En az iki buçuk litre su içilmeli

Güncelleme Tarihi:

En az iki buçuk litre su içilmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 00:00

Özellikle sahurda sindirimi zor olan yağlı gıdaların yerine kahvaltılık ürünler gibi hafif gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Oruç tutanların ramazan ayında günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Ramazan'ın son yıllarda sıcak döneme denk gelmesinden dolayı insanların en çok su eksikliği sorunu yaşayacağını söyleyen Diyetisyen Çağrı Kitiş, oruç tutanların ramazan ayında günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektiğini belirtti.
“Sahurda peynir, yumurta, meyve, süt ve yoğurttan mutlaka tüketmek gerekiyor” önerisinde bulunan Kitiş, şöyle konuştu:
“İftarda ise, sofralarımızda olması gereken hurma ya da zeytin ile başlayıp daha sonra çorba ve sonrasında ise az zeytinyağlı yemekler ve az yağlı et yemekleri gibi gıdalarla devam etmek gerekiyor. Onun dışında iftarda yemekleri yayarak yemek gerekiyor. Tabi uzun bir açlık dönemi olacağı için sofraya oturduğumuz zaman kan şekerimiz düşük olacak. Bu nedenle biraz daha hafifle başlayıp sonrasında yavaş yavaş çorbayla devam edilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

SIVI GEREKSİNİMİNİ GİDERİN

Kitiş, iftar ve sahur arasında 2,5 litre su içilmesinin vücuttaki suyun dengelenmesi açısından önemli olduğunu ifade ederek, sıvı gereksiniminin su dışında daha çok su muhteva eden karpuz, kavun gibi meyvelerle de sağlanabileceğini dile getirdi.
Ramazan ayında yağda kızartılmış tatlılar yerine süt tatlıları tüketilmesi gerektiğini kaydeden Kitiş, “Alternatif olarak karpuz, kavun gibi su içeriği daha yüksek olan meyveler tüketmek gerekir. Yine iftar menüsünde salatalara ve yoğurda yer vermek gerekiyor. Şeker veya kolesterol ve tansiyon hastalarına oruç tutmayı önermiyoruz. Özellikle diyabet hastalığı olanlar buna dikkat etmeli çünkü, kan şekeri uzun açlık olduğu için çok kötü etkileyebilir. Bu hastaların oruç tutmasını tavsiye etmiyoruz” diye konuştu.

DÖRT YAPRAKLI YONCA

Türk toplumunun sağlıklı beslendiğini ifade eden Kitiş, ramazanda genellikle çorba, pilav, et yemeği, zeytinyağlılar, ara sıcaklar, salata ve yoğurt tüketildiğini anlattı.
Kitiş, “Bunlar hep bizim dört yapraklı yonca dediğimiz. Pilav ve makarna ekmek grubu, tavuk ve balık ise et grubu gıdalar olarak geçiyor. Bununla beraber sebze meyve gurubu da var ki tüm bu grup gıdalar Ramazan soframızda var. Aslında sofralarımız, sağlıklı ama gıda tüketimine özellikle iftarda bir anda yüklenmemeliyiz. Ramazan ayında tükettiğimiz gıdalara daha fazla dikkat edilmesini ve mutlaka ara vererek yemek yenmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!