanlarından oluşan başvuruları değerlendirme komisyonu, biri TEİAŞ biri TEDAŞ ve diğeri dağıtım şirketi temsilcisinden olmak üzere yeniden oluşturuldu.

BAKMADAN GEÇME!