En sevdiğim dükkanlar

Önünden geçmeyi, içeriye girip etrafa bakmayı en çok sevdiğim dükkanlar aktarlardır.

Haberin Devamı

Aslında aktarlar Osmanlı döneminde eczane görevi görüyormuş. Aktarlar, yani şifa dağıtan çeşitli malzemelerin satıldığı yerler Eski Yunan ve Roma’da da varmış.
İstanbul’daki aktar dükkanları gerçekten de eczane görevi görürlermiş. Usta sayılmayan şifacıların aktar dükkanı açmaları yasakmış.
Aktarlığın eczacılıktan ayrıldığı zamanlar ise 1876’dan sonraki zamanlardır. Çünkü bu tarihten sonra mesleği eczacılık olan diplomalı insanlar bu işe soyunmaya başlamışlar.
İşte bu tarihten sonra çoğunluğu Mısır Çarşısı’nda bulunan aktarların zehirli bazı tıbbi malzemeleri satmaları yasaklanmış.
Ancak aktar dükkanları yok olmamış ve günümüze kadar gelmiş. Bugün bile pek çoğumuzun “bitkisel şifa” aradığı yerlerdir aktarlar. Ve sanırım her zaman da var olacaklar.


MERCİMEKLİ İÇLİKÖFTE

Haberin Devamı

İç harcını hazırlamak için, 2 su bardağı mercimeği üzerini kapatacak kadar suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Mercimek suyunu tam olarak çekmeden yemeklik doğradığımız soğanları, yağı ve kıymayı ilave edip 4-5 dakika kadar karıştırın.
Kalan malzemeleri, yani tuz, karabiber, salça ve maydanozu ekleyip karıştırarak yaklaşık 10-12 dakika pişirin ve ocağın altını kapatın. Soğumasını bekleyin.
Diğer taraftan köftenin dış harcını hazırlamak için, bir paket ince bulguru 2 su bardağı kaynayan suya aktarıp 1-2 dakika kadar pişirin.
Ocağın altını kapatıp 10 dakika bekledikten sonra unu ekleyin. Bekleyip iyice yumuşayarak şişen bulguru hamur gibi yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
Bu işlemi yaparken elinizi sık sık soğuk suya batırın. Köftelerin içini parmağınızla bastırarak oyun. Bu oyukların içine hazırladığımız mercimekli harçtan ikişer çay kaşığı kadar koyup avucunuzda sıkarak oyuk kısmı iyice kapatın.
Köfteleri servis tabağına dizin. Erittiğiniz tereyağında pişirdiğiniz pul biberi köftelerin üzerine gezdirip sıcak sıcak servise sunun.

İç harcı için;
? Yarım kg orta
yağlı kıyma
? 25 gr tereyağı
? 2 su bardağı yeşil mercimek
? 5 adet orta boy kuru soğan (Çok ince, yemeklik doğranmış.)
? 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
? 1 demet maydanoz (Çok ince doğranmış olmalı.)
? 1 yemek kaşığı domates salçası
Dışı için;
? 1 paket ince köftelik bulgur
? 2 su bardağı sıcak su
? Yarım su bardağı un
Ayrıca;
? 50 gr tereyağı
? 2 çay kaşığı
kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları