Endüstriyel internet

Güncelleme Tarihi:

Endüstriyel internet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 09:31

Ahmet CAN

Haberin Devamı

Ocak ayının ilk haftasında Las Vegas'ta düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES'teydim. Önümüzdeki dönemin teknoloji trendlerini görebilmek açısından çok önemli bir fuar. Bu yıl da sürücüsüz otomobiller, dronelar ve görüntüleme teknolojilerinde yaşanan gelişmeler öne çıkıyordu. Ancak uzun zamandan beri konuşulan ve nesnelerin internet (IoT) konseptindeki cihazların artık her alan yayıldığı ilk kez bu kadar gözler önüne serilmişti. Taraktan bebek giysilerine kadar neredeyse fuardaki yerini alan her cihaz internete bağlanıyordu. Son tüketicilerin hayatına kolaylık getiren nesnelerin internet aynı şekilde artık endüstrinin de vazgeçilmez bir unsuru olmaya başlıyor. Artık endüstriyel internetten bahsediyoruz.

Endüstriyel internet


VERİ ÜRETME CANAVARI
Farklı araştırma şirketlerinin hazırladığı öngörü raporlarına göre endüstriyel internet, yeni sanayi devrimiyle 2017 yılının gözdesi olacak. Endüstriyel internetin bu kadar iddialı bir şekilde sanayiye girmesinin sebeplerinin başında veri var. Endüstriyel alanlardaki makinelerde yer alan sensörler deyim yerindeyse tam bir veri üretme canavarı. Zihninizde canlanması açısından bir örnek paylaşalım. Twitter’ın dünya çapında bir günlük içerik üretimi toplamı 80 GB civarında. Ancak bir yolcu uçağındaki jet motoru tek başına bir uçuşta 500 GB veri üretiyor. Bir de bunu 24 saat boyunca çalışan üretim makineleri veya rüzgâr türbinleri için düşünün. Ortaya çıkacak tablo inanılmaz olacaktır. Bu inanılmaz veri yığınıyla başa çıkabilmek için en iyi çözüm ise bulut teknolojileri. Yapay zeka ve uygulama ekosistemiyle buluşan bulut teknolojiler, sanayi şirketlerinin hem ihtiyaçlarına göre çözüm elde etmelerini hem de bu veri yığınıyla başa çıkabilmelerini sağlıyor.

Endüstriyel internet


UYGULAMA DESTEĞİ SAYISI ARTTI
Endüstriyel internet alanında uygulama ekosistemine benzer bir gelişmeyle 2017'de sanayi şirketlerinin daha çok buluta taşınmasına sebep olacak. Bu alanda çalışmalarını sürdüren GE, Predix platformunu geliştirdi. Bu platformun en büyük özelliği ise sanayi şirketlerinin iOS veya Android işletimim sisteminde olduğu gibi fabrikaları için ihtiyaçlarına göre uygulama indirebiliyor olması. Predix kullanıcıları tek bir makine üzerinde 100 uygulama kullanabiliyor. Bu da Predix'teki uygulama ekosisteminin gelişmesini sağlıyor. Paylaşılan bilgilere göre Predix için 19 bin geliştirici uygulama tasarlıyor ve dijital sanayinin farklı çözümlerini sunmaya çalışıyor. Predix'e geçtiğimiz aylarda Predix Edge adında yeni bir özellik de eklendi. Bu özellikle, veri analizi direkt olarak veri topladığı makinanın üzerinde yaparak çok daha kısa sürede analiz sonucunu uygulanmaya başlanıyor. Üstelik bu sistem bir rüzgâr türbinine, yani dev bir yapıya ya da bir drone üzerine, yani küçücük bir makineye de kurulabilecek. Benzer örneklerin sayısı da artacağı GE'den paylaşılan bilgiler arasında. Örneğin, Schindler Group, asansör ve yürüyen merdivenlerinin elektriği daha verimli kullanabilmesi için bütün bu makinalara küçük bilgisayarlar kurarak makinaların kendi kendilerini optimize eden sistemlere dönüştürmeyi amaçlıyor.

Özetle endüstriyel internet, geliştirilen bu yeniliklerle 2017 yılında adından daha sık sık bahsettirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!