Elveda Pako

Evcil hayvanıyla vedalaşmak zorunda kalan çocuklara bu kitap yardımcı oluyor

Kurdukları duygusal bağ nedeniyle, bazen evcil hayvanını kaybeden bir çocuğun dünyası yıkılabiliyor. Marge Eaton Heegaard, hayvanlarını kaybeden çocukların bu durumla baş çıkabilmesi için ‘Evcil Hayvanımla Vedalaşıyorum’ adlı bir kitap yazdı.
İletişim Yayınevi tarafından piyasaya sürülen kitabın orijinal adı ‘Saying Goodbye to Your Pet-Children Can Learn to Cope with Grief’, çevirmeniyse Ceren Kınık. ‘Duygularımı Çiziyorum’ dizisinden çıkan bu kitap 5-12 yaşlarındaki çocukların evcil hayvanlarını kaybettikten sonra, bu durumun yarattığı duyguyla başa çıkabilmeleri için hazırlandı. Kitabın tasarımında bırakılan boş alanlar da, çocukların duygularını resimler çizerek anlatabilmesine yarıyor.
Yetişkinler çocuklarına sorumluluk duygusunu aşılayabilmek için evcil hayvan alır. Fakat çocukla evcil hayvan arasındaki bağ o kadar güçlü olur ki, çoğu ebeveyn bunu anlayamaz. Bu yüzden ebeveynin çocuğun bu bunalımlı döneminin farkına varması ve atlatmasına yardım etmesi zorlaşır. Bu kitapla çocuk hissettiklerini resimliyor ve ebeveynse gereken anlayışı gösterip, çocuğun yaşadığı kederin farkına varıyor.
Çocuklara destek olmak için güvenilir ve incelikli bir yol sunan Heegard; ölümü korkutucu olmadan anlatıyor. Çocukların anlamayacağı sözcükler kullanmaktan kaçınarak çocuk odaklı bir şekilde tanımlıyor.

İNTERAKTİF ÇİZİMLER NELER ÖĞRETİYOR

* Tüm hayvanlara saygılı davranmak
* Tüm evcil hayvanların özel olduğunu kabul etmek
* Evcil hayvanların sonsuza dek bizimle olmayacaklarını anlamak
* Veda etmek için bir ritüel oluşturmak
* Üzüntüyle başa çıkmak
* Suçluluk duygusunun üstesinden gelmek
* Öfkeyi ifade etmenin uygun yollarını bulmak
* Özsaygıyı arttırmak
Yazarın Tüm Yazıları