Emisyon ile mücadelede kadın imzası

Güncelleme Tarihi:

Emisyon ile mücadelede kadın imzası
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2017 15:37

Güney Afrika'nın yeni elektrik santrallerinde emisyonu azaltmada destek olan kadın yönetici Kubheka bu alanda ilham veren bir hikaye sunuyor.

Haberin Devamı

İnsanlar Güney Afrika'yı genellikle güneşin tadını çıkarmak ve ülkenin tarihi dokusunu tanıyarak doğasını keşfetmek üzere ziyaret ediyor. Ancak başkent Pretoria'nın hemen doğusunda yeni ve farklı bir manzara yükseliyor. Yüksek verimliliğe sahip, daha düşük emisyonlu kömür santrali: Kusile Elektrik Santralı.

Santral, devreye alınıp çalışmaya başladığında Güney Afrika'da 3 milyon haneye elektrik sağlayacak.  Bu santralde görev yapan ve elektrik santralinde kritik öneme sahip bir parçanın yapımından sorumlu Nthabiseng Kubheka enerji alanındaki dönüşümde kadınların etkisi açısından ilham verici bir hikaye sunuyor.

Güney Afrika'da 16 adet kömür santrali mevcut ve bunlardan 12'si, ülkenin kömür başkenti olan Mpumalanga'da bulunuyor. Kömür rezervleri açısından zengin olan Güney Afrika'da kömür  santrallerinin geleceğinde bu santralleri mümkün olduğunca temiz tutmak, hayati bir rol oynuyor.

Haberin Devamı

GE Buhar Enerjisi Sistemleri bünyesinde çalışan Kubheka, proje yöneticisi olarak yürüttüğü görevi kapsamında süreçlerin planlanan şekilde ilerlemesini sağlamak üzere Kusile Santrali'nde yapım, mühendislik, satın alma ve inşaat (EPC) süreçlerini yönetiyor. Afrika'da türünün ilk örneği olan bu santral, projenin de yıldızı niteliğinde.

İş hayatına 20 yıl önce adım atan Kubheka, kimyager olarak kariyerine endüstriyel şirketler için hammadde analizi yaparak başladı. "Mesleğim doğrultusunda toksinlerle çalıştığım için 18 yıl önce oğluma hamile kaldığımda laboratuvardan kalite kontrol departmanına atandım" diyor Kubheka.

Kubheka 2001 yılında Güney Afrika elektrik kurumu ve GE'nin Kusile projesindeki iş ortağı ESKOM'a geçiş yaptı. Bundan sadece 10 ay sonra ise önemli bir yetenek olarak öne çıkmasının ardından kurumun Teknik Yönetim Liderlik programına dahil edildi.

Söz konusu program, Kubheka'ya proje yönetimine ilk kez adım attığı Güney Afrika merkezli Komati Elektrik Santralini yenileyen bir ekipte yer alma şansını verdi. 2016'da ESKOM'dan ayrılarak GE bünyesine katıldı. Buradaki görevi kapsamında Güney Afrika'daki kömür yakıtlı santrallere yönelik benzer projelerin portföy yönetimini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Ancak Kusile projesi farklı bir nitelikte çünkü yepyeni bir elektrik santralini kapsıyor. Kubheka, yönettiği projedeki çalışma arkadaşlarının büyük bir bölümünün ondan yaşça büyük olduğunu ve erkek olduğunu belirtiyor: "Ekip arkadaşlarımın bana kendimi kanıtlama şansını vermelerinden dolayı çok mutluyum. İşimde iyi olduğumu gördükleri zaman bana hak ettiğim saygıyı gösterdiler. Şimdi ise kendimden başka kimseye kanıtlamam gereken bir şey yok" diyor.

Islak Baca Gazı Desülfürizasyon (WFGD) Sistemi ne işe yarıyor?
Islak Baca Gazı Desülfürizasyon sistemi olarak bilinen tesis, baca gazını yıkama kulesinden geçiriyor. Bacı gazı yıkama kulesi, , kireç taşından elde edilen sulu kireç karışımınıbaca gazına püskürterek zararlı bir gaz olan sülfür dioksiti sentetik yapıdaki bir mineral olan alçıya dönüştürüyor. Ardından da damla tutucuların yardımı ile gazın içindeki nemin tutularak bacadan salınmasını engelliyor. Desülfürizasyon sürecinden çıkan alçı ise ya satılıyor veya dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Yapımı halen devam etmekte olan santralde ayrıca altı adet 800 megavatlık GE buhar türbini jeneratör ve hava soğutmalı kondenser ve yardımcı donanımlar yer alıyor. Santraldeki süper kritik bir kazan ve türbin seti sayesinde, bölgedeki diğer santrallere göre daha yüksek buhar basıncı ve sıcaklığı elde edilirken, daha yüksek verimliliğe ulaşılacak. Ayrıca bu santralde  kullanılan hava soğutmalı kondenser sayesinde, su soğutmalı kondenser kullanılan diğer santrallere göre çok az miktarda su tüketimi bulunuyor.

GE Blog içerikleri için http://geturkiyeblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Sponsorlu İçerik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!