Emisyon krizi VW araçlarını teğet geçti

Güncelleme Tarihi:

Emisyon krizi VW araçlarını teğet geçti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 10:12

Avrupa'daki dizel Volkswagen araçlarının aşırı derecede değer kaybetrmesi nedeniyle telafi ödemesi söz konusu olmayabilir.

Haberin Devamı

Dieselgate skandalı patlak verdiğinde Volkswagen Grubu'nun dizel motorlu araçlarının, Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi, Avrupa'da çok büyük değer kaybetmesi bekleniyordu. Ancak yeni açıklanan verilere göre durum böyle olmadı. Hâl böyle olunca, Volkswagen'den telafi ödemesi bekleyen Avrupalı müşterilerin iddiaları zora düşebilir.

Volkswgen, sene içerisinde emisyon hilesinden etkilenen araçlara sahip 475,000 Amerikalı müşteriye telafi ödemesi yapma konusunda anlaşmaya varmıştı. Kapsam dâhilinde 10,000 $'a kadar yapılan telafi ödemeleri ve araç geri satın alma seçeneğinin yanında VW etkilenen araç sahiplerine 1,000 dolarlık para kartı vermeye de gönüllü olmuştu.

Avrupa Birliği delegesi Elzbieta Bienkowska Avrupa'da krizden eklenen 8.5 milyon VW aracını kapsayan telafi ödemesi kampanyasını yürüten isimdi. Bir dizi tüketici grubu ve hükûmet yetkilisi bu kampanyaya destek veriyor ancak VW, artan baskı karşısında tutumunu koruyor ve araçlarının Avrupa yasalarını çiğnemediğini, bu nedenle telafi ödemesinin yapılmayacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu ödemelerin istenmesinin temel nedeni etkilenen araçların emisyon krizi nedeniyle değerlerinde yaşanacak düşüş idi. Ancak Volkswagen'in kendine ait finans hizmet birimi VWFS'e göre durum böyle değil.

VWFS, araç pazarı araştırması yapan bağımsız bir Alman firma olan Schwacke'yi kaynak göstererek VW dizel modellerinin değerlerinin düşüş yaşamadığını gösteriyor. VWFS kriz sonrasında dizel kira portföyünün 570 milyon € (günümüz kuruyla yaklaşık 2.1 milyar TL) olduğunu açıklamıştı.

Bu rakam, her bir araç bazında düşünüldüğünde %3'lük bir düşüşe işaret ediyordu. VWFS, benzinli araçlarının da %1 oranında değer kaybedeceğine işaret etti. Ancak durum böyle olmadı. Schwacke'nin verilerine göre çok az miktarda değer artışı görülüyor.

Tüm bunlar emisyon krizi sonrasında VW otomobillerini satmak isteyen araç sahiplerinin zarara girmeyeceğine işaret ediyor. Özellikle araç kurallara uygun hâle getirilmesi adına geri çağrıldıysa.

Volkswagen, telafi ödemesi konusunda mahkemeye verilmesi durumunda elinde sağlam bir karşı tez taşıyor. Ne olursa olsun, bu tutumun ahlaki açıdan doğru olduğunu söyleyemeyiz. Durumun Avrupa'da nasıl şekilleneceğini görmek ilginç olacak.

Haberin Devamı

Porscheden 911e yeni yaklaşım tarafından hazırlanmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!