En zor ralli hayat

Haberin Devamı

 

Türkiye’nin en büyük sodyum sülfat ve ofset kağıt üreticisi Alkim Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferit Kora, tam bir ralli tutkunu. Bir dönem aktif olarak yaptığı bu sporun çok heyecanlı ve zevkli olduğunu, iş yaşamında çok yararını gördüğünü söylüyor. “Bu spor iki kişinin bir arada çok büyük uyum içinde olması gereken tempo istiyor. Koordinasyonunuz iyi olmaz, anlaşamazsanız otomobili devirebilirsiniz. Rallide önce virajlar tek tek işaretleniyor, daha sonra bu notlara göre yarışılıyor. Bu yönüyle ralli bana hayatı planlamayı öğretti, büyük tecrübe sağladı” diyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Üyesi, Ege İhracatçı Birlikleri Ağaç ve Orman Ürün Yönetim Kurulu Üyesi, ESİAD Yayın Komitesi Başkanı, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Üyesi, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Kurucusu, Kültürpark Tenis Kulübü Onur Kurulu Üyesi, Balçova Rotary Kulübü Üyesi gibi birçok sorumluluğu da üstlenen Kora, iş dışı yaşamının kapılarını Sıradışı’na açtı. Bugüne kadar pek bilinmeyen yönlerini paylaştı.

Haberin Devamı

 En zor ralli hayat

OTOMOBİL

Bir dönem yarıştan yarışa koştum 

* İlk arabam 1978’de aldığım mavi renkli Honda Accord’du. Şu an Land Rover Discovery var.

* Şehir içinde park yeri problemi nedeniyle şoförüm var. Şehir dışında ise genelde şoförüm sakin kullandığı için sağda o oturabiliyor.

* Dikkatli ama rallicilikten dolayı biraz da süratli bir sürücüyüm.

* Bir araba alırken öncelikle dizayn, güvenlik ve performansa bakarım.

* Erol Hülagü ile birlikte 1979’da İzmir Otomobil Kulübü’nü kurduk. 30 yıl başkan yardımcılığını üstlendim. Birçok yarış organizasyonuna imza attık. 1980-1985’te Hülagü’nün co-pilotluğunda Günaydın ve Boğaziçi dahil rallilere katıldım. 1991-1992’de rallikros yaptım. 2001-2002’de de klasik otomobil yarışlarına merak saldım. 2001-2005’te Türkiye Otomobil Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundum.

 

Haberin Devamı

BESLENME

Sucuklu yumurtam çok meşhurdur 

* Kahvaltıyı atlamam. Klasik Türk kahvaltısı tercih ederim. Peynir, zeytin, domates, reçel...

* Öğlenleri genelde zeytinyağlı, hafif yemekleri tüketirim. Hem sağlık hem de performans açısından çok önemli. Kışın buna çorba eklerim.

* Akşam yemeklerim iş programım nedeniyle biraz düzensiz. Dışarıda balık, evde sebze ağırlıklı beslenirim.

* Nadiren akşam üzerleri vitamin olsun diye mevsim meyvesi yerim.

* En sevdiğim lezzet patlıcan musakka. Bakla ve beyin sevmem.

* Türk, Çin, Japon ve İtalyan mutfaklarından hoşlanırım.

* Çok güzel salata yaparım. Özel soslarım vardır. Ayrıca hafta sonu sucuklu yumurtam meşhurdur. Köfte denemelerim de var.

 

Haberin Devamı

MEKAN

Lezzet, hijyen, diyalog ararım 

* İzmir’de Deniz, Yengeç, La Cigale, Midpoint, Naci Usta (Etçibaşı), Talat Usta, Sakız.

* istanbul’da Sunset, Vogue, Xuma, Bebek Balıkçısı, Poseidon.

* Yurtdışında internetten araştırırım. Arkadaşların tercih ve tavsiyelerini de önemserim. Ama genelde 60-70 yıllık, babadan oğula kalmış, gerçek lezzetleri sunan yerleri ararım.

* Bir mekanı seçerken lezzet/mutfak kalitesi, hijyen/temizlik, güleryüz/diyalog ararım.

 

SPOR

Eşofmanımı giyip yürüyorum 

* Geçmişte kayak, tenis ve otomobil sporları yaptım. Şimdi bunlardan tenis ve kayak ara ara devam ediyor. Hafta sonları eşofmanımı giyip örneğin Kordon’dan Karataş’a yürüyorum. Göztepeliyim. Renklerinden dolayı GS’yi de destekliyorum.

 

Haberin Devamı

TATİL

Yazın deniz, kışın ise kayak 

* Küçüklüğümden beri denize meraklıyım. Teknem dokuz yıldır Bodrum’da. Yazın hafta sonları Ege ve Akdeniz kıyılarını, Yunan adalarını dolaşıyorum.

* Kışın ara ara gezi ve kayak programlarım oluyor.

* İş seyahatlerimin de önüne ve arkasına bazen 1-2 gün ekliyorum.

* Uzun tatil sevmiyorum. 3 günden sonrası sıkıyor.

 

HOBİ

Maket otomobil biriktiriyorum 

* Otomobil ve tekne en büyük hobilerim. Son yıllarda bunlara balık avlamak eklendi. “Fish and Raki Team” isimli balık grubumuz var. Alaçatı’da yapılan uluslarası yarışmalara katılıyoruz.

* Ayrıca maket araba biriktiriyorum. Bir miktar da çakmağım var.

* Evimde profesyonel ve özel müzik sistemim mevcut. Müziği içine girerek dinlemeyi seviyorum. 7-8 yaşlarında, ablalarım piyano dersi alırken ben de onlara eşlik ederdim. Dolayısıyla o günlerden parmak alışkanlığım var. Birkaç parça hala ezberimde. Belli ortamlarda çalar, alkışlanırım.

Haberin Devamı

* Yoğun tempo nedeniyle son zamanlarda fazla kitap okuyamıyorum. Daha az sayfalı, bilimsel incelemeler, psikolojik denemeler, hayatla ilgili farkındalık sağlayan eserleri tercih ediyorum.

* Önemli ressamların müzayedelerden aldığı tabloları evimin duvarlarını süslüyor.

 

KARİYER

Başlangıçta masam bile yoktu 

* Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Ekonomisi Üretim Bölümü mezunuyum.

* İlkokulda, ders çıkışı babamın eczanesine gider kasada otururdum. Ben olduğum sürece kasa hiç tutmadı. Ya eksi verdi ya artı...

* Üniversitede Alkim’in sekreteryasında asgari ücretle göreve başladım. Masam yoktu. Geçici sandalyelerde firmalarla nasıl yazışıldığını öğrendim. Muhasebeyi gördüm. Bana çok faydası oldu.

* Mezuniyet sonrası fiili olarak işe başladım. Yurtdışı ağırlıklı çalıştım. Üretim mezunuyum ama satış, pazarlama, finansman bana daha ilginç geldi. Yaklaşık 35 yıldır çalışma hayatının içindeyim.

* Grup olarak halen kimya, kağıt ve enerjide faaliyet gösteriyoruz. Ancak, günün koşullarına göre oluşabilecek iş kollarına da her zaman açığız.

* Yeni olarak Çeşme Boyalık Koyu’nda 18 dönüm içinde 120 metre sahile sahip eski Emlak Bankası tesislerini satın aldık ve tadilata soktuk. Miplaya Otel olarak 1 Haziran’da devreye alıyoruz.

 

En zor ralli hayat

TOPLANTI

Sınırları ölçüsünde serbestler 

* Ben, çalışanların görevlerini yetki sınırlarına kadar serbestçe yapmaları taraftarıyım. Bir üste sorumlu olsun. O üst onu denetlesin. Piramit tamamlansın. O yüzden çok mücadeleci bir yönetim tarzım yok.

 

GÜNE BAŞLANGIÇ

5.5 saat uyku bana yetiyor 

* Uyku problemim olduğu için 02.00-02.30’dan önce uyuyamam. 07.30-08.00 arası kalkarım. Küçük bir köpeğim var. Sabah erken beraber yürüyüşe çıkıyoruz. O yüzden hem enerjik kalkıyorum hem de yürüyüş yapabiliyorum. Kişisel bakım, giyim, kahvaltının ardından tabletten elektronik gazete okuyorum. Detaylı zaman ayırıyorum.

 

MODA

Spor şık giyimi seviyorum 

* Son birkaç yıldır takım elbise ve kravatla kendimi kalıp ve boğulmuş hisseder oldum. Özel programım yoksa kravat takmayı bıraktım.

* Spor şık giyinmeyi seviyorum. Bu tarz psikolojime de yansıyor. Hem iş hem sosyal hayatımı olumlu etkiliyor.

* Marka merakım yok, önemli olan beğeni ve üzerimde nasıl durduğu. Ucuzluktan alıp giyindiğim de olur. Hazır alıyorum. Kup olarak bana uyan markalar var. Onları tercih ediyorum.

* Genelde füme, gri, lacivert ve siyah rengi seviyorum.

* Gömleğe çok meraklıyım. Öyle ki, seyahatten 7-8 gömlek alıp dönebilirim.

 

SOSYAL MEDYA

Tweetlerim hep ses getirir 

* Facebook’ta da Twitter’da da varım. Boş zamanlarda bakarım. Facebook’ta daha çok alıcı durumundayım. Ama Twitter’da iyi tweetler atarım.

 

ASTROLOJİ

Haksızlığa hiç dayanamam 

* Terazi burcuyum. Haksızlığa dayanamam. Herkese karşı adil olmaya çalışırım.

 

SEVİMLİ DOSTLAR

Sosis ve kurt köpeğim var 

* Çeşme’deki evde 7 yaşında ‘Efe’ isminde kurt köpeğim, İzmir’de de Alman Dachshund (sosis) var. Geçen yıl internette bakarken buldum. Çok hastaydı, bütün vücudu yara içindeydi. Adeta ölüme terk edilmişti. Uzun süren tedavi sonucu yeniden yaşama döndü. Şu an evin maskotu, ‘Mocha’ adını verdik.

 

HAYAT FELSEFESİ

Saygı, huzur ve mutluluğu bir arada yaşamak.

Yazarın Tüm Yazıları