Enerji içeceklerine dikkat

’Bayramın ikinci gününde bahsedecek daha iyi bir konu bulamadınız mı Sahrap Hanım" diyebilirsiniz bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde.

Ancak son zamanlarda, çevremdeki gençlerin enerji içeceklerine meyil ettiğini üzülerek görüyorum, üstelik biz "aman çocuklarımız gazlı içecekleri içmesinler ya da en azından azaltsınlar" diye çırpınıp dururken. Bu içeceklerin bu kadar çok satılmasının nedeni, yani hedef kitlesi de çocuklar ve gençler zaten. Bu içecekler önceleri sporcular tarafından tüketiliyorken, şimdi herkes tarafından içilmeye başlandı. Enerji içeceklerinin bu kadar çok içilmesinin nedeni belki de içerdikleri kafein miktarının çokluğu nedeniyle yorgunluğu önlemeleri ve insana hissedilir derecede enerji vermeleri. Ülkemizde bu kadar popüler olan enerji içeceklerinin Fransa, Arjantin, Danimarka ve Norveç’te yasaklandığını söylemek isterim. İlk olarak 1987’de A.B.D’de üretilmeye başlandı ve kullanımı gün geçtikçe yaygınlaştı. Gençler arasında çok popüler olan ve votka ile birlikte tüketilen bu içecekleri gençlerden nasıl uzak tutmaya çalışacağımızı düşünmenin ise zamanı geldi de geçiyor bile.

Beğendili Behramkale kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

500 gr kuşbaşı dana ya da kuzu eti

5-6 adet orta boy patlıcan (kemer patlıcan)

1 adet dolmalık kırmızı biber (çuşka da denir)

1 yemek kaşığı bitkisel margarin ya da tereyağı

4 su bardağı sıcak su

250-300 gr taze kültür mantarı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet limon

2 çay kaşığı tuz, karabiber

3-4 sap yeşil soğan

Dana eti kuzu etine göre çok daha geç pişer. Dolayısıyla, dana etini pişirirken daha çok su ilave edip daha uzun sürede pişirmelisiniz. Bu tarif kuzu etine uygun olarak yazıldı. Kuşbaşı kuzu etini orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, suyunu verip rengi dönmeye başlayıncaya kadar, 3-4 dakika karıştırarak kavurun. Margarin ya da tereyağını ekledikten sonra 4-5 dakika daha kavurun. 4 su bardağı sıcak suyu da ilave edip tencerenin kapağını kapadıktan sonra, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, mantarları akan suyun altında yıkayıp süzün. Mantarları ister bütün, ister boylamasına ikiye bölerek etin üzerine ekledikten sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp etler ve mantarlar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Mantar etten çok daha kolay pişeceği için mantarı etten sonra eklemeniz sorun yaratmayacaktır. Diğer taraftan, patlıcanları yıkayıp kurulayın. Çatalla 4-5 yerlerinden delip ocağın üzerinde ya da fırın ızgarasında yumuşayıncaya kadar çevirerek közledikten sonra incecik doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp, üzerine ayıkladıktan sonra küp küp doğradığınız kırmızı biberleri aktarıp 3-4 dakika kadar kızartın. Üzerine incecik doğradığınız patlıcanı ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. Mantarlı eti servis tabağına aldıktan sonra, yanına patlıcan salatasını yerleştirip kenarını yeşil soğanla süsleyerek servise sunun.

Kırmızı pancarlı pembeli pilav

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

2 su bardağı pirinç

4 adet kırmızı pancar

1 adet kesmeşeker

1 tatlı kaşığı sirke

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Diğer taraftan, soyup yıkadığınız pancarları tencereye aktarın. Kesmeşeker, sirke ve 2 su bardağı suyu ekleyip, 10 dakika kadar haşlayın. Pancarları sudan çıkarıp tavla zarı formunda doğrayın. Tereyağını pilav tenceresinde eritip, süzdüğünüz pirinci ve zeytinyağını ekledikten sonra tahta bir kaşıkla karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Üzerine pancarların haşlama suyuyla birlikte toplam 2 su bardağı su ilave edin. Pilavın suyu kaynamaya başlayınca tuzu serpiştirip önceden doğradığınız pancarı da tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Pilavı 15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları