Fransa'nın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil

Size bu bayram tatilinde değişik bir tatil önermek istiyorum. Bu tatilde deniz, güneş ve kum yok. Bunların yerine Fransa'daki büyüleyici şatolar, lezzetli yiyecekler var. Yani göze ve damağa hitap eden bir tatil. Tatil sonunda kilonuz biraz artabilir ama buna değer. Tatil dönüşü sıkı bir diyetle bu dertten kurtulabilirsiniz. İşte Fransa'nın en güzel 10 şatosunda tatil imkanları

Haberin Devamı

Yeme içme düşkünleri için Fransa’da ilk akla gelen isim Bordeaux ve Lyon kentleridir. Aslında Fransa’nın gezilmesi, bilinmesi gereken bir başka yüzü de Loire Nehri’nin suladığı bereketli bölgedir. Fransızlar buraya ‘Krallar Vadisi’ adını takmıştır.
Charles De Gaul havaalanından kiralık bir arabayla yola çıktım. Orleans kentini geçtikten sonra otoyolu terk edince, Loire Nehri ile karşılaştım. Şatolarda bu noktadan sonra başladı.

Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil
Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil
Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil

Şato otellerde kendinizi kral gibi hissedin
Fransa’da bir çok ünlü şato, konaklama hizmeti de veriyor. Bu hafta size bunların arasında en ünlü olan 10 tanesini kısaca tanıtmaya çalışacağım:

1- Chateau de la Cote- Perigueux- Dordogne
15. Yüzyılda yapılmış olan bu muhteşem şato, göz alabildiğine uzanan ay çiçeği tarlalarının ortasında. Şato’da orijinal görünüm korunmuş. Salonlarda ve koridorlarda dolaşırken 15. Yüzyıla dönüş yapmış hissine kapılıyorsunuz. Odalar büyük. Her odada dev bir şömine var. Eşyaların tümü antika. Kulede yer alan lokantasındaki yemekler çok lezzetli. İki kişilik odanın günlüğü 200 dolar civarında.

Haberin Devamı

2- Le Chateau - Lens - Pas-de-Clais
Birinci Savaşı Sırasında oldukça hasar gören ve 1928 yılında yeniden onarılan şato, özel bir parkın içinde yer alıyor.Odaların dekorasyonu sade ve huzur verici. Pencerelerden orman görüntüleri yansıyor. Eğer pencerenizi açık bırakırsanız kuş sesleri ile uyanabilirsiniz. Kahvaltı çok zengin, akşam yemekleri klasik Fransız mutfağından. İki kişilik odanın fiyatı 250 dolar civarında.

3- Chateau d’Etoges - Epernay - Champagne
Fransz krallarının doğu seferleri sırasında konakladığı bu şato, küçük bir adacığın üstünde inşa edilmiş. Çimenlerle kaplı bahçede muhteşem bir çeşme ve bir de gölet bulunuyor. Mutfakta pişe sebzeler şatonun bahçesinde yetiştiriliyor. Odalar antika eşyalarla döşenmiş. Şatonun limonluğunda yer alan restoranın mönüsü çok zengin. İki kişilik odanın bir gecelik fiyatı 200 dolar civarında.

4- Chateau de Prye - Nevers - Burgundy
Polonya Kraliçesi Marie Casimire’nin uzun yıllar yaşadığı bu şato insanı geçmiş yüzyıllara götürüyor. Yapıldığı yıllarda mütevazı boyutlarda olan şato 19 yüzyılda, eklemelerle büyütülüp, adeta bir saray boyutuna getirilmiş. Duvarları, şatonun bahçesinde düzenlenen av partilerinde vurulan geyik başları ile süslenmiş. Bir daire büyüklüğündeki odalar baştan aşağı antika eşyalarla döşenmiş. İki kişilik bir odanın bir gecelik fiyatı 230 dolar civarında.

Haberin Devamı

Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil
Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil

5- Le Chateau de Mazan - Avignon - Provence
Bu şato Marki de Sade’nin ailesine ait. Paris’te yaşamayı tercih eden Sade, sık sık şatoya geliyor. Ayrıca Fransa’nın ilk tiyatro festivali 1772 yılında bu şatoda yapılmış. Bugün otel olarak kullanılan Mazan Şatosu çok rağbet görüyor. Muhteşem bir manzarası olan terastaki lokanta Michelin yıldızlı. İki kişilik bir odanın fiyatı 250 dolar.

6- Chateau les Oliviers de Salettes - Valance , Rhone Vadisi
Onarımı 3 yıl süren üç katlı şato, şimdi gezginlerin gözdesi. Yarı olimpik boyutlardaki havuzu konukları gerektiği kadar serinletiyor. İsteyen yemek dersi, isteyen şarap tadımı kurusu alabilir. Kiralık elektrikli bisiklet ile yorulmadan çevre gezisi yapabilirsiniz. Odalar klasik Fransız stilinde döşenmiş. İki kişilik bir odanın bir gecelik fiyatı 200 dolar civarında.

Haberin Devamı

Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil
Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil
Fransanın en ünlü 10 şatosunda krallar gibi tatil

7- Chateau Touny les Roses - Albi - Orta Pireneler
Ünlü ressam Toulouse Lautrec’in izinden koşturmak isteyenler için ideal bir konaklama mekanı. 6 dönüm büyüklüğündeki bir arazinin içinde yer alan şatonun her yanında sanat var. Özellikle kahvaltının sunulduğu “Kırmızı Oda” muhteşem. Bahçesinde tam 300 çeşit gül bulunan şatonun odaları klasik ve modern dokunuşlarla döşenmiş. Bu odaların bir gecelik fiyatı 200 dolar civarında.

8- Chateau de Tanay - Lyon
Fransa’nın gastronomi başkenti Lyondaki bu şato, oldukça büyük bir parkın içinde yer alıyor. Odalar modern dönem ile Ortaçağ’ın karışımı bir stille dekore edilmiş. Şatonun yakınındaki küçük lokantalarda, Fransa’nın büyük lezzetlerini tadabilirsiniz. Odaların fiyatı 180 dolar civarında.

Haberin Devamı

9- Chateau de Potelieres - Avignon - Languedoc
Şato, zeytinağaçları, orkideler, meyve ağaçları ile çevrelenmiş. Havuzu, şemsiye gölgesinde aylak aylak yatmaktan hoşlananlar için bire bir. Terastaki lokanta hem lezzetli yemekleri hem de muhteşem manzarası ile büyüleyici. Odaların gecelik fiyatı 225 dolar civarında.

10- Chateau de Cop Choux - Nantes - Batı Loire
Fransız devriminden birez önce yapılan şato, 18 dönüm büyüklüğünde bir arazide yer alıyor. Dev kestane ağaçları, bahçede kıvrıla kıvrıla akan dereler, küçük göletler, sincaplar ve kuş sesleri insana huzur veriyor. Odaların pencerelerinden görülen manzara yemyeşil. Kahvaltı zengin, yemekler çok lezzetli. Odaların geceliği 180 dolar civarında.

Yazarın Tüm Yazıları