Emektar otomotivci, Elon Musk’ı yerden yere vurdu

Güncelleme Tarihi:

Emektar otomotivci, Elon Musk’ı yerden yere vurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2017 17:32

Bir çok kişi yeni elektrikli kamyonu ve spor otomobili ile dünya gündemine damgasını vuran Tesla’nın patronu Elon Musk’ı otomobil endüstrisinin Steve Jobs’ı olarak kabul etmeye başladı. Musk’a övgüler üst düzeye çıkarken, eleştiren insanlara ise pek rastlanmıyor. Bir tek BMW, Chrysler, Ford ve uzun yıllar General Motors’da (GM) üst düzey yöneticilik yapan otomotiv sektörünün emektarlarından Bob Lutz, Elon Musk’ı yerden yere vurmuş durumda.

Haberin Devamı

Elon Musk’ın sürprizli tanıtımların altında aslında büyük problemlerin yattığını belirtip açıklanan tarihlerin ve verilen sözlerin tutulmasının neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Bob Lutz, Tesla’nın kısa sürede kullanım dışı kalacağını belirtiyor.

Emektar otomotivci, Elon Musk’ı yerden yere vurdu
619 MİLYON DOLAR ZARAR

CNBC’de yayımlanan Power Lunch isimli programa katılan General Motors’un eski başkan yardımcısı Bob Lutz, “Tesla böyle devam ederse 2019 yılını asla göremeyecek. Herkes gibi onlar da lityum-iyon batarya kullanıyor. Gizli bir formülleri yok. Bu şirket iş yapamayacak.

Elon Musk, tüm bu tanıtımları maddi krizden çıkabilmek için bir yol olarak görüyor” diye konuştu. Lutz, Tesla’da en önemli sorunun Model 3 üretiminde yaşanan gecikme ile Model S ve Model X satışlarından yaşanan yavaşlama olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Unutmayın, Tesla üçüncü çeyrekte 619 milyon dolar zarar elde etti ve Model 3’ten sadece 260 adet üretebildi. Tesla kaybeden bir şirket çünkü araçları maliyetinin altında satıyor. Sorunları arasında kontrol dışı olan sabit maliyetler, verimsiz imalat operasyonu ve yeterli bayi ağı bulunmaması var. Nakit stoku konusunda kan kaybediyorlar.

Başka bir sermaye artırımı yapmak zorunda kalacaklar. Ayrıca diğer otomotiv üreticileri rahatlıkla Tesla’nın yaptığını kopyalayabilirler.  Tesla yeni bir sermaye artırımı ile para toparlamaya çalışıyor. Parayı çok savuruyorlar artık kimse onlara para vermeyecek.

DİNİ BİR KÜLT GİBİ
İnsanların Elon Musk’ı taparcasına sevdiğini anlatan Lutz, “Musk’ı eleştirdiğim için insanlar bana kızıyorlar. Onun dünyayı kurtarmak istediğini söylüyorlar. Bence Musk sürekli ortaya fikir atan biri. Bir gün Mars’a gideceğim diyor, bir gün hızlı tünel diyor bir gün arabalardan söz ediyor. Odaklanmıyor sürekli yeni bir şeyler anlatıyor” ifadesini kullanıyor. Lutz, Tesla sahiplerini de eleştirerek şunları söyledi: “Tesla’yı destekleyen insanlar dini bir külte üyeymiş gibiler.

Haberin Devamı

Emektar otomotivci, Elon Musk’ı yerden yere vurdu

Tıpkı Apple’da Steve Jobs’a taptıkları gibi, insanlar aynı durumu kendilerine kâr ve hacimden oluşan fantezi bir gelecek sunan yeni bir vizyon tanrısı olarak gördükleri Elon Musk’a da tapıyorlar. Tek sorun, Steve Jobs ortaya bir şeyler koydu ancak Elon, Allah bağışlasın, artan negatif nakit akışı, kâr edememe ve daha fazla sermaye harcama dışında hiçbir şey yapmadı.”

HENÜZ CEVAP VERMEDİ

Lutz’un bu açıklamaları Tesla’nın aslında finansal olarak sıkıntıda olduğunu ortaya koyuyor. Kendisinin görüşüne göre Tesla’nın önemli bir nakit açığı var ve bu açık tanıtılan yeni modellerden gelecek rezervasyon ücretleriyle bir nebze de olsa kapatılmak isteniyor. Tesla cephesinden bu iddialarla ilgili şimdilik herhangi bir cevap yapılmadı.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!