En sevdiğim şey tuluk sallamaktı

Dün birlikte yaylaya çıkmış ve orada yaşadıklarımı hatırlamaya başlamıştık.

Benim için yayla hayatının en güzel şeylerinden biri tuluk yaymaktı. Sağılan süt pişirilir, yoğurda dönüştürüldükten sonra da sulandırılıp tulukların içine konurdu. Tuluk ise tahtadan yapılma konik ve 1,5 metre uzunluğunda bir kaptı. Sulu yoğurt tulukların içine konulduktan sonra benim en sevdiğim aşamaya geçilirdi. Tavandaki çengellere tutturulmuş olan tuluğu karın hizasında iki elinizle sıkıca kavrar, kendinize doğru iyice çeker ve belli bir hızla karşınızda aynı iş için bekleyen kişinin kucağına itersiniz.

Zaten elleri tuluğun üzerinde bekleyen kişi de tuluğun gelişiyle bedenini hafifçe arkaya eğer ve tuluğu kendine doğru çeker. Bir size, bir ona gidip gelen tuluğun içindeki sulu yoğurt yaklaşık 1,5 saat sonra istenen hale gelmiş olur. Ve bu 1,5 saat içinde yoğurdun üzerinde oluşan yağ topakları sizi inanamayacağınız kadar mutlu eder. Hele kendi emeğinizle yaptığınız tereyağını yufka ekmeğinin ya da esmer köy ekmeğinin üzerine sürüp yediğinizde aldığınız keyfi kelimelerle anlatmak mümkün değildir. Herkes benim kadar sever mi yayla hayatını bilmiyorum ama ben bir yazıya sığdıramayacak kadar çok severim. Bunun için gelecek haftaya yaylada başlayalım diyorum.

Kuru fasulye

6 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Pilav için;

2 su bardağı pilavlık pirinç

(Baldo pirinç kullanmanızı öneririm.)

1/2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

4 su bardağı sıcak su ya da et suyu

1 çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber

Kuru fasulye için;

2 su bardağı kuru fasulye

1/2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet büyük boy kuru soğan

3 adet orta boy domates (rendelenmiş)

5.5 - 6 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı domates salçası

Pirinci yıkayıp üzerine bir parmak çıkacak kadar sıcak suda 30 dakika bekletin. Tekrar yıkayıp süzün. Zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde eritin. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Nişastasını salıp şeffaflaşan pirincin üzerine sıcak su ya da et suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra bir kez karıştırın. Pilavı, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Pilav kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp pilavı kısık ateşte suyunu iyice çekinceye kadar en az 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp kapağı kapalı vaziyette 20-25 dakika demlendirin. Son olarak, tencerenin kapağını açıp tahta kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın.

Kuru fasulye:

Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp ertesi gün en az 1 saat haşlayıp süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını tencereye koyup üzerine incecik doğradığınız soğanı ekledikten sonra karıştırarak soğanlar hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ve arzu ederseniz salçayı ilave edip 1 dakika daha pişirin. Kuru fasulyeyi ve sıcak suyu da hemen ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte, fasulye taneleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak, tuz ve karabiberi ekleyip sıcak sıcak servise sunun.

Şekerpare

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

4 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

50 gr bitkisel margarin

1 su bardağı pudra şekeri

4 yemek kaşığı irmik

1 yemek kaşığı hindistancevizi tozu

2 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

Süslemek için;

Fındık, badem ya da ceviz

Şerbeti için;

5 su bardağı su

5 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı limon suyu

Un ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına aktarıp ortasını havuz gibi çukurlaştırın. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, pudra şekeri, irmik, hindistancevizi ve yumurtayı bu çukura aktarıp 3-4 dakika yoğurun. Hazırladığınız hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırdıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.

5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, şekerparelerin üzeri sararıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin. Diğer taraftan, şerbeti hazırlamak için; su ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra limon suyunu ilave edin. Bir dakika daha kaynatıp ocaktan alarak soğumasını bekleyin. Soğuk haldeki şurubu, fırından çıkan sıcak şekerparelerin üzerine gezdirin. Şurubu çekmeleri için 10 dakika kadar bekleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları