Emeç stadı kayboldu

Güncelleme Tarihi:

Emeç stadı kayboldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Basın şehidi Çetin Emeç'in adını taşıyacak stad ve spor kompleksinin yapım sözü siyasi yatırımdan öteye gitmedi. Temel çukuru, Haliç'in molozları ile dolduruldu...

Dikkat.. Temel aranıyor

Bu tüyler ürperten bir insanlık ayıbıdır. Ülkemizde yıllardır çok ‘‘siyasi temeller’’ atıldı. Kimileri yıllar sonra filizlendi, kimileri ise sökülüp bir yerlere atıldı. Ama ne acıdır ki, basın şehidi Çetin Emeç'in adını taşıyan stadın temeli de tıpkı katilleri gibi sırra kadem bastı.

Olimpiyat makyajı

30 bin kişilik Çetin Emeç Stadı ve Spor Kompleksi Esenler'e bir ‘‘Olimpiyat makyajı’’ olacaktı. 8 yıl öncesi yani demokrasi şehidi oluşundan 19 gün sonra Bakırköy Belediye Başkanı Yıldırım Aktuna ile Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen ve milletvekillerinin katılımı ile temeline ilk harç konulmuştu.

Moloz dökülmüş

Temelin atıldığı bölge 4 yılda 3 değişik belediyenin sınırlarına transfer oldu. Önce izi kalmasın diye inşaatın tabelası söküldü, ardından da o zamanın parası ile milyonlar dökülen temel, enkaz altında kaldı. Son yıllara değin temelin pas tutmuş demir filizleri görülüyordu. Ama bugün bir semt sakininin dediğine göre, o temel yerin 30 metre altında kalmış. Bu da yetmiyormuş gibi üzerine Haliç'in molozları dökülüp bir dağ oluşmuş.

İlk harcı Aktuna'dan

Oysa Yıldırım Aktuna, Emeç Stadı'nın temeline ilk harcı koyarken neler söylememişti ki... ‘‘Demokrasi şehidi Çetin Emeç'in adı bu spor tesisleri ile yaşayacaktır. Tesisin ilk bölümü olan stadı ve tribünlerin bir kısmını önümüzdeki sonbahara yetiştirip birinci lige çıkacak Bakırköyspor'un maçlarını burada oynamasını sağlayacağız.’’ O gün törende Erdal İnönü de bulunurken, Ali Rıza Binboğa şarkıları ile konukları coşturmuştu.

Emeç stadı kayboldu

İhalesiz temel

Şimdi yıllarca belki de sır gibi gizlenen olayın gerçek yüzünü gözler önüne serelim. Meğer, o gün yapılan görkemli tören ve atılan temel göstermelik, siyasi bir yatırımmış. Temelin atıldığı bölgedeki 224 dönüm arazi Türkiye Kömür İşletmeleri'ninmiş. Mülkiyet çözülmeden arazilerinin üzerine stad temeli atıldığını gören Kömür İşletmeleri yasal haklarını kullanıp, inşaatı durdurmuş ve bu olay da Bakırköy Belediyesi'nce gizli tutulmuş. Mülkiyet araştırılması yapılmadan atılan temelin ihalesi de yapılmamış.

Aktuna: Hatırlayamıyorum

O gün temeline kürek kürek ilk harcı koyan Yıldırım Aktuna bugün bakın neler diyor: ‘‘O zaman ANAP iktidarıydı. Ben de SHP'deydim bize zorluklar çıkarttıkları için onu gerçekleştiremedik. Zaten ben 1991 Ağustos ayında ayrıldım. Vekaleten Yakup Akyüz geldi. Daha sonra da seçimi Ali Talip bey kazandı. Tam hatırlayamıyorum ama o temelini attığımız arazi Kömür İşletmeleri'ninmiş. Sonradan öğrendik ve stadı gerçekleştirmemiz mümkün olmadı’’

Emeç stadı nerede?

Ya şimdi ne olacak? Enerji Bakanlığı'nın malı olan o arazinin kullanımı şimdi TEAŞ'a bırakılmış. TEAŞ da kendi malı olan Çetin Emeç stadının o hayali temeli üzerine şimdi biri 154, diğeri 380 kilovatlık iki indirici trafo merkezi inşa ediyor. Bir de madalyonun öbür yüzü var. Şimdi o arazi, ne temeli atan Bakırköy Belediyesi'nin sınırları içinde, ne de bugün o belediyenin bağlı olduğu parti siyasi hayatta... Biz yine soruyoruz Çetin Emeç Stadı nerede?

AKTUNA HATIRLAMIYOR

Çetin Emeç Stadı'nın temelini atan o dönemin Bakırköy Belediye Başkanı Yıldırım Aktuna, ‘‘Tam hatırlayamıyorum ama o temelini attığımız arazi Kömür İşletmeleri'ninmiş. Sonradan öğrendik ve stadı gerçekleştirmemiz mümkün olmadı’’ diyor.

TEMELİN T'Sİ BİLE YOK

Temelin adı var ama kendi yok. Haliç'ten çıkan ve bu araziye yığılan molozlar tepelerin oluşmasına neden olmuş. Tabelası sökülen, 8 yılda tek bir çivi bile çakılmayan proje tam anlamı ile hayali bir stada dönüştü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!