Elveda modern çağın usta sanatçısı

Güncelleme Tarihi:

Elveda modern çağın usta sanatçısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2011 00:00

Steve Jobs, adını dünyayı değiştirenler listesinin başlarına yazdırdı. Kendi ölüm haberini bile, insanların çoğunun onun icatlarının birinden öğrenmiş olması gerçekten fevkalade değil mi?

Haberin Devamı

19 yaşında bir üniversite öğrencisi olarak, Steve Jobs’un hayatımda ne kadar büyük bir etki yarattığı tartışılamaz bir gerçek. O, beni ve benim kuşağımı gerçekten ileriye götürebilmiş, sayısız insanın hayatını değiştirmiş, dâhi bir mucitti. Filmden müziğe, telefondan bilgisayara kadar altı farklı pazarı evrimleştirmiş bir adam...
Benim jenerasyonumla ilk teması, 1995 yılında, Apple’dan kovulduktan sonra satın aldığı Pixar Animation Studios’un yaptığı ‘Toy Story’ filmiyleydi. Bu filmle hem animasyon-sinema sektöründe yeni bir çağ açtı hem de ileride buluşlarını bir hastalık derecesinde kullanacak olan çocuklara, geri dönüşünün ilk meyvesini sunmuş oldu. 2001’de ilk iPod’u çıkararak dünyamızı iyice kendi görüşünde şekillendirmeye başlayan Jobs, hiç pazar araştırması yapmamasını da, “İnsanlara ne istediğini sorup onların beklentilerine uymaya çalışamazsın. İstediklerini yaptığında, yeni bir şey isteyecekler” diyerek haklı çıkarıyordu. 2003’te iTunes’u çıkartdığında, şirketini dünyanın en zengin şirketi yapacak fikrin bu olduğunu düşündüğünü hiç zannetmiyorum; lakin müzik endüstrisinde de çığır açmayı başaran bu adam dünyanın en büyük müzik dağıtıcısını kurmuş oldu.

Haberin Devamı

DA VINCI’YE BENZETİLDİ

Üretirken, detaya ve estetiğe verdiği önemle insanların ‘gerçekten’ ne istediğini çok iyi anlayabilen bir lider. Ölümünden sonra hakkında çok fazla kıyaslama yapılan Steve Jobs’un, en çok rastladığım ve bence kendisine en iyi uyanı, İtalyan sanatçı-mucit Leonardo Da Vinci’ye benzetilmesiydi. Yaptığı ürünlerde en önem verdiği, sadelikle sunulan kompleks yapı imajı Apple’in her alanında çok önemli. Adında bile! Apple (elma), bir bilgisayar şirketi için kesinlikle çok basit bir isim ama elmanın tarihteki rolü sandığımızdan çok daha geniş. Kesin bir kaynağı olmasa da The Times’da çalıştığım süre zarfında çok karşılaştığım bir bilgi olarak, ısırılmış elma sembolünün, Adem’in yasak elma ağacından çalıp yediği ve sonunda insanların dünyada yaşamaya başlamasına sebep olan elmanın sembolü olduğunu sanıyorum. Bir başka göndermeyse, hayatımızın en önemli buluşlarından biri olan yerçekimine elmanın katkısı. Isaac Newton’un kafasına bir elma düşmesi, onun yerçekimini bulmasına sebep olmuştu.
“Mezarlıktaki en zengin adam olmak benim için önemli değil... Gece yatağa yattığımda bugün fevkalade bir şey yaptığımızı söylemek... İşte bu benim için çok önemli” demişti Steve Jobs. Peki kendi ölüm haberini, insanların çoğunun onun icatlarının birinden öğrenmiş olması gerçekten fevkalade değil mi? Dünya, onsuz şu an olduğu yerde olamazdı ve bir daha böyle bir dehanın gelmesi belki nesiller sürecek. Ama o adını, dünyayı değiştirenler listesinin başlarına yazdırdı.
Öldükten sonra bu kadar çok teşekkür almış (ve hak etmiş) başka bir insan olduğunu hiç sanmıyorum ama tekrar; çok teşekkürler Steve Jobs. Dünyayı daha kolay ve daha eğlenceli kıldığın ve hepimize kendine gerçekten inanmanın yaratabileceği farkı gösterdiğin için.
Elveda modern çağın usta sanatçısı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!