GeriSeyahat En narin sebzenin dönüşü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En narin sebzenin dönüşü

En narin sebzenin dönüşü

Beyaz altın deyince Hollandalıların aklına diğer herkesten farklı bir mücevher geliyor; senede sadece üç ay yenebilen, sebzelerin en narini beyaz kuşkonmaz... Her yerde yetişmediği için kuşkonmaz mevsimi tüm dünyada heyecanla bekleniyor. Kuşkonmazın yetiştiği Hollanda’nın Limburg bölgesindeki Brienen Aan De Maas adlı restoranın sahibi ve şefi, Michelin yıldızlı Rene Brienen da kuşkonmaz mevsiminin açılmasını kutlamak için geçen hafta Türkiye’deydi. Hazırladığı kuşkonmaz spesiyalleriyle Avrupa’da ‘Kuşkonmaz Kralı’ lakabı takılan Brienen, lüks sebze kuşkonmazın inceliklerini anlattı...

En iyi kuşkonmaz ne zaman yenir?
- Nisan ayının başından 24 Haziran’a kadar süren dönemde.
En iyisi nerede yetişir?
- Benelux ülkeleri, Almanya ve Hollanda’nın Limburg Bölgesi’nde. Hollandalı bir üretici Ege’de yeşil kuşkonmaz ekmeye başladı. Çeşitli denemeler yapılıyor. Umarım iyi sonuç verir.
Satın alırken iyisi olduğunu nasıl anlarız?
- Kuşkonmazları avuçlarınızın arasında döndürün. Kıtır kıtır ses gelirse taze demektir.
Zamanı dışında yemek istesek ne yapabiliriz?
- Beklemekten başka çareniz yok... Konserveyle gerçek kuşkonmaz yememiş oluyorsunuz. Konserveleme esnasında konan maddeler ve pişirme süreci güzelim tadı parçalıyor. İyi ki de öyle; insanlar tazesini heyecanla bekliyor.
Nasıl yemeli?
- En klasik kuşkonmaz yemeğine yumurta ve dana jambon eşlik eder. Somon ve karides de ideal seçimler. Ancak, bununla sınırlı değil. Tüm deniz mahsülleri ve kırmızı etle iyi gider. Aperatif, ana yemek, hatta kızartıp balla tatlı olarak bile yiyebilirsiniz. Marine edip beyaz şarap, defne yaprakları, yeşillik ve yıldız anasonla birkaç saat bekletirseniz soğuk olarak da çok güzel servis edebilirsiniz.
Nasıl pişirmeli?
- 100 yıldır tencerede haşlanarak yeniyor ama biz, restoranda özel bir teknikle biraz zeytinyağı ve deniz tuzuyla vakumlayarak hazırlıyoruz. Bu sayede, pişerken lezzet kaybı olmuyor. Vakumla pişirdikten sonra torbadan çıkarınca içeride kalan su tamamıyla kuşkonmaz özüyle dolu. Hiçbir şey yapmadan tencereye atıp biraz labne peyniri ve yağla pişirince çok güzel kuşkonmaz çorbası elde edebilirsiniz.
Üstüne ne koymalı?
- Hollandaise sos çok yakışır. Sadece zeytinyağ ve tuzla bile yiyebilirsiniz. Kuşkonmaz narin ve yumuşak yapılı bir sebze olduğundan ağır sos koymamalı. Tatlı özüne ters düşecek limon da tercih edilmemeli.
Yanında ne içilir?
- Hafif, çok tatlı olmayan, sek şaraplar. Roze ya da Chardonney.

Beyefendilerin aile teknesi

Soğuk havalar hissettirmese de, yaz geldi bile! Sahil kasabalarına göç etmeye az kaldı. Aynı zamanda, kış boyunca ayrı kaldığımız deniz keyfi dönemi de başlıyor. Bu sezon tekne tutkunlarının gözdesi, 2010 Avrupa Yılın Motorbot’u seçilen Frauscher 717 GT. Üretimlerini yüksek kalite el işçiliğiyle yapan butik tersane Frauscher’in adeta bir ‘tasarım objesi’ olarak çıkardığı bu son model motorbotun ilham kaynağı 1920’lere dayanıyor: Amerika’da sürat teknesi yarışları en ihtişamlı dönemini yaşıyordu. Ancak, 1921-22 yarış sezonunda aniden kuralları değişti; yarışacak teknelerin motor boyu, uzunluğu ve gövde yapısı sınırlanırıldı. Kararı alan komite, değişikliğin sebebini yarışla birlikte aile gezintileri de yapılabilecek ‘Beyefendi Motorbotu’nu teşvik etmek olarak açıkladı. Kurallar olmadan, stilli teknelerle, sadece keyif için yarışmak... Bu dönemde yaratılan teknelerin verdiği ilhamla, adeta bir klasik otomobille yarışacak güzellikteki 717 GT yaratıldı.

SAATTE 55 DENİZ MİLİ

Tekne, özellikle spor kullanıma uygun. Beş kişilik oturma alanının dışında önde iki geniş bir güneşlenme alanı var. Gövdesi tik ağacından yapılma; güneşte solmuyor, deniz suyundan etkilenmiyor. Bununla birlikte tekneye klasik, çok şık bir görünüm sağlıyor. Frauscher 717 özellikle hız tutkunlarını etkileyecek cinsten. Motoru ön kısmında yer alan tekne saatte 55 deniz mili (yaklaşık 100 kilometre) hız yapabiliyor. Benzinli veya dizel motor tercihleri var. Ancak hız yaptığınızda motorun gücünü daha iyi hissedebilmek için benzinli motoru kullanmanız tavsiye ediliyor.
Avusturya yüksek sosyetesi ve Frauscher’nin karadaki kardeş şirketi Porsche’nin Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Porsche St. Tropez’de 717 GT’leriyle görülmüş bile. Teknenin Türkiye’deki distribütörü Aye Marin Group. Sipariş edildiğinde, üretim ve taşımayla birlikte yedi haftada elinizde oluyor. Fiyatı tam 122 bin 262 Euro.

UZUNLUĞU: 717 cm
ENİ: 225 cm
MOTOR GÜCÜ: 250 - 420 HP
AĞIRLIĞI: 1.700 kilo

Swarovskili duvarlar

Klasik duvarlardan sıkılanlar için, Rasch Textil, Marilyn Monroe’nun ‘Pırlantalar Bir Kızın En İyi Arkadaşıdır’ şarkısından ilham alarak Türkiye’ye özel ‘Best of Rasch Textil’ adlı bir koleksiyon hazırladı. Koleksiyonda, parlak taşlarını gözlerinin önünden ayırmak istemeyenler için Swarovski kristalleriyle donatılmış duvar kağıtları var. Farklı renk seçenekleri bulunan Swarovski desenli duvar kağıtlarının 1.5 metrekareye denk gelen bir rulosunun fiyatı 199 Euro.

Sınırlı sayıda üretildi

Pentax, K-5 DSLR modelininin gümüş rengi versiyonunu çıkardı. Sadece bin 500 adet üretilen bu özel seri, önceki modelden farklı, özel detaylar içeriyor. Daha uzun dayanıklı arka LCD ekranı ve vizörüyle birlikte, ayar düğmeleri de daha kolay kullanım için yenilendi. Su geçirmez gövdeli, 16.3 megapiksel CMOS sensörlü fotoğraf makinesinin fiyatı 1300 Sterlin.

Kuşadası kruvaziyer kapısı

Kruvaziyer turizmi yani artı deniz kenarında değil de denizde tatil yapmak çok gözde. Daha önceki yıllarda sadece uğranılacak bir liman olarak görülen Kuşadası, şimdi kruvaziyerlerin çıkış noktası oldu. Doğu Akdeniz ağırlıklı turlar Kuşadası’ndan başlayıp yine burada bitiyor. Dünyaca ünlü kruvaziyer şirketi Royal Caribbean 26 Mayıs’ta Kuşadası’ndan sefer yapmaya başlayacak. Her perşembe Kuşadası’ndan kalkıp Roma, Sicilya Atina’ya gidip Kuşadası’na dönecek olan Royal Caribbean Navigator of The Seas’in kamara fiyatları 695 Euro alt limit olarak belirlendi.
Apextour da Ocean Majesty gemisiyle Kuşadası’ndan başlattıkları seferlere bu yıl da devam ediyor. Hatta bu turlar arasında vizesiz İtalya seferi de var. 19 Mayıs’ta başlayacak olan seferlerde Apex Tour, Kuşadası’ndan başlayan turda Ocean Majesty gemisiyle hem İtalya hem de Yunan adalarına turlar yapıyor. Trieste’yi de kapsayan Adriyatik ve Dalmaçya Sahilleri tur fiyatı 499 Euro’dan, Yunan Adaları turları ise 199 Euro’dan başlıyor.

False