Endonezya'da 8.6 büyüklüğünde deprem, tsunami alarmı kaldırıldı

Güncelleme Tarihi:

Endonezyada 8.6 büyüklüğünde deprem, tsunami alarmı kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 11:52

Pasifik Okyanusu'nda, Endonezya'nın Açe eyaletinin açıklarında, 8.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremden birkaç saat sonra aynı bölge 8.2'lik artçı şokla sallandı. İlk etapta 27 ülke için verilen tsunami alarmı daha sonra kaldırıldı.

Haberin Devamı

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Sumatra açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü ilk etapta 8.9 olarak açıkladı. Depremin büyüklüğü, önce 8.7'ye daha sonra da 8.6'ya revize edildi.

Deprem, TSİ 11.38'de 22.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. TSİ 12.27'de ise Hint Okyanusu'nun kuzeyinde 6.0 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.

Yaklaşık bir buçuk saat sonra, USGS verilerine göre, Kuzey Sumatra adasının batı kıyılarının açıklarında 8.2 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha yaşandı. Sarsıntı 16.4 kilometre derinlikte meydana geldi.

Reuters haber ajansı, Endonezya Jeofizik Dairesi'ne dayandırarak, 8.2'lik artçının ardından 8.3 büyüklüğünde bir başka sarsıntı olduğunu duyurdu. Ancak daha sonra ayrı artçılar olarak geçilen bu sarsıntıların büyüklüğü revize edilmiş tek artçı deprem olduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Yaşanan deprem ve artçı şokları, Singapur, Tayland ve Hindistan gibi ülkelerde de hissedildi.

BÜYÜK KAÇIŞ BAŞLADI / FOTO GALERİ

TSUNAMİ ALARMI KALDIRILDI
Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, ilk etapta Hint Okyanusu genelinde, 27 ülke için tsunami alarmı verildiğini açıkladı.

Kurum daha sonra tsunami riskinin sadece Endonezya, Hindistan, Sri Lanka, Maldivler ve İngiltere'nin Hint Okyanusu'ndaki toprağı Diego Garcia ile sınırlı olduğu açıklamasını yaptı. Kısa bir süre sonrabu ülkeler için de uyarılar kaldırıldı.

İlk yapılan açıklamalarda tsunami tehlikesinin beklenmediği söylense de 8'in üzerindeki artçı şok nedeniyle tsunami uyarısı yenilendi.

AÇE KIYILARINDA 1 METRE TSUNAMİ
Endonezya'nın Sumatra ve Açe kıyılarına 1 metrelik tsunami dalgaları vurduğu bildirildi. İlk yapılan tespitlerde, 17 santimetre yükseliğinde ilk dalgaların Açe'ye ilerlediği bildirilmişti.

/images/100/0x0/55eaa47ff018fbb8f88d5f33

Hindistan, kendi doğu kıyılarını vurabilecek dalgaların dört metre yüksekliğe ulaşabileceği uyarısı yaptı.

Sri Lanka ve Tayland, vatandaşlarını kıyı bölgelerinden çekilmeleri konusunda uyardı. Depremin ardından Tayland'ın Phuket adasındaki uluslararası havaalanı geçici olarak kapatıldı. Tayland 10 santimetrelik tsunami dalgalarının kıyılarına ulaştığını duyurdu.

Haberin Devamı

Uzmanlar bu depremde açığa çıkan enerjinin onlarca atom bombasına eşdeğer olduğunu ifade ediyor.

İLK AÇIKLAMALAR
Endonezya Jeofizik Dairesi ve Felaket Yardım Ajansı'ndan ilk büyük depremin ardından yapılan açıklamalarında karada hasar ya da su seviyelerinde, tsunaminin işareti olabilecek bir değişiklik olmadığı ancak bölgeye kurtarma ekipleri gönderildiği ifade edildi.

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise Açe'de can ve mal kaybı olmadığını belirterek, "Tsunami tehdidi yok, ama alarmdayız" dedi.

ENDONEZYA'DAKİ DEPREMİ YEREL TELEVİZYONLAR BÖYLE YAYINLADI / WEB TV

TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU İYİ
Türkiye'nin Jakarta Büyükelçiliği, Endonezya'daki deprem sonrasında, bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından yaralanan ya da hayatını kaybeden olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Büyükelçilik'ten yapılan yazılı açıklamada, "Bölgede  yaşayan vatandaşlarımız arasında yaralanan ya da hayatını kaybeden vatandaşımız  bulunmamaktadır" denildi.

 

Endonezyada 8.6 büyüklüğünde deprem, tsunami alarmı kaldırıldı

"ATEŞ ÇEMBERİ"
Endonezya, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak tabir edilen ve sık sık deprem, tsunami ve yanardağ patlamalarının olduğu bölgede bulunuyor.

Ülkede, 26 Aralık 2004'de 9.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide 13 Hint Okyanusu ülkesinde toplam 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. Sadece Endonezya'da can kaybı 170 bin kişi olmuştu.

Açe bölgesinde ise en son Ocak 2012'de 7.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.

Haberin Devamı

ENDONEZYA'DAKİ DEPREMDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Endonezyada 8.6 büyüklüğünde deprem, tsunami alarmı kaldırıldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!