En zor testten başarıyla geçtik

Güncelleme Tarihi:

En zor testten başarıyla geçtik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 20:41

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İran’da Türk ekonomisinin darbe girişiminden güçlenerek çıktığı mesajını verdi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisi, dünyanın görebileceği en zor stres testinden başarıyla geçmiştir” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin dünyanın en zor stres testinden başarıyla geçerek darbe girişiminden güçlenerek çıktığını belirtti. Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki işadamları heyeti dün İran’ın başkenti Tahran’da bir dizi görüşmelerde bulundu. Tahran’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 21’inci Yürütme Kurulu Toplantısı’nın açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

EKONOMİ ETKİLENMEDİ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir taraftan 3 milyon Suriyeli mülteciyi ağırlamaya devam ettik, diğer taraftan PKK ve DAEŞ terör örgütleri ile uğraştık. Bütün bunların üstüne 15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşadık. Buna rağmen ekonomimizde en ufak bir olumsuzluk yaşanmadı. Darbecilerin ve onların arkasındaki güçlerin hedefi bölgeyi daha istikrarsız hale getirmek, büyümesini, kalkınmasını engellemek. Büyük resmi iyi görmeli ve bu nedenle bölgenin daha hızlı zenginleştirilmesi gerekiyor.”
Rifat Hisarcıklıoğlu, bölgesel kalkınma açısından 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan’ın iş birliğiyle kurulan, ardından Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan ile Afganistan’ın da katıldığı ECO’nun sahip olduğu büyük potansiyele dikkati çekti.

Haberin Devamı

VERİMLİ TOPRAKLAR

Tüm bunlara rağmen teşkilatın imkanlarını yeterince kullanamadığına işaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Dünya petrol rezervlerinin yüzde 16’sı, kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin yüzde 24’ü ECO bölgesinde. Aynı zamanda dünya enerji koridorlarının ve ticaret yollarının üzerindeyiz. Dünya nüfusunun yarısı, yani 3.5 milyar insan ECO’ya komşu olan ülkelerde yaşıyor. Müthiş verimli topraklara sahibiz. Büyük bir beşeri sermayemiz ve tarihi birikimimiz var. Ama bütün bu saydığım önemli avantajlarımıza rağmen, dünya ticaretinden aldığımız pay sadece yüzde 2 civarında seyrediyor.”

ECO, üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, ticari engelleri kaldırmak ve bölge içi ticareti geliştirmenin yanı sıra bölgenin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek, üye ülkeler arasındaki kültürel ve tarihi bağları güçlendirmek amacıyla 1985 yılında Türkiye, İran ve Pakistan’ın işbirliğiyle kuruldu. 

Haberin Devamı

KARDEŞ KARDEŞİN EVİNE VİZEYLE GİRMEZ

ECO üyesi ülkeler arasında vizelerin kaldırılması gerektiğinin önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, neredeyse hiçbir ECO ülkesine vize uygulamazken, vatandaşlarımız sadece birkaç ECO ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor. Bu yanlışa artık son vermek durumundayız. Kardeş kardeşin evine vizeyle girmez” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu ayrıca, hem üye ülkeler arasında ticareti artırmak hem de Asya ile Avrupa arasındaki ticaretin merkezi haline gelmek için ticaret yollarını şeffaf, güvenli ve hızlı hale getirmek gerektiğini kaydetti.

Kimler katılıyor?

İKİ gün sürecek ECO CCI 21’inci Yürütme Kurulu Toplantısı “Üye Ülkelerin Enerji ve Petrokimya Alanında Faaliyet Gösteren Özel Sektör Koordinasyonu” başlığıyla düzenleniyor. Toplantının ilk oturumuna Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, İran Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Muhammed Nehavendiyan, ECO Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça, ECO Ticaret ve Sanayi Odası ve Pakistan Odalar Federasyonu Başkanı Abdurrauf Alim, ECO Sanayi ve Ticaret Odası Yardımcısı Azerhaş Hafizi, İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkan Vekili Gulamhüseyin Şafii da katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!