En iyi siteler örümceğin ağ’ında

İkinci Altın Örümcek yarışması ile toplam 20 kategoride İnternet siteleri ödüllendirildi. İnternet'teki Türkçe içeriğin gelişmesine katkıda bulunan başarılı projelerin adını duyurmak ve bilişim sektörüne yapılan yatırımları teşvik etmek amacı ile düzenlenen yarışmada, en iyiler 1382 aday İnternet sitesi arasında seçildi.

Halk oylaması ve jüri değerlendirmeleri sonucunda kurumsal ve kişisel İnternet siteleri başlığı altında her kategorinin en iyilerinin belirlendiği yarışmanın ödül töreni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın katılımı ile gerçekleştirildi.


En İyi


Web Sitesi

1. mynet.com

2. ntvmsnbc.com

3. hurriyetim.com.tr

Haber Sitesi

1. ntvmsnbc.com

2. hurriyetim.com.tr

3. radikal.com.tr

Ana Kapı Sitesi

1. mynet.com

2. tnn.net

3. e-kolay.net

Kişisel Site

eksisozluk.com

Yaratıcı Tasarıma Sahip Site

jayaka.com

Fonksiyonel Tasarıma Sahip Site

hazirkod.com

En İyi İçeriğe Sahip Site

gebelik.org

Mansiyon: bilgehanyazici.com


Altın Örümcek Türk Telekom'u sokmadı


Cezayir'de 21 Mayıs'ta meydana gelen deprem sebebiyle, Türkiye yurtdışı İnternet bağlantı kapasitesinin yüzde 85'e yakınını kaybetti. Zaman zaman, basının kendi sıkıntılarını yeteri kadar dile getirmediğinden şikayetçi olan bilişim firmaları ödül töreni sırasında yaşanmakta olan bu sorunu hiç dile getirmedi. Törenin yapıldığı tarihte 20 gündür yurtdışı İnternet bağlantısında sıkıntı çekilmekte olmasına rağmen, tören sırasında buna dikkat çeken ya da protesto eden kişi ya da kurum olmadı.


İnternet 'Oscar'ları ve kişisel fikirlerim


Rekor aday sayısı, yetkin jürisi, saygın sponsorları ve unutulmaz ödül töreni gecesiyle Türkiye'nin İnternet Oscarları olarak anılan Altın Örümcek Web Yarışması'nda dereceye giren Türkiye'nin en iyi İnternet siteleri bu hafta belli oldu. 10 Haziran Salı günü Parkorman'da yapılan tören gecesiyle sahiplerini bulan Altın Örümcek Ödülleri için bu yıl rekor sayıda site aday oldu.

Sponsorluğunu Microsoft ve Doruknet'in üstlendiği yarışmanın jürisinde ben de vardım. Aday sayısında enflasyon yaşanan yarışmada bir şey dikkatimi çekti. Bir yıl içinde açılan yeni site sayısı oldukça azdı. Bu siteler içinde kayda değer bir başarı gösteren site sayısı ise neredeyse hiç yoktu. Geçen senenin başarılı siteleri arasında da, kendini geliştirenlere pek rastlayamadım. Hatta bazılarının kalitesi ilk bakışta görülecek kadar bariz bir şekilde düşmüştü. Umarım kalitede yaşadığımız bu düşüş geçicidir ve jüri olarak seneye çok daha iyi sitelerle karşılaşırız.

Altın Örümcek Web Yarışması'nın jürisi olarak siteleri denetlerken iki kritere özellikle dikkat ettim. Birinci kriterim sitenin İnternet standartlarına uygun olarak tasarlanıp, tasarlanmadığıydı. İkinci kriterim ise sitede lüzumsuz bir kapak sayfasının kullanılıp, kullanılmamasıydı. İnternet standartlarına uymadan hazırlanmış, dolayısıyla Netscape ve Opera gibi tarayıcılarda düzgün görüntülenemeyen sitelerle, lüzumsuz kapak sayfası yapan sitelerin hepsini bir kalemde eledim. İçerik ve servis zenginliğiyle rakiplerine fark atan sitelere, bu iki kritere uymasalar da biraz müsamahalı davrandım ve notlarını büyük ölçüde kırmakla yetindim.

İnternet'i İnternet yapan kullanılan standartlardır. İnternet'te IP protokolünden, HTML diline kadar herşeyin standardı var. Zaten eğer bu standartlar olmasaydı, bugün İnternet diye bir şey olmazdı. Bu yüzden bu standartlara uymayan, sallapati tasarımlara sempatiyle bakmak mümkün değil.

İnternet standardı olmamasına rağmen sitelerde sıkça kullanılan bir başka teknoloji ise Flash ile hazırlanmış sayfalar. Ticari bir yazılım olan ve Web standardı olmadığı için ancak yama yazılımların (plug-in) yardımıyla görüntülenebilen Flash uygulamalara tamamen karşı olduğum düşünülmesin sakın. Bilakis sitenin alt bölümlerinde, hoşluk yaratmak için yerli yerince kullanımını gönülden destekliyorum. Ama Flash tasarımını sitenin ana sayfasında kullanmak, cinayetle eş değer. Fakat maaşallah Türk sitelerinde, özellikle özel şirketlerin kurumsal sitelerinde bu cinayet çok yaygın olarak işlenmeye başladı. Sorumlusu ise tasarımlarını dikte etmeye alışmış reklam ajansı tasarımcıları. Çok farklı ekran boyutlarında, çok farklı donanımlarla görüntülenebilmesi için yapılması gereken esnek tasarım çalışması, bu kolaycı grafikerlerin altından kalkamayacakları bilgi ve beceriler gerektiriyor. Bu yüzden de işin hemen kolayına kaçıp Flash uygulamalara başvuruyorlar.

Son olarak yarışmada dikkatimi çeken bir başka konuya da değinmeden edemeyeceğim. Hurriyetim.com.tr ile hiyerarşik ya da paralel hiçbir ilişkim yok. Hatta bu sitenin bir çok eksiği olduğunu, İnternet yayıncılığı açısından çok daha geliştirilebileceğini de düşünüyorum. Yine de hurriyetim.com.tr'nin, gerek içerik zenginliği, gerek haber güncelleme hızı, gerek tasarımıyla Haber sitesi dalında birinciliği hak eden tartışmasız ve rakipsiz tek site olduğunu düşünüyorum. Bu dalda nethaber.com ve netbul.com'un da dereceye girmiş olmasını arzulardım.

Yarışmada aday gösterilen siteler arasındaki şahsi 10 favorimi de saymak isterim. Bu tamamen şahsi beğeni listemdir, yarışmada dereceye giren sitelerle bir ilgisi yoktur ve alfabetik olarak sıralanmıştır. İşte şahsi TOP 10'um:

arena.com.tr

ekolay.net

hepsiburada.com

hurriyetim.com.tr

internethaber.com

mynet.com

sigortam.net

sonfiyat.com

theottomans.org

turk.net


Evliliklerde son durum


Hewlett-Packard (HP), Mayıs ayının sonunda 300'e yakın bayisi ve toptancıları ile Antalya'da bir araya geldi. HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, bu etkinlikte kısa bir konuşma yaparak Compaq birleşmesinin gerçekleştiği günlerde bu birleşmenin başarılı bir sonuç vermeyeceğine inananların bulunduğunu ama bugün gelinen noktada birleşmenin son derece olumlu sonuçlar vererek başarılı bir şekilde tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Gerçekten de HP ve Compaq evliliğinin gündeme ilk geldiği günlerde bu birleşmenin başarısız olacağına inanan çok sayıda kişi bulunuyordu. Hatta Hewlett ve Packard ailelerinin mensupları da dahil olmak üzere bu evliliğe karşı çıkan çok sayıda şirket ortağı da vardı. O günlerde HP ve Compaq firmalarının yöneticileri yaptıkları ortak duyuruda şunları söylüyorlardı: 'Bu birleşmeye olan bağlılığımızın dayanak noktasını, birleşme sonucunda endüstri lideri olacağımıza olan inancımız oluşturuyor.'

Aradan geçen bir yıllık süreç HP ve Compaq evliliğinin gerçekleşmesi yönünde kesin bir kararlılık gösterenleri haklı çıkardı. HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, bayileri ile yaptıkları toplantıda bu birleşmenin sonucunda pazardaki konumlarını şöyle özetledi: 'Hata toleranslı sistemlerde, depolama çözümlerinde, Windows sunucularda, Linux sunucularda, UNIX sunucularda, yönetim yazılımlarında, masaüstü bilgisayarlarda, cep bilgisayarlarında, baskı ve görüntüleme ürünlerinde pazar lideri konumundayız'.

HP Türkiye Görüntüleme ve Baskı Grubu Ülke Direktörü Fikret Ergüder de HP Compaq evliliği ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı: 'Yeni ürünlerin azalacağı yönünde genellikle rakiplerimizden gelen bir yorum vardı. Ama gördük ki, her 3 ayda bir HP'nin baskı ve görüntüleme bölümü New York borsasında yaklaşık 1 milyar dolarlık kár duyurdu. Hemen her hafta da yeni bir ürün duyurdu. 7000 civarında patentin yanı sıra yeni duyurduğumuz 50'yi aşkın ürün bu birliktelikten sonra yapılan atılımlar. Dünyada 20 milyar dolarlık hacme ulaşıp rekor kırarken, Türkiye'de de 100 milyon dolarlık bir hacme ulaştık. Yüzde 40 büyüme sağladık.’


Sony Ericsson'un doğuşu

Sony'nin tüketicilere yönelik elektronik eşyalardaki uzmanlığı ile Ericsson'un telekominikasyon alanındaki uzmanlıklarını birleştirerek yeni bir şirket kurmaları sonucunda bir Japon ve İsveç işbirliği olarak Sony Ericsson doğdu. Sony Ericsson, Ekim 2001'de faaliyetlerine başlamasından bu yana yeni teknolojilere sahip pek çok modeli piyasaya sürdü.


AOL ve Time Warner Evliliği

En çok ses getiren şirket evliliklerinden birisi de 2001'deki AOL (American Online) ve Time Warner birleşmesiydi. Bir İnternet devi ile bir yayın devinin bir araya gelmesi her iki şirketin gücüne güç kattı. Yeni şirket bir medya ve eğlence firması olarak kendini konumlandırdı. Bu tanımın içinde etkileşimli servisler, kablolu sistemler, filmler, televizyon kanalları, müzik ve yayıncılık da giriyor.


PeopleSoft Oracle'ı reddetti

Şirket evlilikleri alanındaki en son teklif Oracle'dan PeopleSoft'a yapıldı. Ancak, Oracle'ın PeopleSoft'u satın alma girişimi sonuçsuz kaldı. Oracle tarafından PeopleSoft için teklif edilen 5.1 milyar dolarlık satış bedeli, PeopleSoft yönetim kurulunca oy birliği ile reddedildi. PeopleSoft’un yaptığı açıklamada bu teklifin antitröst kurallarına aykırı olduğu ve daha önceki PeopleSoft ürünlerine verilmekte olan desteğin kaldırılmasının planlamasından duyulan rahatsızlık teklifin kabul edilmeme sebepleri arasında sıralandı.
Yazarın Tüm Yazıları