Enerjide başka bir boyuta geçiliyor

Güncelleme Tarihi:

Enerjide başka bir boyuta geçiliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 11:35

Yeni yazılım, santral mühendislerinin geleceği öngörmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Bir enerji santrali, elektrik üretimine yönelik oldukça büyük ve bir o kadar da karmaşık makineler ağıdır ve her zaman için emre amade durumda olmalıdır. Ancak bu, hiç de kolay bir iş değil. Mühendisler, enerji santrali modernizasyon çalışmalarının tasarım aşamasında, bazıları bir ağaç kütüğü kadar kalın olabilen eski ve yeni buhar borularının birbirine geçmesi de dahil olmak üzere her ayrıntıyı dikkate almalı.

GE Enerji’nin Birleşik Krallık'taki buhar enerjisi sistemlerinin baş mühendisi olan Stacie Tibos'a göre en deneyimli mühendisler bile bu aşamada hata yapabilir. Böyle bir hata, zaman ve para harcanmasına ve bazı durumlarda günlük tutarı yüz binlerce doları bulabilen para cezalarına yol açabilir.

Geçmişte GE mühendisleri, bu amaçla 2 boyutlu planları ve 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım (BDT) dosyalarını kullanırdı. Tibos sözlerini şöyle sürdürüyor: "Ancak proje başlar başlamaz planlar bozulabiliyordu."

Ancak geçen yıl Tibos ve Rugby, İngiltere'de yerleşik ekibi evdeki hesabı çarşıya uydurmak için özel bir 4 boyutlu yazılım kullanmaya başladı. Bu araç, modellerine zaman etiketi koymalarına ve gelecekte oluşabilecek sorunları belirlemelerine yardımcı oluyor. Dördüncü boyutu (zamanın akışı) da içeren modeller yaratabilen mühendisler, Salı günü yapılacak işlerin projenin Cuma günkü akışını nasıl etkileyeceğini görebiliyor. Örneğin, iskelenin bir parçası geciktiğinde mühendisler, yeni proje programının çalışanları (kaynakçılar ve iskeleciler) ve ekipmanı (türbini kaldıran vinç) aynı anda ve aynı yerde bir araya getirip getirmediğini görmek ve buna göre planlama yapmak için simülasyonlar yapabiliyor.

Yeni 4 boyutlu planlamanın avantajları
Yeni 4 boyutlu planlama ekipman kullanımının iyileştirilmesine de yardım ediyor. Enerji santrali modernizasyon çalışmalarında işçiler genellikle iskeleyi gerektiğinde kuruyor ve söküyor. Projeyi 4 boyutlu modelleme ile yürüten mühendisler, iskelenin sökülecek ve iki gün sonra başka bir iş için yeniden kurulacak bölümünün herhangi bir işe engel olmadan yerinde bırakılıp bırakılamayacağını görebiliyor.

Projenin zaman içindeki gidişatını bu şekilde izleyebilmek, varsayıma dayalı bir analiz yapmaya da imkan veriyor. Böylelikle mühendisler, bugünkü işlere dayanarak sonraki günlerde gerekebilecek değişiklikleri de öngörebiliyor. Örneğin, önemli bir boru sevkiyatı zamanında ulaşmadığında mühendisler o gün için alternatif görevler atayabiliyor. GE, 4 boyutlu planlamayı geçen yıl ilk defa Hindistan'ın kırsal kesiminde gerçekleştirilen bir santral modernizasyon projesinde kullandı. Rugby'deki mühendisler, yeni sistemin ne kadar işe yaradığını görmekten büyük bir heyecan duydu. Süreç, farklı departmanlarda çalışan mühendislerin her şeyin verimli ve etkili bir şekilde işlemesini sağlamak üzere birlikte çalışmalarını gerektiriyor. Tibos, 4 boyutlu planlamanın "güvenebileceğiniz bir program" oluşturmaya yardım edeceğini söylüyor.

GE, bir santral inşa edilmeden önce müşterilerin santrali görselleştirebilmesini sağlamak ve ön çalışma ve güvenlik eğitimi yapabilmek üzere gelecekte 4 boyutlu tasarımı artırılmış gerçeklikle birlikte kullanmayı planlıyor.

GE Blog içerikleri için http://geturkiyeblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!