Emekçi kadınlar haklarınız için birleşin

Güncelleme Tarihi:

Emekçi kadınlar haklarınız için birleşin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2011 00:00

Kadının Fendi

Made in
Dagenham
Yönetmen:
Nigel Cole
2010/
İngiltere/113’

YILIN en keyifli filmlerinden Kadının Fendi gerçek olaylardan yola çıkıyor ve 1968 İngiltere’sinde bir Ford fabrikasında çalışan kadınların erkeklerle eşit haklara ve kazanca sahip olmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Hayatları mutfak ve fabrika arasında geçen bu kadınlar kendilerini bir anda sokakta, ellerinde pankartlarla buluyorlar ve patronlarına, kocalarına ve devlete kafa tutuyorlar.
İngiltere kadın hareketi tarihinde önemli bir yer tutan bu grev sırasında kurulan “Kadınlara Eşit Hak için Ulusal Birleşik Eylem Kampanyası” adlı sendikal örgüt sayesinde ülkedeki cinsiyet ayrımcılığı bu denli görünür ve tartışılır hale gelmiş; kadınların verdikleri mücadele pek çok örgütlenmeye ilham kaynağı olmuştu.
Grace’i Kurtarmak (Saving Grace, 2000) ve Takvim Kızları (Calendar Girls, 2003) filmlerinden tanıdığımız Nigel Cole bir kez daha güçlü kadınların hikayesini anlatıyor. Cole’un olaylara bakışı ve hikaye anlatımı her ne kadar naif olsa da sonuna kadar keyifle izleyeceğiniz bir film var karşınızda.
Grevin liderine dönüşen Rita O’Grady rolünde Happy-Go-Lucky’nin Polyannası Sally Hawkins’in performansına dikkat!

EVDE YAZ SİNEMASI

Benim Adım Aşk
(I Am Love)
Yönetmen: Luca
Guadagnino

Kocasının yoğun iş seyahatleri ve kızının okumak için evden ayrılmasıyla iyice yalnız kalan Emma’nın oğlunun arkadaşıyla ilişki yaşamaya başlamasını anlatan film bu yılın en iyilerindendi. Kusursuz oyunculuğuyla Tilda Swinton aklımızı bir kez daha alıyor ve bizi tutkunun girdabına sokuyor.

Tenenbaum Ailesi (The Royal Tenenbaums)
Yönetmen: Wes Anderson

Çocuklarıyla ilişkisi onları terk ettiğinden beri iyice berbat hale gelen Royal resmi olarak evli olduğu eşinin bir sevgilisi olduğunu öğrenir ve az bir ömrünün kaldığı yalanını söyleyip ailesini bir araya getirir. Sinema tarihinin en tuhaf ailelerinden Tenenbaumlarla hala tanışmadıysanız bu yaz tam sırası!

Koralin ve Gizli
Dünya (Coraline)
Yönetmen:
Henry Selick

Yeni taşındıkları evde çok sıkılan bir kız çocuk evi keşfe çıkar. Bulduğu gizemli kapının ardında alternatif bir dünya onu beklemektedir. Noel Gecesi Kabusu’yla (The Nightmare Before Christmas) tanıdığımız Selick’in bu canlandırma harikası geçen yılın en güzel sürprizlerindendi.

Tıkanma (Choke)
Yönetmen: Clark Gregg

Ölümcül Porno adlı kitabıyla Muzır Kurulu’nu epeyce meşgul eden Chuck Palahniuk’un aynı adlı kitabından uyarlanan film seks bağımlısı Victor’ın Alzheimer hastası annesinin hastane masraflarını karşılamak için oynadığı oyunları anlatıyor. Kitabı daha iyi olsa da film Palahniuk’un dünyasını yaratmakta yine de başarılı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!