En çok ne yeniyor?

Eren Güler / hurriyet.com.tr
22.04.2009 - 00:23 | Son Güncelleme:

Türkiye'nin ilk ve en büyük online yemek siparişi sitesi yemeksepeti.com'un kurucu ortaklarından Nevzat Aydın ile dün başlayan röportajımız devam ediyor.

eguler@hurriyet.com.tr

I. Bölüm: Yemeksepeti.com yurtdışına açılıyor

- En çok hangi mutfak ilgi görüyor?

Kebap ve Türk mutfağı grubu.

- Hep böyle miydi?

Hep böyleydi aslında. Zaman zaman pizza çıkıp kebaba yaklaşıyor. Son dönemde de promosyonlarla çok yaklaştı.

- Kebaplardan en çok ne tercih ediliyor?

Eren GÜLER YAZIYOR

Açık ara lahmacun önde. Biz lahmacuncu bir toplumuz. Ondan sonra pideler, sonra da Adana-Urfa ve çöp şiş gibi etli kebaplar geliyor. Ama lahmacunun açık arası öyle bir açık ara ki... Konunun özeti lahmacunu çok seven bir halkız.

- Pizzada tercihler nasıl?

Her markanın bazı öne çıkan pizzaları var. Mesela Dominos'un Extravaganza'sı, Farm'ı, Little Ceasars'ın Party Party, Ceasar Ceasar'ı, Pizza Hut'ın Supreme'i var. Ayrıca son ürünü 3 soslu pizza bayağı bir tuttu. Genelde pizzada bu üç marka önde gidiyor.

Şimdi de Papa Jones geliyor ki onlar ABD'de bir numaradır. Hatta bayağı geç kaldılar çünkü Türkiye'de ciddi bir pizza pazarı var. Bakın Dominos'un başarısına... 100 restaurantı geçtiler. Daha çok büyük bir potansiyel var burada.

- Sizin siparişleri belli bir zaman diliminde ulaştırma garantiniz var mı?

Hayır bizim yok fakat restaurantın taahhüdü ne ise bizde de geçerli.

Ama orada şöyle şeyler de oluyor: Mesela adam yedinci kattan sipariş veriyor, asansörün kapısını açık bırakıyor ki pizzacı yarım saatte yetişemesin ve o da ikinci pizzayı bedava alsın. Ya da kapıyı açmıyor, 'duştaydım' diyor. Oluyor maalesef böyle şeyler.
 
- Kaç ilde faaliyet gösteriyorsunuz?

Biz 9 ilde faaliyet gösteriyoruz.

- Yeni iller gelecek mi?

Çok yakında Mersin, Konya, Denizli, hemen ardından da Trabzon, Adana ve Kayseri gelecek.

- Her yerde olmak gibi bir hedefiniz mi var?

Hayır kesin öyle bir hedefimiz yok. Eninde sonunda olacak ama biz biraz daha yemek kültürünün pakete yöneldiği yerlerde olmak isiyoruz. Öyle il merkezleri var ki, 100 bin kişi yaşıyor, 1 tane cadde var, zaten paket diye birşey yok. O gibi yerlerde bizim şu anda bir şansımız yok, belki daha ileride olabilir.

- İllere göre değişen yemek tercihleri var mı?

/images/100/0x0/55eae92df018fbb8f89e8f7eMesela İzmir daha hafif yemek yemeyi tercih ediyor. Ankara ve Eskişehir tam öğrenci şehri, bu da yemek yeme trendlerine aynı şekilde yansıyor. Çok promosyon odaklı. Pizza siparişi bu iki ilde çok yüksek. Ama üniversiteler kapanınca siparişler aynı şekilde düşüyor, üniversiteler açılınca artıyor. Vize zamanları mesela, gece çok fazla sipariş geliyor.

- Yemeksepeti.com'a restaurantları nasıl ekliyorsunuz?

Bunun için birkaç metodumuz var. Birincisi, kullanıcılar siteye girip bize önerilerde bulunuyor. İkincisi bizi arayan restaurantlar oluyor. Üçüncüsü de bizim mutfak/semt/doyum tablolarımız var. Yani her semte belli mutfaklarla belli sayıda hizmet götürüyor olmamız lazım. Bu belli bir sayının altına indiğinde bizde bir bayrak kalkıyo ve harekete geçiyoruz. Mesela Şişli'de Çin restaurantı sayısı azaldı ise hemen yenilerini aramaya başlıyoruz.

- Sisteme girenlerden çıkan oluyor mu?

Evet oluyor. Bir kısmını biz çıkarıyoruz, bir kısmı da kapanıyor.

- Neden çıkarıyorsunuz?

Kullancıya bizim istediğimiz gibi hizmet veremediğinde çıkarıyoruz. Mesela gecikme, yanlış ürün götürme gibi problemler olabiliyor. Bir restaurantla çalışmadan önce de o restaurantın paket serviste nasıl çalışacağını bilmeniz mümkün değil. Çünkü paket servis başka bir iş. Önce uyarı alıyor, ikincisinde sistemden çıkıyor.

- Kaç restaurantı çıkardınız şimdiye kadar?

Biz şu anda 3 bin 100 restaurantla çalışıyoruz, yıllar içerisinde çıkardığımız restaurant sayısı da 1400-1500.

- Bir daha giremiyorlar mı?

/images/100/0x0/55eae92df018fbb8f89e8f80Belli prosedürleri var. İşte el değiştirmesi gerekiyor, problemi giderdiğine dair bize ispatta bulunması gerekiyor ki bu genelde motor sayısı oluyor.

Bizim için en önemli kriter zaman ve kullanıcının beklediği hizmet kalitesi. Mesela kredi kartı makinası getireceğim diyor, sipariş verdiğinizde getirmiyor. Biz bu zihniyetteki restaurantlarla çalışmıyoruz. Sorun çıktığında telafi etmesini istiyoruz, ona da yanaşmıyorsa sistemden çıkarıyoruz.

- En çok sipariş alan restaurant hangisi?

Zincirler çok sipariş alıyor. En çok sipariş alanlar arasında Burger King, Mc Donald's, Kentucky Fried Chicken, Domino's Pizza, Pizza Hut ve Little Ceasars gibi zincirler önde gidiyor.

Ama bunlar zincir olduğu için çok sipariş almaları doğal. Bazı tekil restaurantlar var ki onlar tek başlarına çok büyük siparişler alabiliyor. Mesela Mecidiyeköy'de Burger Türk var çok başarılı, Taksim'de Bambi var aynı şekilde.

- Sizin sayenizde restaurantlar ne kadar kazanıyor?

Çok değişir ama ortalama olarak çalıştığımız restaurantlara gelen paket servisinin yüzde 25'inin bizim üzerimizden geldiğini tahmin ediyoruz. Paketin önemi arttıkça yemeksepeti.com'un da önemi artıyor.

Bir de biz tekil restaurantlara çok büyük bir fırsat eşitliği sağlıyoruz. Bu restaurantların zincir restaurantlarla pazarlama ve reklam anlamında yarışması mümkün değil. Ama yemeksepeti.com'da ikisi de alfabetik sıra ile birer link... Hatta puanları iyi ise daha bile öne çıkabiliyor. 

- Kullanıcı sayısı kaç?

530 bini geçti kullanıcı sayısı. Son bir senede yüzde 40 arttı.

- Çok kapanan restaurant oldu mu son zamanlarda.

Evet çok oldu. Ayda 20-25 filandı ama krizle birlikte 40-50'ye ulaştı.

- En çok şikayet neden geliyor?

En çok 'siparişim nerede kaldı' diyorlar.

- Ne yapıyorsunuz?
 
Hemen restaurantı arıyoruz ve siparişin durumunun ne olduğunu, neden geciktiğini ve ne zaman ulaştırılacağını öğrenip bilgi veriyoruz.

- En son Burger King sizin sisteminize katıldı. Neden bu kadar uzun sürdü?

Burger King'in paket servise girişi de diğerlerinden geçtir aslında. Herhalde sistem daha otursun, daha sağlıklı olsun diye beklediler. Uzun süredir görüşüyorduk biz Burger King'le. Onlar biraz da bizim yeni siteyi beklediler. Ama bizim site gecikince geçtiğimiz ay yemeksepeti.com'a katıldılar.

Neden o kadar uzun sürdü derseniz şartlar şimdi olgunlaştı diyelim. Yıllardır kullanıcılarımız 'neden Burger King yok?' diyorlardı, şimdi iki taraf için de iyi oldu.

- Sizinle çalışmayan büyük bir zincir kaldı mı?

Bizimle çalışmayan büyük bir zincir yok. Özellikle isteyip de alamadığımız bir yer de yok. Burger King'le beraber bitti.

Ama mesela ben Taksim'deki Kızılkayalar'ı çok isterim fakat onlar da paket servis yapmıyor. Gerçi öyle  bir sirkülasyon var ki orada ayrıca paket yapmaya da yetişemezler herhalde. Dünyada o kadar metrekarede o kadar ciro yapan başka bir büfe var mıdır bilmiyorum.

- Siz parayı nereden kazanıyorsunuz?

Biz restaurantlardan onlara sağladığımız ciro karşılığında komisyon alıyoruz. Aylık siparişler üzerinden fatura kesiyoruz. Kullanıcı üzerinden hiç bir para almıyoruz.

- Komisyon kaç?

Zincirlere göre değişiyor ama tek bir restaurantsa çok istisnai şartlar haricinde yüzde 10 komisyon alıyoruz. Ama şubeleştikçe, çünkü bizim üzerimizdeki yükü azaltıyor, o zaman komisyon da azalıyor.

 

Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı