Emin Fındıkoğlu: 130 yıllık salona yakışan bir konser olacak

Güncelleme Tarihi:

Emin Fındıkoğlu: 130 yıllık salona yakışan bir konser olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 15:26

Usta müzisyen Emin Fındıkoğlu’nun geçen yıl kurduğu topluluk Emin Fındıkoğlu +12; salı, 20.30’da, Ses 1885-Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda Tura Turizm’in 50’nci yılı onuruna düzenlenen gecede sahneye çıkacak.

Haberin Devamı

Emin Fındıkoğlu +12’ topluluğunu oluşturmak üzere yol çıkarken kafanızda ne vardı?

- İstanbul’un caz sahnesindeki küçük caz gruplarının yarattığı tek düzelikten sıkılmaya başlamıştım. Daha boyutlu, inceden inceye düşünülerek ilk önce kâğıda dökülmüş müzikleri özler olmuştum.

ALBÜMÜ BASMIYORLAR

Orkestradaki isimlerin her biri kendi alanında bir yıldız. Onları bir araya getirme sürecinden biraz söz eder misiniz?

- Oldukça problemsiz oldu. Trompetçilerimizden Şenova Ülker’le 37 yıldır, İmer Demirer’le ise 32 yıldır zaman zaman topluluklar oluşturduk. Benimle yeniden birlikte çalmak istediklerini biliyordum. Saksofoncularımızla son yıllarda saksofon ağırlıklı bazı denemeler yapmıştık ve bir şeyler daha yapmak istiyorduk. Tromboncularımız benim için yeni yüzlerdi. Altyapı elemanlarını tanıyordum ve beraber çalmamızın iyi olacağına inanıyordum. Solistimiz de yedi yıldır benimle şarkı söylemekte...

Haberin Devamı

Emin Fındıkoğlu: 130 yıllık salona yakışan bir konser olacak

Repertuvarda neler var?

- Kendi iki parçamız, özenle seçerek yeniden düzenlediğimiz standartlar denilen çok eski parçalar, Stevie Wonder, Michel Legrand gibi çağdaş şarkı yazarlarının parçaları, Duke Ellington, Thelonius Monk gibi ünlü caz bestecilerinin eserlerinden örnekler... Öte yandan da Latin karakterli müziklerin dayanılmaz çekiciliği... Bütün bunlar 20’yi aşkın parçanın yer aldığı repertuvarımızın şekillenmesinde etkili oldu.

Ses Tiyatrosu’nda vereceğiniz konsere gelenleri neler bekliyor? Bu mekânın çok özel bir akustiği olduğu söylenir...

- 130 yıllık bir salon... Bu eski tiyatrolarda akustik harikadır. Bir bakıma küçük opera salonları gibidirler. Konsere gelenler buraya yakışan bir konser dinleyeceklerinden emin olabilirler.

İnsanlar bugünlerde pek konsere, tiyatroya gitmiyor. Oysa sanatın iyileştirici bir yanı olduğu söylenir. Bu konuda ne dersiniz?

- Belki de insanlarımız evden çıkıp konsere gideceklerine evde kalıp dizi seyretmeyi yeğlediklerinden olumsuzlukları mazeret olarak öne sürmek işlerine geliyor. Oysa bir zahmet kalkıp gitseler, sanat onlara güleryüzünü gösterecek.

Haberin Devamı

Bu topluluktan bir albüm gelecek mi?

- Mayısta sekiz parça kaydettik. Ne var ki plak şirketleri bizi cazın yan sanayii olarak görüyor ve albümümüzü basmıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!