Maliye Bakanı Ağbal: En düşük SSK işçi emekli aylığı yüzde 12.5 artacak

Güncelleme Tarihi:

Maliye Bakanı Ağbal: En düşük SSK işçi emekli aylığı yüzde 12.5 artacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2015 09:05

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, “Tüm emeklilerimizin, işçi, BAĞ-KUR emeklilerimizin emekli aylıklarında 2016 yılında yıllık 1200 liralık artış yapılıyor. Böylece 2016 yılı Ocak ayında en düşük SSK işçi emekli aylığı yüzde 12,5; BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı yüzde 13,7; tarım BAĞ-KUR emekli aylığı yüzde 16,7; memur emekli aylığı ise yüzde 6,5 oranında artırılacak” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine ocak ayından itibaren ayda 100 TL seyyanen zam yapılmasının da yer aldığı Gelir Vergisi ve bazı kanunlarda verilen süreleri uzatan yasa tasarısının görüşmeleri dün başladı. Genel Kurul’da konuşan Ağbal, özetle şunları kaydetti:

1200 LİRALIK SEYYANENEN ARTIŞ
“Emekli aylıklarıyla ilgili tasarıda düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemeyle tüm emeklilerimizin, işçi, BAĞ-KUR emeklilerimizin emekli aylıklarında 2016 yılında yıllık 1.200 liralık bir artış yapılıyor. 2015 yılı Ocak ayında tüm SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarında yüzde 2,33 oranında, temmuz ayında ise yüzde 4,76 oranında genel artış yaptık. Emekli aylığı 1000 lira ile 1100 lira arasında olan emeklilerimizin aylıklarını 1.100 liraya tamamladık ve böylelikle emekli aylıklarımızda, özellikle düşük sayılabilecek emekli aylıklarında seyyanen yıllık 1.200 liralık zam yapmış olduk.

Haberin Devamı

Memur emeklilerimize eylül ayından itibaren 100 liralık ilave artış sağladık. Böylece 2015 yılında en düşük SSK işçi emeklisi aylığı yüzde 9,2 oranında, BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı yüzde 19,5 oranında, tarım BAĞ-KUR emeklisi aylığı yüzde 23,8 oranında ve memur emekli aylığı ise yüzde 15,4 oranında artırılmıştır. Şimdi ise tasarıyla tüm SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yıllık 1200 liralık seyyanen artış yapmış olacağız. Böylece 2016 yılı Ocak ayında en düşük SSK işçi emekli aylığı yüzde 12,5; BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı yüzde 13,7; tarım BAĞ-KUR emekli aylığı yüzde 16,7; memur emekli aylığı ise yüzde 6,5 oranında artırılacak.

İŞLETMELERE TEŞVİK
Bir işletmemiz, sanayi sicil belgesine sahip bir imalat işletmemiz yeni makine veya teçhizat aldığında, bunu da herhangi bir şekilde bir banka, katılım bankası veya bir finansman kuruluşundan temin edebilir. Bu durumda normalde faiz veya vade farkına bağlı olarak veya vadeye bağlı olarak bir getiri alındığı zaman üzerinden banka sigorta muamele vergisi alıyoruz. Biz burada üretim işletmesinin üzerinde kalan bu banka sigorta muamele vergisinden vazgeçmek suretiyle üretim işletmelerimizin daha fazla makine, teçhizat almalarını, bu alanda yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz ve bu suretle daha rekabetçi bir üretim yapısını meydana getirmek istiyoruz; düzenlemelerden önemlice bir tanesi bu.

Haberin Devamı

SÜRE UZATIMI
Tasarı, genel olarak süresi 31/12/2015 tarihinde dolan düzenlemelerin ihtiyaca göre iki yıl veya beş yıl süreyle uzatılmasını düzenliyor. Kamuoyunun yakından bildiği geçici “67. madde uygulaması” olarak bilinen ve esasen menkul sermaye araçlarının vergilendirilmesine ilişkin düzenleme. 2015 yılı sonunda bu düzenleme sona eriyor. Biz burada beş yıllık bir süre uzatımı veriyoruz. 10 yıllık uygulama sonucunda mevcut düzenlemenin vergi hasılasının kolay elde edilmesi, vergi yükümlülerinin yükümlülüklerini kolay bir şekilde yerine getirmeleri ve sermaye kaynaklarının vergilemesi noktasındaki ülkelerin rekabetçi politikalarını dikkate alarak böyle bir düzenlemeyi yapıyoruz.

Haberin Devamı

ÇİFTÇİLERE ÖZEL DÜZENLEME
En son seçim beyannamemizde ve Hükümet programımızda da yem ve gübrede, özellikle çiftçilerimizin kullandığı temel girdiler olan yem ve gübrede yüzde 18 ve 8 olan vergi oranlarını sıfıra indireceğimizi, kaldıracağımızı ifade etmiştik. Önümüzdeki günlerde de bu düzenlemeyi inşallah Meclis’e getireceğiz.
TELAFİSİ SAĞLANACAK
Seçim Beyanname’mizde, Hükümet Programı’mızda da ifade ettik, şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapacağız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, son dönemde terör örgütü tarafından o bölgedeki halkımızı mağdur edecek şekilde ortaya konulan eylemler neticesinde okullarına gidemeyen öğrencilerimizin karşı karşıya kaldıkları, maruz kaldıkları birtakım sıkıntılar var. Milli Eğitim Bakanımız açıkladı, Sayın Başbakanımız ifade etti, oradaki tüm öğrencilerimizin her türlü sorunu Hükûmetimiz tarafından kararlılıkla çözüme kavuşturulacak, orada eğitimle ilgili herhangi bir aksamanın veya ortaya çıkan eksiliğin telafisi mutlaka sağlanacak.”

BAKMADAN GEÇME!