"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

En büyük bayram bu bayram

Dünyada bir tek Türk çocuklarının sahip olduğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının sevgili çocuklarımıza mutluluk getirmesini dilerim.

Bir zamanların sıkı trampet çalıcısı ve izcisi olarak, 23 Nisan törenlerini hep sabırsızlıkla beklerdim. Tören sonrası eve dönüşte, Elazığ’nın tek tük faytonlarından birine binip, Ankara Pastanesinden dondurmamızı alıp, bir de koltuğumuzun altına çok sık içemediğimiz gazozları sıkıştırırdık.

İnce Noktalar

Şekerli çay içen konuğun bardağı tam doldurulmaz. En az 1 cm kadar ‘dudak payı’ ya da ‘şeker payı’ bırakılır.

ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER

23 Nisan pastası

Yapılışı:

Krema için, bir tencerenin içine süt, toz şeker, tereyağı, kakao, ufak parçalara ayrılmış çikolata, un ve nişastayı aktarıp, orta ısıdaki ateşin üstüne oturtun. Sürekli karıştırarak krema katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynadıktan 5 dakika sonra ateşten alıp, içine çırpılmış yumurtaları ekleyip, hızla karıştırarak iyice yedirin ve soğumaya bırakın. Zaman zaman karıştırarak kremanın kabuk bağlamasını önleyin. Kek için, derin bir kabın içinde şeker ve yumurtayı 5 dakika kadar çırpın. Sıvıyağ ve sütü ekleyip 2 dakika daha karıştırın. Şimdi vanilya, kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip, çırpmaya devam edin. 2 ayrı dikdörtgen şeklindeki fırın kalıbını yağlayıp, kek karışımını paylaştırın. 10 dakika önceden ısıttığınız 175 dereceli fırında en az 40 dakika kekleri pişirin. Pişen keklerin üzerini portakal suyuyla ıslattıktan sonra üst üste yerleştirin. Artık soğuyan kremayı keklerin arasına ve üzerine düzgünce sürün. Pudra şekeriyle 23 Nisan yazısını yazdıktan sonra kekin etrafını bademlerle süsleyin ve servise sunun.

20 kişilik
Hazırlama süresi 35 dakika
Pişirme süresi 40 dakika


Malzeme listesi

8 adet yumurta

4 su bardağı toz şeker

2 su bardağı sıvıyağı

2 su bardağı süt

5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Islatmak için

2 su bardağı portakal suyu

Kreması için

6 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

6 yemek kaşığı kakao

125 gr sütsüz çikolata (bitter)

2 adet yumurta

4 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır nişastası

Süslemek için

1 su bardağı dövülmüş badem

1 su bardağı pudra şekeri

Köfteli patates keyfi

Yapılışı:

Patatesleri soyup, parmak şeklimde doğradıktan sonra tuzlu suda bekletin. Yoğurma kabına kıyma, irmik, tuz, karabiber, ıspanak, maydanoz, soğan ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından 1 adet büyük hamburger köftesi, 8 adet mekik köfte ve 24 adet misket köfte yapıp, bir kenarda bekletin. Tavada kızan yağın içinde süzüp, kağıt havluyla kuruladığınız patatesleri kızartın. Kızaran patatesleri aldıktan sonra aynı tavada köfteleri de kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. Büyük hamburger köftesini tabağın ortasına koyun. Misket köfteleri kürdan yarımıyla üzerine saplayın. Mekik köfteleri de kenarlarına sıraladıktan sonra, kiraz domates ve patateslerle süsleyerek servis yapın.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

4 adet orta boy patates

Köfte harcı

Yarım kg köftelik kıyma

3 yemek kaşığı irmik

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)

2 dal ıspanak (çok ince kıyılmış)

1 adet yumurta

1/2 çay kaşığı karabiber, tuz

1 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için)

8 adet kiraz domates
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI