En marka isim ' Amerika'nın sahibi kim?

Amerika yaz’a dört mevsimle birlikte girdi.

Haberin Devamı

Ülkenin Texas, Arizona gibi güneybatı kesimi sıcaklık rekorlarına erişirken Atlantik’te ‘Altın sahiller’ diye tanınan Florida’nın kırsal bölgesi geceli-gündüzlü sellerle yıkandı. New York beklenmedik  ölçüde sıcaklığa hedef oldu. Şiddetli yağmurlar, dolu fırtınaları kuzey doğudan batıya, bazı yerlerde açık hava konserlerinin iptaline yol açtı.
Olumsuz hava şartları 4 Temmuz’da Amerika’nın egemenlik bayramı şenliklerini fazlaca etkilemedi. Köyden kasabaya, gökdelenlerle donanmış kentlere, park, meydan, deniz sahillerine milyonlarca Amerikalı bu yılda önemli bayramı kutladılar. Geçit törenlerinde ‘float’ denilen seyyar sergilerde müzik gösterileri, TV dizilerinin şovlari çocukları eğlendirdi. Amerikalılar evlerinde 155 milyon sosisli sandviç, 100 milyonu aşkın ızgara köfte tükettiler. Binlerce iskan yerinde havai fişek gösterisi gece karanlığını gündüze dönüştürdü.

Haberin Devamı

Göçmenlik Dairesi 2013 mali yılında 503 bin yabancının Amerikan vatandaşlığına kabul edildiğini bildiriyor. Yetkililer kıta ülkede milliyetçi duyguların tırmanışı sürdürdüğünü belirtiyorlar. Çok sayıda gazetede çizimleri yayımlanan bir karikatür sanatçısı halkın havai fişek gösterisini izleyenleri ‘Zenci, beyaz, Latin, kızılderili, Asya’lı, tek ve çift cinsle ilgili, kürtaj lehinde veya karşıtı, hristiyan, müslüman, Hind’li, yahudi, dinsiz, güneyli, kuzeyli, liberal, tutucu, ılımlı..’’diye şerite dizdikten sonra şenlik kalabalığında iki kişiden birinin diğerine ‘’Sen hangisindensin?’ sorusunu yöneltiyor. Aldığı yanıt ‘’ Ben Amerika’lıyım, havai fişek gösterisi ne güzel değil mi?’’
Sosyal bilimciler ‘’Amerika adı ABD’nin tekelinde. Oysa Arjantin’den Kanada’ya düzinelerle ülke ‘’Amerika’’ adını kullanma hakkına sahip. Komşumuz Meksika halkını Güney Amerikalılar diye isimlendirirsek bizim de Kuzey Amerika’lı kimliğini üslenmemiz gerekecek. Böylece Meksika, ABD ile Kanada birleşmiş olur.’’diyor. Eleştirme doğru.

Bir Fransız, İspanyol, İsviçre’li ‘’Nerelisin?’’sorusuna Avrupa’lıyım yanıtı vermez. Bir Mısır’lının Afrika’lıyım demeyeceği gibi. Kıta adı başka, ırk başka. Hergün yüzlerce Meksika’lı ekonomik nedenlerle kaçak olarak Amerika’ya girmek istiyor. Kimlikleri sorulduğunda ‘Meksika’lı.’yanıtını veriyorlar. Yoksul dahi olsalar kökenlerini dışlamıyorlar.
Amerika sözcüğü ardında iki ünlü kaşif ile bir harita uzmanı arasında rekabetin rolü var. Floransa’lı kaşif Amerigo Vespucci 1497-1503 tarihlerinde dört kez Amerika kıtasını ziyaret etti. Kıtayı ‘Mundus Novus’ (Yeni Dünya) diye isimlendirdi. Christopher Columbus’un 1492’deki keşfini tatmin edici bulmayan Alman haritacılık uzmanı Martin Waldseemüller editörlüğünü yaptığı dergide bir haritayı ‘Yeni Topraklar: Amerika’ adıyla Vespucci’nin adıyla yayımladı.
  Â

Yazarın Tüm Yazıları