Emniyet'ten Nevruz kitapçığı

Güncelleme Tarihi:

Emniyetten Nevruz kitapçığı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2002 10:29

Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'da ilköğretim okullarındaki öğrencilere, Nevruz Bayramı'nı konu alan kitapçık dağıttı. Kitapçıkta, Nevruz bayramını Atatürk'ün de kutladığı, Osmanlı döneminde sarayda da halk arasında da takvim başlangıcı olarak kabul edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Nevruz Bayramı başlıklı ve 16 sayfadan oluşan kitapçıkta, resimlerle Nevruz'un öyküsü anlatılıyor. Öyküde, Nevruz'un, sadece Anadolu'da değil; Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi bağımsız Türk cumhuriyetleri ile Balkanlar, Kafkaslar ve dünyanın birçok yöresindeki Türkler arasında "milli birliğin ve beraberliğin simgesi" bir bayram olarak kutlandığı belirtildi.

TAKVİM BAŞLANGICI

Nevruz Bayramı'nın isminin kimi yerde Noruz, Navrız, Ergenekon, Bozkurt, Çağan, Yeni Gün ve Ulusal Ulu Gün olarak adlandırıldığı ifade edilen öyküde, bayramın tüm yörelerde benzer törenlerle kutlandığı bildirildi.

Törenlerde, ozanların kopuz eşliğinde şiirler okudukları, Osmanlı Devleti döneminde de bu bayramın hem sarayda, hem de halk arasında takvim başlangıcı olarak kutlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de 22 Mart 1922'de Ankara Keçiören'de Nevruz şenliğine katıldığı anlatılan öyküde, "Nevruz, hepimizin bayramıdır. Bizim dışımızda Arap ve İranlılar da da Nevruz'a benzer bayramlara rastlanmaktadır" deniliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!