En iyi 10 dondurmacı 2007

Güncelleme Tarihi:

En iyi 10 dondurmacı 2007
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 00:00

Dondurma, yazın bunaltıcı sıcağından kurtulmanın en leziz yolu. Artık kışın da dondurma çok yeniyor ama hálá Bostancı’daki Yaşar Usta’nın tezgahı gibi, sadece yazın çalışan dondurmacılar var. Tarihte ilk defa karın üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökülerek yapıldığı söyleniyor dondurmanın. Türkiye’nin keçi veya koyun sütü, şeker ve sahlepten yapılan kaymaklı dondurması meşhur.

Kahramanmaraş, bu konuda en iddialı il. Dondurmasıyla meşhur bir başka ülke ise İtalya. Bu hafta dondurma seven, dondurma bilen jüri üyelerinin tercihleri Türkiye’nin en iyi dondurmacılarını ortaya çıkardı.

EN İYİ 10

1-Kanaat Lokantası - İSTANBUL

2-Yaşar Pastanesi - KAHRAMANMARAŞ

3-Mini Dondurma - İSTANBUL

4-Zeynel - İSTANBUL

5-Rumeli Pastanesi - ÇEŞME

6-Cremeria Milano - İSTANBUL

7-Yaşar Usta - İSTANBUL

8-Ali Usta - İSTANBUL

9-Hatun Pastanesi - ANKARA

10-Şölen Pastanesi - KONYA

KANAAT LOKANTASI

Salep Sivas’tan geliyor

Üsküdar’daki bu ünlü lokantanın pek çok spesiyalitesinden biri dondurma. Yaz kış Kanaat’te dondurma yiyebilirsiniz. Kaymaklı dondurması çok meşhur. Koyun sütü, kaymak ve salep ile yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Salep Sivas’tan, koyun sütü İstanbul köylerinden günlük getiriliyor. Taze ve mevsimine uygun meyveler kullanılarak, katkısız yapılan diğer dondurmaları da seviliyor. Vişneli, portakallı ve sakızlı dondurma en popüler olanlar arasında. 1933’ten beri hizmet veren lokantada 12 çeşit dondurma satılıyor. Kanaat her gün 06.00-24.00 arası açık. Bir kilo dondurma 20, küçük külah 1,5, büyük 4 YTL. Tel: (216) 553 37 91

YAŞAR PASTANESİ
/images/100/0x0/55ea51a6f018fbb8f8781941

Mado’nun atası

Kahramanmaraş’taki Yaşar Pastanesi 100 yıllık. Adını ve yerini değiştirmemiş. Dördüncü kuşak dondurması Erdal Kanbur, hem Yaşar Pastanesi’nin hem de dondurma zinciri Mado’nun ortaklarından. 150 yıl önce dağlardan topladıkları karların içine tatlandırıcı atıp "karsambaç" adıyla satarmış Kanbur ailesi. Dedeleri Yaşar Kanbur’un kurduğu Yaşar Pastanesi, Maraş dondurmasının baş harflerinden oluşan Mado’nun başlangıç noktası. Erdal Kanbur, 200 çeşit dondurma yaptıklarını söylüyor. Dondurmanın sırrı da, Ağrı Dağı’ndan getirilen süt ve salep. Kilosu 12 YTL, top fiyatı 1 YTL. Tel: (344) 225 08 08

MİNİ DONDURMA

4 metrekarelik lezzet durağı

Bebek’teki en eski dondurmacı. Nur Ener’e ait ve 1968’den beri hizmet veriyor. 4 metrekarelik dükkanı usta Mesut Akyıldız çalıştırıyor. 17 çeşit dondurmadan en çok kaymaklı, karamelli, böğürtlenli, sakızlı ve karadutlu dondurma beğeniliyor. Frambuaz ve böğürtleni Yalova’dan, karadutu İzmir Tire’den getirtiyorlar. Yapay tatlandırıcı kullanmıyor ve her zaman taze meyveden dondurma yapıyorlar. Sadece yaz sezonunda hizmet veriyor. Önünde dakikalarca sırada bekleyenleri görebilirsiniz. Dondurmanın kilosu 20, bir topu 1 YTL. İbrahim Kutluay, Ebru Şallı, Hande Yener, Demet Şener müdavimi. Haftanın her günü gece üçe kadar açık. Tel: (212) 257 10 70

ZEYNEL MUHALLEBİCİSİ

Sorbe üstadı

1925’te kurulan Zeynel Muhallebecisi Bağdat Caddesi Caddebostan’da. Özellikle sorbeleriyle yani sütsüz meyve özlü dondurmalarıyla tanınıyor. Vişneli ve limonlu en popülerleri. 10 çeşit dondurma satıyor. Kaymaklı dondurmayı koyu süt, şeker, sahlep ve yumurtayla yapıyorlar. En çok tavukgöğsü, kazandibi, keşkül ve su muhallebisiyle servis ediliyor. Bülent Ersoy, Fenerbahçeli futbolcular, Yeliz ve Hakan Altun müdavimleri arasında. Vişneli ve kaymaklı diyet dondurması da var. Haftanın her günü 07.00-02.00 arası açık. Dondurmanın kilosu 25, top 1.5 YTL. Tel: (216) 411 45 86

RUMELİ PASTANESİ

Çeşme limonlu, Ovacık kavunlu

Mübadelede, 1923’te Selanik’ten Çeşme’ye göç ettiğinde Osman Usta bir yaşındaymış. Çeşme Çarşısı’nın içinde 1945’te açmış dükkanı. 1970’te ilk sakızlı dondurmayı yapmış. İnkılap Caddesi’ndeki pastaneyi bugün Osman Usta’nın iki oğlu Hasan ve Hüseyin Mersin devam ettiriyor. Nisan-Ekim arasındaki dondurma sezonu sırasında kuyruklar oluşuyor. 15 çeşit dondurma arasında en çok tercih edilenler karadut, Çeşme limonlu, Ovacık kavunlu. Dondurmada keçi sütü kullanılıyor. Dondurmanın kilosu 20 YTL. Tel. (232) 712 67 59

CREMERIA MILANO

İtalyan dondurma zinciri

2000 yılında Guido Benucci tarafından Prag’da açılan dondurma zincirinin İtalya, İspanya ve Kudüs’te şubeleri var. Sorbeleri, basefrutta denilen özel şuruplarını meyve püreleriyle karıştırarak hazırlıyorlar. Sütlü çeşitlerde de yağlı süt, krema ve Cream&Dream özel tozunu kullanıyorlar. 24 çeşit dondurma var. Fior di latte (kaymaklı), cioccolata fondente (bitter çikolatalı), tiramisu ve Baileys’li dondurmaları çok beğeniliyor. Dondurmanın kilosu 30, top fiyatı 3.5 YTL. İstiklal Caddesi üzerindeki dondurmacı 11.00-11.30 arası açık. Cuma, cumartesi ve pazar bir saat geç kapanıyor. Tel: (212) 245 50 64

YAŞAR USTA

Sebzeli dondurma bile var

Yaşar Usta bir meyveli dondurma üstadı. Kullandığı taze meyveleri pazardan kendi seçiyor. Sütlü çeşitlere mutlaka çekirdek salep koyuyor. Makine kullanmadan, katkı maddesi koymadan üretiyor. 70’e yakın çeşidi var. En çok kavun, kayısı ve çilekli dondurmalar tutuluyor. Havuçlu, yoğurtlu, zeytinli, kızılcıklı, kuru meyveli, domatesli, patlıcanlı, biberli, incirli dondurmaları da var. 11.00-24.00 arası açık. Dondurmanın kilosu 22, top fiyatı 1 YTL. Prof. Dr. Ali Nihat Tarlan Cad. Biberoğlu Unlu Mamüller Önü Bostancı. Tel: (216) 361 14 40

ALİ USTA

Santa Maria’nın formülü sır

Moda Caddesi’nde 30 yılı aşkın bir süredir hizmet veren Ali Usta’nın önü yazın çok kalabalık oluyor. Ali Usta dondurmayı gerçek meyvelerle ve günlük yapıyor. 70’e yakın çeşit geliştirmiş, her gün tezgahında 40-45 çeşit bulunduruyor. Naneli, böğürtlenli, bademli, cevizli, fıstıklı çeşitlerin yanı sıra özellikle Santa Maria’yı denemelisiniz. Ali Usta bu dondurmanın içeriğini sır gibi saklıyor. Her gün çikolatalı, kaymaklı, kahveli ve ahududulu 4 çeşit diyet dondurma da yapıyor. Yaz kış açık. Dondurmanın kilosu 30, top fiyatı 1.75 YTL. 8.00-02.00 arası açık. (216) 414 18 80

HATUN PASTANESİ

Kökeni Çarlık Rusyası

Sahibi Cahit Karateke’nin dedesi Rusya’da pastane işletiyormuş. 93 Harbi’nde (1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı) hayatını kaybetmiş. Torunlarından Cahit Karateke, Hatun Pastanesi’ni Ankara’da 1973’te açmış. 34 yıldır Nenehatun Caddesi’ndeki yerinde. Jüri üyelerimizden Mirace Taşıçı, "Orayı tesadüfen buldum. Geçerken dondurmayı ve pastaları yapan beyaz saçlı ustayı müşteriler alkışlıyordu. O da abartmayın der gibi elini sallamıştı. Bunu gördükten sonra, oraya uğramamazlık edemezdim" diyor. Dondurmaları 1975 model dondurma makinesinde yapılıyor. Limon, çilek, vişne, çikolata, kaymak ve fıstıklı çeşitleri mevcut. Kilosu 12 YTL, kaşık ücreti 50 kuruş. Tel: (312) 436 25 11

ŞÖLEN PASTANESİ

Sarma dondurması meşhur

Konya’nın merkez Meram ilçesinde. 1973’te kurulmuş. Sahibi Ali Aydın, 13 yaşında mesleğe başlamış. "Başarılı olmamızı sağlayan, ürünlerimizin lezzetlerinin hiç değişmemesi" diyor. Sahlep Burdur’dan. Sütü sulanmamış. Gerçek meyve kullanılıyor. 25 çeşit dondurma var. Damla sakızlı, antepfıstıklı, limonlu, karadutlu dondurmalar beğeniliyor. Bal bademli sarma dondurma spesiyali. Sade dondurmanın içine bal, badem krokan ve antepfıstığı koyuyorlar. Rulo şeklindeki dondurma dilim dilim kesilerek servis ediliyor. Dondurmanın kilosu 14, top fiyatı 1 YTL. Tel: (332) 322 05 91

JÜRİ ÜYELERİMİZİN DİKKAT ÇEKTİĞİ DİĞER ADRESLER

Şortan Pastanesi (İzmir), Reyhan Pastanesi (İzmir), Özsüt (İzmir), Penguen Pastanesi (Bodrum), Flamingo Pastanesi (Ankara), Sim Dondurma (Ankara), Petek Pastanesi (Konya), Fatih Pastanesi (Konya), Kantin Lokantası, İstanbul), Hacı Bey Tatlıcılık (İstanbul), Baylan Pastanesi (İstanbul), Büyükdere Dondurmacı (İstanbul), Mado (İstanbul), Venüs Pastanesi (İstanbul), Balkan Pastanesi (İstanbul), Eden Dondurma (Antakya), Büyükada Sahil dondurmacıları, Veli Usta (Çeşme), Ferah Pastanesi (Kahramanmaraş), Kervan Pastanesi (Kahramanmaraş), Akdeniz Pastanesi (Antalya),Özgüler Dondurma (Gaziantep), Petek Pastanesi (İskenderun)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!